Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ

Σε μία ακόμα έξαρση δημοκρατικού φρονήματος, η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε πριν μερικές μέρες εκλογές για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των δημοσιογράφων για μετά από μία εβδομάδα (12 & 13 Ιουνίου), δίνοντας στους εργαζόμενους προθεσμία δύο ημερών (!) για να καταθέσουν υποψηφιότητα είτε για το ΔΣ και τα Πειθαρχικά Συμβούλια είτε για το Μεικτό Συμβούλιο και την συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργασιακών χώρων. Το έκανε χωρίς προηγούμενα να εγγράψει ως μέλη τους νέους συναδέλφους και τις νέες συναδέλφισσες που έσπευσαν να καταθέσουν πριν έναν χρόνο τα χαρτιά τους, ανταποκρινόμενοι/ες στην αναγγελία της ΕΣΗΕΑ ότι το σωματείο «ανοίγει στα νέα μέσα» (που ήταν νέα πριν από 10 χρόνια). Είναι προφανές ότι για τη γραφειοκρατία της ΕΣΗΕΑ, η έννοια του σωματείου προσομοιάζει με αγγλική λέσχη τεϊοποσίας, στην οποία ξεπεσμένοι αριστοκράτες συναντιούνται για να θυμηθούν τι καλά που ήταν τα παλιά χρόνια.

Σε έναν κλάδο ο οποίος στερείται συλλογικής σύμβασης εδώ και μια δεκαετία, οι διαδικασίες αυτές επιβεβαιώνουν πλήρως την αντίληψη ότι ο επιμελητηριακός «συνδικαλισμός» της ΕΣΗΕΑ δεν είναι τίποτα άλλο πάρα ένα τουμπανιασμένο πτώμα, το οποίο πρέπει να θαφτεί για να γεννηθεί στη θέση του ένας ταξικός και οριζόντιος κλαδικός συνδικαλισμός, σε σύνδεση με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, ένα πραγματικό Συνδικάτο Τύπου, για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα ΜΜΕ, ανεξαρτήτως ειδικότητας, και απαλλαγμένος από την ενοχλητική παρέα αφεντικών, ιδιοκτητών, εργολάβων και διευθυντών που σουλατσάρουν στην ΕΣΗΕΑ με την κάρτα μέλους τους και ψηφίζουν για να αποφασίσουν με ποιον θα διαπραγματευθούν στη συνέχεια ως εκδότες.

Αυτό δε σημαίνει ότι ορισμένα από τα φαινόμενα αυτών ειδικά των εκλογών της ΕΣΗΕΑ δεν είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η παράταξη που σχηματίστηκε πριν μερικά χρόνια για την υπεράσπιση των ατομικών συμβάσεων («Ενωμένοι Δημοσιογράφοι») κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές πολυδιασπασμένη από τα ακροδεξιά της. Ειδικά η παρουσία ενός ψηφοδελτίου στο οποίο συμμετέχουν ανοιχτά φασίστες («Νέα ΕΣΗΕΑ»), αποτελεί κατάντια ακόμα και για τον συνδικαλισμό τύπου ΕΣΗΕΑ και είναι απαραίτητο να μαυριστεί από τους/τις εργαζόμενους/ες.

Διατηρώντας πάντα στην προτεραιότητα της ατζέντας μας την αναγκαιότητα υπέρβασης της ΕΣΗΕΑ και τη δημιουργία ενός πραγματικού Συνδικάτου Τύπου, η Κλαδική Ένωση Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες –μέλη της ΕΣΗΕΑ να προσέλθουν στην ψηφοφορία, για να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας πανίσχυρης πλειοψηφίας στο ΔΣ η οποία θα αποτελείται από εργοδοτικούς και ακροδεξιούς και η οποία θα δέσει τα χέρια των αγωνιζόμενων εργαζόμενων τα επόμενα χρόνια. Επίσης για να στηρίξουν αγωνιστές και όχι εργοδοτικούς υποψηφίους στην εκλογή εργασιακών εκπροσώπων που είναι η πιο άμεση και στην οποία επιλέγουμε να συμμετέχουμε.

Τόσο στα χρόνια των σημαντικών κινητοποιήσεων στον χώρο των ΜΜΕ (2009-2013), όσο και στα αμέσως επόμενα «μαύρα» συνδικαλιστικά χρόνια που ακολούθησαν, η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» υπήρξε η παράταξη που με τη μέγιστη συνέπεια στάθηκε στο πλευρό των αγώνων και αντιστάθηκε στην μετατροπή της ΕΣΗΕΑ σε έναν χώρο ανερυθρίαστα κρατικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Παρ’ όλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις μας, με τα μέλη και τους αγωνιστές/ριές της βρεθήκαμε σε κοινούς αγώνες απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.
Καλούμε τα μέλη του σωματείου σε υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία της και στο επόμενο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, στα επόμενα δύο χρόνια, κατά τα οποία είναι απαραίτητες οι πρωτοβουλίες βάσης για να ανακτηθεί η εργασιακή μας αξιοπρέπεια και να διεκδικηθεί συλλογική σύμβαση, διαφορετική από το έκτρωμα που επιφυλάχτηκε στους συναδέλφους μας του Δημοσίου, το οποίο δεν αποτελεί καν συλλογική σύμβαση, δεν βγάζει κιχ για μισθούς και ότι αποκαλύπτει την υποταγή της ΕΣΗΕΑ -στην καλύτερη περίπτωση- απέναντι στα αφεντικά του Τύπου.

-Εργασιακές επιτροπές και πρωτοβουλίες για την κατάκτηση αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης και για την άρση των μισθολογικών μειώσεων της τελευταίας 10ετίας
– Οργάνωση για τη δημιουργία Συνδικάτου Τύπου για όλους τους εργαζόμενους  με αποκλεισμό των εργοδοτών, των διευθυντών και των φασιστών.
-Ψήφο στήριξης στην «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» στο ΔΣ και σε αγωνιστές υποψηφίους στις εκλογές του Μεικτού Συμβουλίου.

ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ

 

https://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttps://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ Σε μία ακόμα έξαρση δημοκρατικού φρονήματος, η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε πριν μερικές μέρες εκλογές για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των δημοσιογράφων για μετά από μία εβδομάδα (12 & 13 Ιουνίου), δίνοντας στους εργαζόμενους προθεσμία δύο ημερών...