Ανακοίνωση-κάλεσμα της Κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα των διαγραφών

Το αιώνιο κλαψούρισμα του Υπουργείου Παιδείας περί «αιωνίων» φοιτητών εξήγγειλε ότι θα ικανοποιήσει ο νέος Υπουργούς Λοβέρδος πριν το καλοκαίρι, δηλώνοντας πως είναι ανυποχώρητος στη θέση της διαγραφής 180.000 φοιτητών, που πρακτικά δεν κοστίζουν τίποτα για το Κράτος, «σύμφωνα με το νόμο» δηλαδή σε όσους εισήχθησαν πριν το 2003. Απ’ ότι φαίνεται όμως ο ανυποχώρητος σκληρός σοσιαλιστής έκανε μισό βήμα πίσω μόνος του δίνοντας ως χάρη (γιατί ως τέτοια την παρουσιάζει) δύο εξάμηνα εξεταστικών για τους φοιτητές που είχαν εγγραφεί σε μαθήματα τα προηγούμενα δύο έτη. Αυτή η κίνηση κακώς καθησυχάζει τους διαγραφέντες αλλά και όσους βρίσκονται αλληλέγγυοι προς αυτούς καθώς αποπροσανατολίζει από το βασικό πρόβλημα στην αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν είναι άλλο από τους οργανισμούς και τον αντιδραστικό νόμο Διαμαντοπούλου.

Τα προσχέδια των οργανισμών, τα οποία με χαρά συνέταξαν ως πιστά τσιράκια του υπουργείου, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, προβλέπουν πληθώρα διατάξεων οι οποίες θεσμοθετούν πλέον την ιδιωτικοποίηση αλλά και την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση για φοιτητές και εργαζόμενους στα ιδρύματα. Έτσι πλέον τα Συμβούλια Ιδρύματος (Σ.Ι.) των αντιδραστικών μανατζαρέων και νεοφιλελέδων καθηγητών διοικούν το Πανεπιστήμιο και με τη βούλα, το πειθαρχικό συμβούλιο ελέγχει για αντιφρονούντες στους κανονισμούς, οι τράπεζες προσφέρουν απλόχερα δάνεια, το ν+2 θεσμοθετείται εντός των πανεπιστημίων, οι εργολάβοι μπορούν να στήνουν νόμιμα τα κάτεργα τους στα πανεπιστήμια, ενώ την εγγύηση ότι όλα αυτά δουλεύουν ρολόι θα την δίνουν ιδιωτικοί μπράβοι.

Μεσώ των οργανισμών, που δεν είναι τίποτε άλλο από την υλοποίηση του ν.4009 η κυβέρνηση και οι μαριονέτες τους των διοικήσεων, διεξάγουν μια ταξική επίθεση εις βάρος των φοιτητών εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Μέσω του αυστηρού προγράμματος σπουδών και τον κίνδυνο της διαγραφής οι ταξικοί φραγμοί γίνονται όλο και φανερότεροι κάνοντας τις σπουδές ανυπόφορες για αυτούς που πρέπει να εργάζονται παράλληλα. Ταυτόχρονα,οι συλλογικοί αγώνες και η αλληλεγγύη ποινικοποιούνται και τίθενται στο περιθώριο, με σκοπό να αντικατασταθούν από τον ατομικισμό, τα όνειρα καριέρας και το ραγιαδισμό.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, δεν χωράει κανένα περιθώριο συζήτησης, τόσο με τις διοικήσεις των πρυτάνεων και της μαυρίλας του Σ.Ι., όσο και με τα σκυλάκια της κυβέρνησης μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους. Ο μόνος δρόμος που μπορούμε και καλούμαστε να επιλέξουμε, είναι αυτός της ανατροπής των οργανισμών, των διαγραφών, των απολύσεων και του ίδιου του νόμου Διαμαντοπούλου, και ο δρόμος αυτός περνάει μόνο μέσα από μαζικούς ταξικούς ανυποχώρητους αγώνες. Είναι στο χέρι μας να οργανώσουμε τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων μας, να περάσουμε σε καταλήψεις διαρκείας, να βρεθούμε στο δρόμο μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους με τους οποίους αγωνιστήκαμε το προηγούμενο διάστημα.

Ως Κλαδική ένωση Εκπαίδευσης, καλούμε σε αυτό το πλαίσιο και συμμετέχουμε στην διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 28/8 στις 11.00.

ekpaideusi

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Ανακοίνωση-κάλεσμα της Κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα των διαγραφών Το αιώνιο κλαψούρισμα του Υπουργείου Παιδείας περί «αιωνίων» φοιτητών εξήγγειλε ότι θα ικανοποιήσει ο νέος Υπουργούς Λοβέρδος πριν το καλοκαίρι, δηλώνοντας πως είναι ανυποχώρητος στη θέση της διαγραφής 180.000 φοιτητών, που πρακτικά δεν κοστίζουν τίποτα για το Κράτος, «σύμφωνα...