Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Τεχνών & Θεαμάτων της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε σχετικά με την κατάληψη της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης

 

Στις 8 Ιανουαρίου, ο Φοιτητικός Σύλλογος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης αποφάσισε να κάνει κατάληψη στην σχολή (Ομήρου 55), λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε αυτήν από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2019-20. Οι φοιτητές/-ριες της ΚΣΟΤ έχουν θέσει επανειλημμένα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν όπως:

  • την καθυστερημένη έναρξη του ακαδημαϊκού έτους
  • τη μη πρόσληψη καθηγητών και μουσικών
  • το ελλιπές πρόγραμμα σπουδών.

Για τους λόγους αυτούς, οι ίδιοι έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες όπως για παράδειγμα την ενημέρωση του κόσμου, παρέμβαση έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, και την κατάληψη του κτηρίου της ΚΣΟΤ.

Στον αγώνα των φοιτητών/-ριών στην ΚΣΟΤ στέκονται αλληλέγγυοι/-ιες οι φοιτητές/-ριες της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Σε ανακοίνωση που έβγαλαν αναφέρουν ότι, πέρα από τα ζητήματα των προγραμμάτων, του ανθρώπινου δυναμικού, μετά από τον σεισμό του Ιουλίου, η μία από τις τρεις αίθουσες διεξαγωγής των μαθημάτων κρίθηκε ακατάλληλη. Ως απόρροια, και στα τρία έτη παρέχονται μόνο δυο αίθουσες φέτος. Ψήφισμα αλληλεγγύης για την κατάληψη της ΚΣΟΤ υπήρξε κι από το Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

 

Σε μια οικονομία που βάλλεται η παιδεία και υποβαθμίζεται η τέχνη, είναι επόμενο η καλλιτεχνικές σπουδές να χτυπιούνται διπλα. Η έλλειψη κρατικών σχολών θεάτρου και χορού, η υποτίμηση των σπουδών, αλλά και των πτυχίων, το τεράστιο ποσοστό ανεργίας στον κλάδο μας, η τρομαχτική εντατικοποίηση, κι η απλήρωτη εργασία είναι τα πιο αναμενόμενα προβλήματα. Προβλήματα που δεν σταματάνε στις σπουδές, αλλά συνεχίζουν να επικρατούν και στην αγορά εργασίας του κλάδου μας. Ο αγώνας διαρκείας της ΚΣΟΤ δίνει ελπίδα, όπως επίσης κι η έμπρακτη στήριξη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Αυτό μπορεί να είναι το έναυσμα, ώστε ο «καλλιτεχνικός» χώρος να δρα πιο ενοποιημένος, με απώτερο στόχο να αντιληφθεί πως είναι μέρος του κόσμου της Εργασίας. Ένας καλλιτεχνικός χώρος που δεν αναφέρεται σε μια στείρα ελίτ καλλιτεχνάδων, αλλά αποτελείται από όλο τον κόσμο που εργάζεται μαζί: δημιουργοί, διοικητικοί, τεχνικοί. Στην Γαλλία δε, στα πλαίσια της γενικής απεργίας διαρκείας εντός των Χριστουγέννων, ολόκληρα θέατρα απήργησαν μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη. Ας παραδειγματιστούμε, λοιπόν, από τα γεγονότα στη Γαλλία με ενεργή συμμετοχή σε απεργίες, κινητοποιήσεις προς τα έξω, και συλλογικές διεκδικήσεις για όλους/-ες εμάς που δίνουμε ψυχή και σώμα ώστε να κερδοφορεί το Κεφάλαιο καθημερινά. Είναι χρέος μας να κάνουμε την Τέχνη προσβάσιμη για όλους/-ες, σταματώντας να την θεωρούμε είδος πολυτελείας για «λίγους και εκλεκτούς».

 

Η Κλαδική Τεχνών και Θεαμάτων της Α. Π Ροσιναντε στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών/-ριών της ΚΣΟΤ. Καλούμε όλους/-ες τους/τις εργαζόμενους/-ες που ανήκουν στον κλάδο μας να πάρουν ενεργό ρόλο στα ζητήματα που απασχολούν εμάς και την εργατική τάξη ευρύτερα.


-Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών/-ριών της ΚΣΟΤ.

-Άμεση προκύρηξη προσλήψεων προσωπικού.

-Άμεση επισκευή της ακατάλληλης αίθουσας.

-Καμία ανοχή στην υποτίμηση των σπουδών, των πτυχίων μας, και των ζωών μας.

-Η Τέχνη ανήκει στα χέρια αυτών που την παράγουν.

Κλαδική Τεχνών & Θεαμάτων Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Τεχνών & Θεαμάτων
Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Τεχνών & Θεαμάτων της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε σχετικά με την κατάληψη της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης   Στις 8 Ιανουαρίου, ο Φοιτητικός Σύλλογος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης αποφάσισε να κάνει κατάληψη στην σχολή (Ομήρου 55), λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε αυτήν από την αρχή του...