Την Δευτέρα (5/9), η πανεπιστημιακή αστυνομία έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ με τη συνοδεία των ΜΑΤ για προστασία. Η κινητοποίηση των φοιτητών/τριών για περιφρούρηση των πυλών, με σκοπό να εμποδίσουν την είσοδο της ΟΠΠΙ στις σχολές, ήταν άμεση και μαζική, με αποτέλεσμα οι μπάτσοι να αποχωρήσουν το βράδυ. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν τις επόμενες μέρες όταν εμφανίστηκαν ξανά ΟΠΠΙ, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, χωρίς ωστόσο να μπουν στην Πανεπιστημιούπολη. Παράλληλα, στο ΑΠΘ εμφανίστηκαν ξανά ΜΑΤ εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Την Τρίτη (6/9), είχε γίνει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και έγινε σπάσιμο των τουρνικέ που είχαν εγκαταστήσει.

Το κράτος επιχειρεί να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε προκειμένου να «πατάξει την ανομία στα πανεπιστήμια» και να επιβάλλει το «Νόμο και την Τάξη». Ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, με την είσοδο της ΟΠΠΙ, έρχεται να ποινικοποιήσει την πολιτική και συνδικαλιστική δράση εντός των σχολών, επιβάλλοντας το φόβο και την καταστολή απέναντι σε οποιαδήποτε διεκδίκηση. Η κυβέρνηση, δεχόμενη πιέσεις και αντιδράσεις από το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που τη στηρίζει, προσπαθεί να εφαρμόσει τον νόμο καταστολής εντός των πανεπιστημίων. Σε μια περίοδο συνεχόμενης φτωχοποίησης της τάξης μας και βίαιης επιβολής της ακρίβειας, θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να καταστείλει τις αντιδράσεις, που στόχο έχουν την ανατροπή των συνθηκών ανέχειας.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία εμφανίζεται ως το μέσο που θα αποκαταστήσει την τάξη, όμως παρουσιάζεται αδύναμη μπροστά στα ΜΑΤ, που καλούνται να αναλάβουν τη φύλαξή της. Η ΟΠΠΙ αποτελεί αφορμή για την κανονικοποίηση της παρουσίας όλων των σωμάτων ασφαλείας στις σχολές μας. Μετά την κατάργηση του ασύλου, που ψηφίστηκε αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης, οι μπάτσοι εισβάλουν στους χώρους μας ανενόχλητοι, χτυπούν, συλλαμβάνουν και καταστέλλουν κάθε κίνηση διαμαρτυρίας, με τη συγκατάθεση των πρυτάνεων φυσικά.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους κοινωνικούς μας χώρους στα χέρια του κράτους και των μπάτσων. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το φόβο να κυριαρχήσει και τις σχολές μας να «αποστειρωθούν». Φοιτητές/τριες και εργαζόμενες/οι θα βρισκόμαστε εκεί κάθε φορά που οι μπάτσοι θα προσπαθούν να εισβάλουν στις σχολές μας και θα διεκδικούμε ελεύθερες σχολές και ζωές με τους δικούς μας όρους. Μέχρι η ΟΠΠΙ να μην τολμάει να κάνει καμία περιπολία στα campus και τα τουρνικές να μην εμποδίζουν ούτε έναν/μία από εμάς να μπει στις σχολή του/της.

Καλούμε και συμμετέχουμε στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, την Πέμπτη (8/9), στις 19:00. Να στείλουμε στον δρόμο ένα ηχηρό μήνυμα πως οι σχολές μας δεν θα μετατραπούν σε μοντέρνες φυλακές.

-Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

-Επανακατοχύρωση του ασύλου

-Έξω οι μπάτσοι από τις σχολές μας

Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Α.Π. Ροσινάντε

RocinanteΑνακοινώσεις
Την Δευτέρα (5/9), η πανεπιστημιακή αστυνομία έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ με τη συνοδεία των ΜΑΤ για προστασία. Η κινητοποίηση των φοιτητών/τριών για περιφρούρηση των πυλών, με σκοπό να εμποδίσουν την είσοδο της ΟΠΠΙ στις σχολές, ήταν άμεση και μαζική,...