Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης Τεχνών & Θεαμάτων της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την κινητοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων στις 21/1 στο υπ. Εργασίας

Μετά από δέκα μήνες πανδημίας, η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ ή τα ΜΜΜ, δεν στήριξε τους εργαζόμενους/ες, δεν έλαβε υπόψιν της τους υγειονομικούς, και φυσικά δεν άκουσε ποτέ τα ουρλιαχτά των καλλιτεχνών. Με μόνη της πανάκεια τα λοκντάουν και τους μπάτσους, φορτώνει όλη την ευθύνη της πανδημίας στον «ανεύθυνο κόσμο».

Οι καλλιτέχνες όλο αυτό το διάστημα παίρνουν το επίδομα πείνας με καθυστερήσεις δυο και τριών μηνών. Μπορεί σε ένα βαθμό οι κινητοποιήσεις μας να είχανε υλικό αντίκτυπο, αλλά το μητρώο καλλιτεχνών ανοιγοκλείνει αφήνοντας για μία ακόμη φορά κόσμο απ΄έξω. Τα θέατρα, τα σινεμά και οι συναυλιακοί χώροι είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξουν και αν φυσικά θα καταφέρουν να ανοίξουν. Οι μόνες παραγωγές που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν ακόμη και με live streaming ελάχιστες, ενώ οι εργαζόμενοι/ες που μένουν και θα μείνουν άνεργοι/ες αμέτρητοι. Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός χώρος βρίσκεται στον αέρα, χωρίς να ξέρουμε άμα αυτή η νέα ζωή θα κρατήσει λίγους μήνες ή χρόνια.

Έχει φτάσει τέλος Ιανουαρίου και μόλις ξεκίνησαν οι δηλώσεις για τα επιδόματα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Μέσα σε όλες αυτές τις καθυστερήσεις υπάρχουν εργαζόμενοι/ες που έχουν πάρει τα μισά από αυτά που δικαιούνται ή έχουν παραληφθεί μήνες.

Φυσικά, μέσα σε όλο αυτό το πανηγυράκι που έχει στήσει η κυβέρνηση δεν κρύβουν την χαρά τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου βλ. Ίδρυμα Ωνάση , ο οποίοι έχουν φροντίσει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την κατάσταση,  με τις νέες συμβάσεις «έκπληξη», κάνοντας περικοπές προσωπικού, εκ περιτροπής εργασία, ευέλικτα ωράρια (χειρότερα από πριν, παρ’ ολή την παράδοση που έχει ο κλάδος). Τα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα, που σταμάτησαν να δουλεύουν μόνο στο πρώτο lockdown ( Νιάρχος και Ωνάση), πασάρουν τους εργαζόμενους/ες τους σε εργολαβικές εταιρίες, οι οποίες δημιουργούν ένα νέο καθεστώς εργασίας, το οποίο μέσα απ’αυτούς “νομιμοποιείται” και γι’αυτούς που θ’ανοίξουν μετά. Κι έτσι η ενοικίαση προσωπικού λύνει και δένει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με εταιρίες, που δεν έχουν σχέση με τον κλάδο να αξιολογούν, να βάζουν και να βγάζουν τους/τις εργαζόμενους/ες όποτε θέλουν χωρίς καμία ενημέρωση και να διατηρούν εργαζόμενους/ες κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας.

Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο στο τώρα. Ξέρουμε ότι τα αφεντικά θα προσπαθήσουν να κρατήσουν όλες τις «έκτακτες αλλαγές» και για μετά την πανδημία. Γι’ αυτό κάθε αγώνας στο παρόν, εν μέσω κρίσης, είναι και για να αποφύγουμε τη νέα κανονικότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν στο μέλλον. Δεν πρέπει να αφήσουμε την δικαιολογία της πανδημίας να αλλάξει για πάντα τους όρους εργασίας μας. Αυτό, φυσικά, είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να παίξουν κι οι δύο πλευρές. Αντίστοιχα κι εμείς, τώρα που το κεφάλαιο είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή του, μπορούμε να οργανωθούμε και να χτυπήσουμε δυνατότερα.  Τα δε προγνωστικά λένε ότι όλα αυτά τα επιδόματα θα τα πληρώσουμε x10 από την τσέπη μας στο μέλλον. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι γνωστή για την πρόνοιά της, οπότε είναι πολύ πιθανό όλα αυτά τα λεφτά που «μοιράζει» τώρα να μας τα ζητήσει πίσω με την μορφή νέων «μνημονίων» μετά την πανδημία. Πρέπει να οργανωθούμε και να θωρακιστούμε τώρα και για τους αγώνες που έρχονται.

Καλούμαστε για μία ακόμη φορά να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι η ζωή μας έχει αξία. Για μία ακόμη φορά, ο κλάδος ενώνει την φωνή του και ζητάει πίσω τα κεκτημένα χρόνων! Η οργάνωση των εργαζομένων απέχει ένα βήμα από την συλλογική άμυνα, κι η άμυνα μετά απέχει ένα βήμα από την συλλογική επίθεση. Η κλαδική τεχνών και θεαμάτων της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στηρίζει την κινητοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων στις 21/01 στο Υπουργείο Εργασίας.

  • ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ
  • ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΣΕ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ LIVE STREAMING
  • EΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ
  • ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ
RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Τεχνών & Θεαμάτων
Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης Τεχνών & Θεαμάτων της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την κινητοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων στις 21/1 στο υπ. Εργασίας Μετά από δέκα μήνες πανδημίας, η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ ή τα ΜΜΜ, δεν στήριξε τους εργαζόμενους/ες, δεν έλαβε υπόψιν της τους υγειονομικούς, και φυσικά δεν άκουσε ποτέ τα...