Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Αναχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για όσα έγιναν με αφορμή την ημέρα των τριών ιεραρχών

Φέτος, στις 30/1 και κατά τη διάρκεια των σχολικών «εορτών» των τριών ιεραρχών, εξοργιστικά γεγονότα έλαβαν χώρο σε αρκετά σχολεία της επικράτειας. Η κατάργηση της καθιερωμένης αργίας -μέσω του νέου νόμου της υπουργού παιδείας Κεραμέως- και η επιβολή του εκκλησιασμού για το σύνολο των μαθητών/τριών με την παρουσία κηδεμόνα, μόνο ως «εορτή» σκοταδισμού και θεοκρατίας θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή. Σε σχολείο της Αγίας Παρασκευής, μία μαθήτρια βίωσε την καταπάτηση του δικαιώματος της στην ανεξιθρησκεία, όταν αποβλήθηκε από την αίθουσα, διότι δήλωσε άθεη. Ένα γυμνάσιο στο Χολαργό γέμισε από εκκλησιαστικά φυλλάδια με λόγια ενός εκ των τριών ιεραρχών του «Άγιου»Ιωάννη του Χρυσοστόμου, στα οποία η ομοφυλοφιλία παρουσιάζεται ως «η μεγαλύτερη αμαρτία» ενώ τα ομοφυλόφιλα άτομα παρουσιάζονται ως «κατά συρροή αμαρτωλοί, χειρότεροι των φονιάδων». Επίσης, στο γυμνάσιο της Δεσφίνας, κατά την διάρκεια του εκκλησιασμού, ο παπάς πραγματοποίησε κήρυγμα μίσους. Διαχώρισε τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται σε Έλληνες και μη, εναντιωμένος στον λόγο εκπαιδευτικού, που υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί διαχωρισμοί ανάμεσα στους ανθρώπους, λαμβάνοντας ως κριτήριο φυλετικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Γίνεται ολοφάνερο, συνεπώς ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση ως διαχειριστής του κράτους, όσο και η επίσημη εκκλησία-αλλά και παραθρησκευτικές οργανώσεις- επιδιώκουν από κοινού να εμποτίσουν με συντηρητισμό την νεολαία, επιχειρώντας να επιβάλουν έμμεσα τη κατήχηση στα σχολεία.Αυτό γίνεται ξεκάθαρο από έγγραφο που έστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Αττικής το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο καλεί το σύνολο των εκπαιδευτικών και των μαθητών/-τριών στην ημερίδα της «Χριστιανικής Αγωγής» με όνομα «Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση» στις 9 Φεβρουαρίου. Η «Χριστιανική Αγωγή» είναι μια παραθρησκευτική οργάνωση, που παρουσιάζεται ως σύλλογος γονέων. Απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση από το κράτος εδώ και χρόνια. Έγινε γνωστή στη δημόσια σφαίρα το 2014, όταν απείλησε έμμεσα με έξωση τους μαθητές του 73ου δημοτικού σχολείου, του δήμου Αθηναίων, διεκδικώντας με την ανοχή του κράτους και εκμεταλλευόμενη το θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς, την κυριότητα του σχολικού κτηρίου που βρίσκεται στην περιοχή των Πετραλώνων.

Μπροστά το τέρας του συντηρητισμού, της οπισθοδρόμησης και της μετατροπής των σχολείων σε κέντρα θρησκευτικής προπαγάνδας, δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι/ες. Να μην επιτρέψουμε σε τίποτα να μας πάει πίσω στον μεσαίωνα. Να δομήσουμε συλλογικές αντιστάσεις στους κοινωνικούς μας χώρους, ενάντια στην επιβολή της θεοκρατίας από κράτος και παπαδαριό.

-Καμία ανοχή στην επιβολή θρησκευτικής προπαγάνδας εντός των σχολικών αιθουσών!

-Ομοφοβία, ρατσισμός θεοκρατία Έξω το παπαδαριό από τα σχολεία!

-Καμία ανάμειξη της Εκκλησίας και των παραθρησκευτικών οργανώσεων στην εκπαίδευση.

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Αναχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για όσα έγιναν με αφορμή την ημέρα των τριών ιεραρχών Φέτος, στις 30/1 και κατά τη διάρκεια των σχολικών «εορτών» των τριών ιεραρχών, εξοργιστικά γεγονότα έλαβαν χώρο σε αρκετά σχολεία της επικράτειας. Η κατάργηση της καθιερωμένης αργίας -μέσω του νέου νόμου της...