Η εργοδοσία των φροντιστηρίων «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη απέλυσε τον Μάη του 2013 7 εργαζομένους της λόγω της υπεράσπισης της Συλλογικής τους Σύμβασης Εργασίας, της διεκδίκησης των μη  καταβληθέντων δεδουλευμένων τους όπως αυτά ορίζονταν απο την την ΣΣΕ. Οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία κυρίως με το Σύλλογο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών αλλά και πλήθος άλλων εργατικών και τοπικών σχημάτων και κινήσεων, διεκδίκησαν  την επαναπρόσληψή τους και τα δεδουλευμένα τους.

Έπειτα από μια μεγάλη περίοδο κινητοποιήσεων των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία, η οποία μάλιστα κάλεσε προς υπεράσπισή της την ελληνική αστυνομία, καθώς και συναντήσεων τόσο με την Επιθεώρηση Εργασίας όσο και με το Υπουργείο Εργασίας, το Ειρηνοδικείο Αθηνών τελικά δικαίωσε τους εργαζόμενους, υποχρεώνοντας την εργοδοσία να καταβάλει δεδουλευμένα ύψους 20.000 ευρώ. Επίσης ο Αναστάσιος Τσαρπαλής (ένα εκ των δύο αφεντικών) καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 30 μηνών και 3.180 ευρώ πρόστιμο για μη καταβολή δεδουλευμένων. Έτσι πριν την εκδίκαση της υπόθεσης ο Α.Τ. θα καταβάλει το ποσό των 25.000(με τόκους) όπως είχε εκδικάσει το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Με την καταβολή των δεδουλευμένων έρχεται και η αθώωση του εργοδότη Α.Τ.

Η εργοδοσία των φροντιστηρίων «Ανέλιξη», επιδιώκει σήμερα την επιστροφή των χρημάτων που ο Αναστάσιος Τσαρπαλής έδωσε, όπως έκρινε το Ειρηνοδικείο Αθηνών για την εξόφληση των εργαζομένων. Φυσικά αυτό συμβαίνει ενώ οι εκπαιδευτικοί και μέλη του ΣΕΦΚ, απολύθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν, την περίοδο που συνολικά οι εργαζόμενοι/ες από το 2013 και έπειτα έχουν δεχθεί τεράστια υποτίμηση της εργατικής τους δύναμης, τόσο μέσω των ατομικών συμβάσεων όσο και γενικότερα των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ασφαλώς τα γεγονότα στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Τα αφεντικά στην ιδιωτική εκπαίδευση δρούσαν έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια με στόχο την εντατικοποίηση και υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων πολλές φορές μετατρέποντας σε ασπίδα τους/τις μαθητές/ριες και τους στόχους που έχουν για τις πανελλαδικές ή ενδοσχολικές εξετάσεις. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ότι ο ανταγωνισμός και οι εντατικοί ρυθμοί τόσο στην εργασία όσο και στη μέθοδο διδασκαλίας είναι αυτά που φέρνουν την «επιτυχία». Είναι αναγκαίο λοιπόν οι εργαζόμενοι/ες στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια, είτε καθηγητές/ριες είτε διοικητικό προσωπικό, οι μαθητές/ριες και οι γονείς να βάλουμε φραγμό στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, την εντατικοποίηση της εργασίας και της διδασκαλίας. Τα κοινά ταξικά συμφέροντα εργαζομένων και μαθητών/ριών είναι κομβικής σημασίας να αποτελέσουν προμετωπίδα των αγώνων στα φροντιστήρια.

Ως Κλαδική Ένωση Εκπαίδευσης της Α.Π.Ροσινάντε συμμετέχουμε στο κάλεσμα του ΣΕΦΚ για συγκέντρωση αλληλεγγύης τη Παρασκευή στις 9.π.μ. στην Ευέλπιδων (κτίριο 6, αίθουσα 7) που εκδικάζεται η υπόθεση των 7 απολυμένων συναδέλφων και του Συλλόγου.

-Η οριστική δικαίωση ΣΕΦΚ και απολυμένων εργαζομένων είναι υπόθεση όλων μας!

-Καμία επιστροφή των καταβληθέντων δεδουλευμένων στα αφεντικά!

-Να μπλοκάρουμε την υπερεκμετάλεση και την εντατικοποίηση των φροντιστηρίων.

-Οργάνωση και αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς.

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Η εργοδοσία των φροντιστηρίων «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη απέλυσε τον Μάη του 2013 7 εργαζομένους της λόγω της υπεράσπισης της Συλλογικής τους Σύμβασης Εργασίας, της διεκδίκησης των μη  καταβληθέντων δεδουλευμένων τους όπως αυτά ορίζονταν απο την την ΣΣΕ. Οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία κυρίως με το Σύλλογο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια...