Ανακοίνωση-κάλεσμα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τα γεγονότα στην δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα

Ξημερώματα της 18 Αυγούστου, δυνάμεις καταστολής εισβάλουν στην δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα για να εφαρμόσουν την ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης για την μεταφορά των προσφύγων σε camp εκτός της πόλης, εκεί δηλαδή όπου είναι αόρατοι και απομονωμένοι.

Πρόκειται για μια απόφαση που βρίσκεται απέναντι από τις ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών, χωρίς οποιαδήποτε συνεννόηση ή συναίνεση από αυτές, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κατασκευαστικού Κεφαλαίου για την περιοχή.

Πάνω από 600 άνθρωποι που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις ζωές τους, έπειτα ήρθαν αντιμέτωποι με τις ρατσιστικές πολιτικές των κλειστών συνόρων του ελληνικού Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τιμωρούνται τώρα για ακόμη μια φορά από το Κράτος για το γεγονός ότι είναι φτωχοί. Η εικόνα εγκύων γυναικών και παιδιών να σύρονται με την βία έξω από σπίτια τους, από πάνοπλους άνδρες των ΜΑΤ προκαλεί ανατριχίλα στον οποιαδήποτε και είναι ενδεικτική για το ρατσιστικό έγκλημα που επιχειρείται αυτή τη στιγμή στον Ελαιώνα.

Η «μέριμνα» του ελληνικού Κράτους φάνηκε στην περίπτωση του Βαρές Αλί Μοχάμεντ, κάτοικο του Ελαιώνα και ρακοσυλλέκτη που πέθανε από ανακοπή καρδιάς εντός της δομής στις 31 Αυγούστου, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ περίμενε ασθενοφόρο που τελικά έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση. Η ιστορία του θεσμικού ρατσισμού συνεχίστηκε με την πολιτεία να απειλεί με απέλαση την γυναίκα του νεκρού, κάτι που θα σήμαινε ουσιαστικά πως θα την χώριζαν από τα τρία της παιδιά.

Είναι ξεκάθαρο πως όλα αυτά τα χρόνια η δομή του Ελαιώνα χρησιμοποιήθηκε ως άλλη μια αποθήκη ψυχών, αφού αντιμετωπίστηκε ως μόνιμη, και όχι ως προσωρινή λύση. Ποτέ δεν υπήρξε θεσμικό σχέδιο για την ομαλή κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων. Μάλιστα η εφαρμογή της απόφασης εκκένωσης συμπίπτει με την απαράδεκτη διακοπή του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για επιδοτούμενη φιλοξενία προσφύγων σε σπίτια. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ολοκληρωμένο σχέδιο υποτίμησης των ζωών των προσφύγων.

Τα παραπάνω έρχονται να συμπληρώσουν την ίδια εγκληματική πολιτική που δολοφονεί ανθρώπους με παράνομα pushbacks στο Αιγαίο, μερικές φορές δεμένους με χειροπέδες όπως πρόσφατα στην Χίο. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάπως διαφορετικά από ανθρωπιστικό έγκλημα ο θάνατος ενός 5χρονού κοριτσιού από την Συρία τον δεκαπενταύγουστο αποκλεισμένο στον Έβρο από τσίμπημα σκορπιού ή αυτός ενός 4χρονού από ασιτία και εξάντληση στα Χανιά στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ως Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε στηρίζουμε και καλούμε την συγκέντρωση που οργανώνουν σωματεία, συνελεύσεις γειτονιάς και οργανώσεις του αντιρατσιστικού κινήματος, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στις 18:00, στην είσοδο της δομής του Ελαιώνα, Αγίου Πολυκάρπου 85.

-Να σταματήσει η βίαιη εκκένωση της δομής του Ελαιώνα!
-Να μην διωχθούν τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία της γειτονιάς!
-Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων της δομής, ιατρική φροντίδα και συνθήκες υγιεινής στην δομή του Ελαιώνα!
-Να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα, Ελεύθερη και ασφαλής μετακίνηση για όλους τους πρόσφυγες
-Αξιοπρεπείς κατοικίες μέσα στην πόλη, εντός του αστικού ιστού!
-Έγγραφα νομιμοποίησης, ίσα δικαιώματα και ελεύθερη μετακίνηση για όλους!


RocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση-κάλεσμα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τα γεγονότα στην δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα Ξημερώματα της 18 Αυγούστου, δυνάμεις καταστολής εισβάλουν στην δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα για να εφαρμόσουν την ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης για την μεταφορά των προσφύγων σε camp εκτός της πόλης, εκεί δηλαδή όπου είναι αόρατοι...