Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε σχετικά με την (πολλοστή) εμφάνιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα Jumbo.

Οι εργασιακές σχέσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο από το Κράτος και το Κεφάλαιο, ώστε να διασφαλίζεται η κίνηση της οικονομίας και όχι η δημόσια υγεία, η ίδια η ζωή. Από τη λήξη της καραντίνας μέχρι και σήμερα, έχουν δημοσιοποιηθεί εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων που αφορούν εργοδοτική αυθαιρεσία και χυδαία καταπάτηση δικαιωμάτων. Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται το καθεστώς επισφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί, εξαπολύοντας μία νέα γενικευμένη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.

Μια ακόμη σοβαρή καταγγελία έρχεται να προστεθεί στην μακριά λίστα περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Πρόκειται για την αλυσίδα Jumbo, η οποία εφαρμόζει μία από τις πιο σκληρές αντεργατικές πολιτικές στον κλάδο του εμπορίου, όπως για παράδειγμα η απόφασή της  προ μηνών για άνοιγμα των καταστημάτων της σε Πρέβεζα και Κατερίνη τις Κυριακές και οι διαρκείς πιέσεις της για επέκταση του ανοίγματος και σε άλλες περιοχές. Οι εργαζόμενοι/ες οργάνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας να παρθεί πίσω η απόφαση, για να σταματήσει επιτέλους η εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιχείρηση ανακοίνωσε στις 25 Αυγούστου πως υπάλληλος σε κατάστημα της Αττικής, βρέθηκε θετικός στον Covid-19. Όπως είναι φυσικό, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες  έσπευσαν να ρωτήσουν για το τι «μέλλει γενέσθαι» έπειτα από τη γνωστοποίηση κρούσματος, αγωνιώντας για την υγεία τους. Ωστόσο, αντιμετώπισαν την απάθεια της εργοδοσίας, η οποία δήλωσε κάθετα πως «η επιχείρηση θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία της» ρισκάροντας την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων της, όσο και των ανθρώπων που επισκέπτονται το κάταστημα.

Η άρνηση της εργοδοσίας να προσφέρει στο προσωπικό της δωρεάν τεστ και θερμομέτρηση, σε συνδυασμό με την δήλωση πως «αποτελεί ατομική ευθύνη η πληρωμή του τεστ» κάνει ξεκάθαρο το ότι η εν λόγω εταιρεία -με κέρδος 220 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι- προτιμά να αποτελεί υγειονομική βόμβα και να ευθύνεται για τη διασπορά του ιού, από  το να βάλει ελάχιστα το χέρι στη τσέπη, αρνούμενη  να προβεί στις αναγκαίες απολυμάνσεις και να τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι της επιχείρησης καλούνται να επωμιστούν σε αυτό το εργασιακό κάτεργο το κόστος του τεστ, αντιμέτωποι  την ίδια στιγμή με τις συνθήκες γαλέρας μίας από τις πλέον επικερδείς επιχειρήσεις των Βαλκανίων που πέρα από την επιβολή εφταήμερης εργασίας, αρνείται να πληρώσει υπερωρίες και να τηρήσει μέτρα ασφαλείας.

-Αλληλεγγύη στους/τις εργαζόμενους/ες του JUMBO, άμεση δικαίωση όλων των αιτημάτων τους

-Άμεσο κλείσιμο του JUMBO  και όλων των χώρων εργασίας σε περίπτωση κρούσματος.

-Άμεση δημοσιοποίηση τυχόν κρούσματος για την προστασία του κοινωνικού συνόλου

-Δωρεάν  ιχνηλάτηση επαφών με πλήρη ευθύνη της εργοδοσίας

-Δωρεάν κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του/ης ασθενή.

-Κατά την διάρκεια του κλεισίματος, οι εργαζόμενοι/ες να μην χάσουν ούτε ευρώ από τον μισθό τους και χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση της καταβολής του

-Προστασία της ζωής, της υγείας, των ανθρώπων και όχι του κέρδους των επικίνδυνων για την κοινωνία αφεντικών

https://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttps://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε σχετικά με την (πολλοστή) εμφάνιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα Jumbo. Οι εργασιακές σχέσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο από το Κράτος και το Κεφάλαιο, ώστε να διασφαλίζεται η κίνηση της οικονομίας και όχι η δημόσια υγεία, η ίδια η ζωή. Από...