Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης εργαζομένων στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες της Αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τις απολύσεις των 169 συναδέλφων στην BEAT.

Οι ιστορίες των start-up επιχειρήσεων πάντα συγκινούσαν τον κόσμο των αγορών. Αποτελεί μια μορφή λατρείας για κάποιους η πορεία μιας μικρής εταιρείας που μόνο με μία ιδέα και χωρίς μεγάλο αρχικό κεφάλαιο έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί τόσο πολύ που να απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες. Ειδικά όταν αυτή η διαδικασία στέφεται από επιτυχία είναι στην πραγματικότητα η ενσάρκωση του καπιταλιστικού ονείρου.

Αν τα πράγματα πάνε καλά μέσα στο κυνήγι νέων επενδυτών τότε αυτό το ψηφιακό προϊόν, που ξεκινάει από μια απλή μορφή με βασικές λειτουργίες αποκτά υπόσταση. Μετατρέπεται σε εφαρμογή και με τον χρόνο εδραιώνεται σαν πλατφόρμα γενικευμένης χρήσης. Η κερδοφορία για την επιχείρηση συνεχίζει και η συγκέντρωση του Κεφαλαίου σταδιακά ολοκληρώνεται.

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον πως μια τέτοια αφήγηση πάντα αφήνει εκτός καμβά τους ανθρώπους που εργάζονται για να στήσουν την εφαρμογή, την συντηρούν μετά το ευρύ άνοιγμα της και επεκτείνουν την λειτουργικότητα με βάση τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Είναι σχετικά παράλογο πως το μότο των εταιρειών του κλάδου έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από το “Οι άνθρωποι μας πρώτα” ενώ κάθε φορά αποδεικνύεται με διαφορετικό τρόπο το ψέμα που κουβαλάει αυτή η ατάκα.

Η BEAT έπαιξε το ρόλο του χρυσού παιδιού σε συζητήσεις για την πορεία του κλάδου, αποτέλεσε κομμάτι αυτού του “ονείρου” και απέδειξε όπως τόσες άλλες εταιρείες το παραπάνω ψέμα. Η ανακοίνωση μέσα από τις διαφημίσεις ότι μεταφέρεται στην υπερ πλατφόρμα free now, που λειτουργεί σε ένα δίκτυο 150 πόλεων στην Ευρώπη, καλώντας τον κόσμο να μεταφερθεί στην νέα εφαρμογή ξέχασε να αναφέρει πως η συγκεκριμένη κίνηση συνοδεύεται με την αιφνιδιαστική απόλυση 169 εργαζόμενων στην Ελλάδα και άλλων 700 σε Λατινική Αμερική και Ολλανδία.

Δεν πρέπει να αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για κανένα εργαζόμενο και εργαζόμενη η κερδοφορία των αφεντικών. Έχουμε δει επανειλημμένα πως αυτόματα αυτό δεν συνεπάγεται αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερες ώρες εργασίας, κάλυψη των απαραίτητων θέσεων για ελαχιστοποίηση του φόρτου αλλά αντίθετα όταν φτάσει η στιγμή μας αντιμετωπίζουν σαν είμαστε αναλώσιμοι. Από την μία υπάρχουν τα δικά μας συμφέροντα που μόνο με καθημερινή οργάνωση και αγώνα στους χώρους εργασίας μπορούν να ενισχυθούν και από την άλλη τα συμφέροντα της εργοδοσίας που μας απολύει με πρόσχημα μια αναδιάρθρωση ή μια εξαγορά πάντα στοχεύοντας προς το μεγαλύτερο κέρδος.

Στεκόμαστε στο πλευρό των απολυμένων εργαζόμενων της Beat και τους καλούμε να συμμετέχουν στην σύσκεψη που οργανώνει το ΣΕΤΗΠ στα γραφεία του (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος) την Παρασκευή 11/11 στις 18:30 με παρουσία μελών του σωματείου και εργατολόγου

Παίρνουμε δύναμη από τους χιλιάδες απεργούς την Τετάρτη 9/11 που κατάφεραν να παραλύσουν πολλά τμήματα του κλάδου δίνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της Beat και διεκδίκησης υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις τώρα!

Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο ύψος των αναγκών μας

 

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
  Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης εργαζομένων στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες της Αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τις απολύσεις των 169 συναδέλφων στην BEAT. Οι ιστορίες των start-up επιχειρήσεων πάντα συγκινούσαν τον κόσμο των αγορών. Αποτελεί μια μορφή λατρείας για κάποιους η πορεία μιας μικρής εταιρείας που μόνο με μία ιδέα και...