Το δημοψήφισμα της Κυριακής πλέον πέρασε και το «ΌΧΙ» επικράτησε του «ΝΑΙ» κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Το όχι που δόθηκε είχε ταξικό χαρακτήρα, γεγονός που φάνηκε και στα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα, καθώς στις γειτονιές του κόσμου της Εργασίας υπερίσχυσε με συντριπτική διαφορά. Η εργατική τάξη απάντησε ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να εξαθλιωθεί περισσότερο και πως δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα νέο μνημόνιο, άσχετα αν κάποιοι προσπαθούν να μεταφράσουν το αποτέλεσμα ως μία συναίνεσή της στις επόμενες προσπάθειες σύναψης συμφωνίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με τους «εταίρους». Όλα αυτά απέναντι στην προπαγάνδα των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, στα εργοδοτικά λοκ-αουτ και στις υπαρκτές απειλές της εργοδοσίας που δομήθηκαν πάνω στον ληστρικό συμφέρον των αφεντικών απέναντι στους/στις εργαζόμενους/εργαζόμενες. Αυτό το αποτέλεσμα δηλώνει ρητά πως καμία πολιτική λιτότητας δεν είναι ανεκτή πλέον από τον κόσμο της εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα πρέπει να μείνουν ανέγγιχτα από τα νέα πολιτικά σχέδια της συγκυβέρνησης.

Εμείς, οι φοιτητές/φοιτήτριες, πήραμε επίσης ξεκάθαρη θέση απέναντι στο δίλημμα «Νίκη» ή «Ήττα» του Κεφαλαίου. Αναγνωρίσαμε την ταξική μας θέση και περάσαμε το μήνυμα πως ήρθε η ώρα το Κεφάλαιο κι οι υποστηρικτές του να χάσουν επιτέλους μια μάχη. Μετά από μια 6ετή περίοδο μνημονίων, αντεργατικών πολιτικών και εκτόξευσης του ποσοστού ανεργίας στους νέους στα ύψη, δεν υπήρχε το περιθώριο για άλλη μια υποχώρηση. Οι φοιτητές/φοιτήτριες της τάξης μας κινητοποιήθηκαν, διαδήλωσαν, κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση ενάντια στους « Μένουμε Ευρώπη» και προώθησαν το δικό τους μήνυμα για ένα μέλλον στο οποίο δε θα τοποθετήσει κανείς την ταφόπλακα νέων κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κινηματικού εφησυχασμού και κοινωνικής ειρήνης.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, τις πιέσεις των «θεσμών» και τη διάθεση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με «ευνοϊκότερους» όρους αποφεύγοντας τη ρήξη με την Ε.Ε., η αναγκαιότητα επαγρύπνησης του εργατικού κινήματος είναι αυτονόητη καθώς μια καινούργια συμφωνία πρέπει να μας βρει στους δρόμους. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ένα νέο μνημόνιο, για νέες περικοπές, για συνέχιση των αντεργατικών πολιτικών και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς του Κεφαλαίου. Είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε τον κόσμο της Εργασίας, που πριν μερικές μέρες είπε «ΟΧΙ» στην τελευταία πρόταση των δανειστών για περαιτέρω φτώχεια και εξαθλίωση, για πιθανή σύγκρουση με το Κεφάλαιο, τους θεσμούς του και την κυβέρνηση-εφαρμοστή τους. Από εδώ και πέρα, οφείλουμε να μεταφέρουμε τη μάχη στους εργασιακούς χώρους, να προετοιμάσουμε το επόμενο όχι στις συνελεύσεις των σωματείων και των γειτονιών μας και να το πούμε στο δρόμο, οργανωμένα και μαχητικά.

Η αναμονή των πολιτικών εξελίξεων αβαντάρει τα συμφέροντα του Κεφαλαίου που ανασυντάσσεται και απειλεί με κάθε μέσο τους/τις εργαζόμενους/εργαζόμενες. Οποιαδήποτε συλλογιστική περί αποχής από το δημοψήφισμα υπήρξε μέχρι τη Κυριακή, θεωρώντας το «ψευτοδίλημμα»,  δεν πρέπει να εξελιχθεί από εδώ και πέρα σε αποχή από το κίνημα. Παρομοίως, ένα μονάχα όχι δεν είναι αρκετό, καθώς συναινεί στην εθνική ενότητα και επισκιάζει σταδιακά το ταξικό χαρακτήρα της ψήφου της Κυριακής. Για τον λόγο αυτό, καλούμαστε να δράσουμε άμεσα και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το όχι δυναμικά, με άξονα την προάσπιση και την επέκταση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, την κατάκτηση υλικών νικών σε καθημερινό επίπεδο και την απάντηση στις επιχειρήσεις που εκβιαστικά απειλούσαν τους εργαζόμενους  προκειμένου να υπερισχύσει το «ναι», άρα και τα δικά τους συμφέροντα.

-ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ‘’ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ’’ ΚΑΙ ‘’ΕΝΤΙΜΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ’’

-ΤΟ ‘’ΟΧΙ’’ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

-ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟΥΣ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ» ΣΤΙΣ 18.00 – ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ekpaideusi

 

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Το δημοψήφισμα της Κυριακής πλέον πέρασε και το «ΌΧΙ» επικράτησε του «ΝΑΙ» κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Το όχι που δόθηκε είχε ταξικό χαρακτήρα, γεγονός που φάνηκε και στα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα, καθώς στις γειτονιές του κόσμου της Εργασίας υπερίσχυσε με συντριπτική διαφορά. Η εργατική τάξη απάντησε ξεκάθαρα πως δεν...