Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες σε ακόμη ένα συμβάν έμφυλης βίας. Σύμφωνα με τα καθεστωτικά μίντια, ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος συνελήφθη για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Αυτό που μέτρησε στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος είναι ότι υποτίθεται πως δεν είχε κάνει κάτι αντίστοιχο μέχρι τώρα, παρόλο που έχει υπάρξει καταγγελία στο παρελθόν με αντίστοιχη αφορμή.

Ο ίδιος στις δηλώσεις του αναφέρει πως η βίαιη συμπεριφορά του χρήζει θεραπείας, αναμασώντας το κλασικό αφήγημα που παθολογικοποιεί και απολιτικοποιεί την πατριαρχική βία εντείνοντας και το στίγμα γύρω από τα ζητήματα ψυχικής υγείας.  Η δήλωση αυτή κάθε άλλο παρά δείχνει τη μεταμέλεια του, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια να «πέσει στα μαλακά», υιοθετώντας –και ενισχύοντας- τη γραμμή Μπαλάσκα. Απ’ ότι φαίνεται μόνο όταν υπήρχε οικονομικό συμφέρον ο συγκεκριμένος δικηγόρος τάσσονταν με την πλευρά των επιζωσών, καθώς είχε αναλάβει πολλές σχετικές υποθέσεις.  Μάλιστα, την ίδια στιγμή που στο σπίτι είχε το ρόλο του κακοποιητή, στη δημόσια σφαίρα μιλούσε για το σχετικό νομικό πλαίσιο σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Πρόκειται για μια υπόθεση που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η δικαιοσύνη κάθε άλλο παρά τυφλή είναι στα ταξικά προνόμια. Δεν έχουμε, βέβαια, την ψευδαίσθηση ότι ο κρατικός μηχανισμός και ο ολοκληρωτισμός που διέπει το σύστημα απονομής της αστικής δικαιοσύνης έχει να εισφερει κάτι ουσιώδες στην αντιμετώπιση της πατριαρχία. Είναι γνωστό ότι οι θεσμοί είναι ανεπαρκείς, επανατραυματίζουν, αδιαφορούν και προωθούν τη βία. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ο κακοποιητικός λόγος των καθεστωτικών μίντια, καθώς όπως φαίνεται ήδη τα τηλεοπτικά πλυντήρια άρχισαν να εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στον κακοποιητή.

Να σπάσει πια ο κύκλος της βίας που ορίζει τις ζωές μας.

Φτάνει πια.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

– Δωρεάν, άμεση και μακροχρόνια ψυχολογική, οικονομική και νομική υποστήριξη κακοποιημένων θηλυκοτήτων

-Ξενώνες στέγασης κακοποιημένων θηλυκοτήτων σε κάθε γειτονιά

-Φορείς ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης/πρόληψης της έμφυλης βίας, φορείς κοινωνικής/ εργασιακής επανένταξης και ενδυνάμωσης θηλυκοτήτων

-Θεσμική αναγνώριση του όρου γυναικτονία

Αλληλεγγύη και φεμινιστική φροντίδα σε κάθε επιζώσα.

Ομάδα Γυναικών, Α.Π. Ροσινάντε

adminΑνακοινώσειςΟμάδα Γυναικών
Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες σε ακόμη ένα συμβάν έμφυλης βίας. Σύμφωνα με τα καθεστωτικά μίντια, ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος συνελήφθη για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Αυτό που μέτρησε στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος είναι ότι υποτίθεται πως δεν είχε κάνει κάτι αντίστοιχο...