Η καταγγελία πριν λίγες μέρες της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την μη ανανέωση της σύμβασης εγκύου εργαζόμενης σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας My Market στην περιοχή του Λαγκαδά, δεν μας ξαφνιάζει.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα γιατί άλλη μια γυναίκα εργαζόμενη ουσιαστικά απολύθηκε επειδή περιμένει το παιδί της, δεχόμενη μάλιστα την απαξιωτική προτροπή των αφεντικών «να ξαναπάει για δουλειά αφού γεννήσει και αν υπάρχει θέση θα την ξαναπροσλάβουν».

Αντίθετα, ξέρουμε καλά ότι η καταπάτηση των εργασιακών μας κεκτημένων και η ανύπαρκτη προστασία ακόμα και των πιο αυτονόητων δικαιωμάτων, όπως αυτό της μητρότητας, είναι κομμάτι της σύγχρονης βαρβαρότητας και του κόσμου της εκμετάλλευσης. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα πενιχρά μεροκάματα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις αλλά και οι απολύσεις είναι το έδαφος που πάνω του χτίζονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τις νομοθετικές πλάτες της κυβέρνησης.

Απολύεσαι αν δεν γελάς όσο πρέπει στον πελάτη, απολύεσαι αν ζητάς τα κλεμμένα δεδουλευμένα σου, απολύεσαι αν δεν είσαι διατεθειμένος να θυσιαστείς για τα κέρδη του εργοδότη, αν δεν είσαι πρόθυμος δούλος.
Νόμος για το Κεφάλαιο είναι με μικρό εργασιακό κόστος να εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη. Στην αριθμητική αυτή ο εργαζόμενος είναι αναλώσιμος.

Αν είσαι γυναίκα εργαζόμενη υπάρχουν παραπάνω λόγοι να «περισσεύεις» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, κυρίως αν αποφασίσεις να κάνεις παιδί αφού παύεις «να είσαι αποδοτική» για τα στάνταρ των αφεντικών και ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να καθυστερεί. Αλλά κι αν σταθεί τυχερή και δεν απολυθεί μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει την δουλειά της αργότερα αφού οι υποστηρικτικές κρατικές παροχές για την φροντίδα του παιδιού της είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες κι εκείνη συνήθως αναλαμβάνει αποκλειστικά το μεγάλωμά του στο σπίτι.

Δεν μας εκπλήσσουν τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα ούτε η ολοένα αυξανόμενη υποτίμηση της ζωής μας. Πολύ περισσότερο δεν μας εκπλήσσει ο ρόλος που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός ιδιαίτερα για μας τις γυναίκες, που δεχόμαστε διπλή καταπίεση ως σκληρά εργαζόμενες εντός κι εκτός σπιτιού. Η μισθωτή εργαζόμενη γυναίκα μαζί με την ταξική εκμετάλλευση υφίσταται και την καταπίεση λόγω του φύλου της. Αντιμετωπίζει την έλλειψη ουσιαστικής αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας αλλά και τις πατριαρχικές αντιλήψεις και πρακτικές, που αναπαράγονται συνεχώς με νέες μορφές σε βάρος της στα πλαίσια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού για την κερδοφορία.

Κράτος και αφεντικά επινοούν συνεχώς μεθοδεύσεις για το χτύπημα όσων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει και την χειροτέρευση της ζωής μας.

Με όπλο την αλληλεγγύη και την οργάνωση, εργαζόμενοι και άνεργοι, να απαντήσουμε στην εργοδοτική αυθαιρεσία μικρών και μεγάλων αφεντικών. Ξέρουμε καλά ότι έχουμε μπροστά μας σκληρές ταξικές επιθέσεις.

Να οργανώσουμε την τάξη μας και να αναμετρηθούμε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα για την απελευθέρωση όλων μας από την εκμετάλλευση. Να μην τους χαρίσουμε το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή ζωή.

Να ανανεωθεί η σύμβαση της εργαζόμενης στα My Market με πλήρη δικαιώματα και προστασία της μητρότητας.

RocinanteΑνακοινώσεις
Η καταγγελία πριν λίγες μέρες της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την μη ανανέωση της σύμβασης εγκύου εργαζόμενης σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας My Market στην περιοχή του Λαγκαδά, δεν μας ξαφνιάζει. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα γιατί άλλη μια γυναίκα εργαζόμενη ουσιαστικά απολύθηκε επειδή περιμένει το παιδί της, δεχόμενη μάλιστα...