«Ξύπνησαν πάλι οι άθλιες σκουριασμένες ορδές
Λυσσασμένες θρησκείες, πατρίδες, οικογένειες
Σκούζουν και σφάζονται για ένα καλύτερο χθες
Μα οι σημαίες τους ανεμίζουν βρωμερές και νικημένες»

Τρύπες, 1996

Η εθνικιστική έξαρση που εκφράστηκε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιανουαρίου ετοιμάζεται να πάρει την δυσωδία της και να κατέβει και στην Αθήνα. Ένα γαϊτανάκι από συνειδητούς φασίστες και αυθόρμητους εθνικιστές μέχρι κάτι θλιβερές περσόνες που έχουν χτίσει ολόκληρες καριέρες επενδύοντας στα εθνικιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο στρατηγός Φράγκος, ετοιμάζονται να στήσουν τη δική τους φιέστα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, προφανώς τόσο επειδή ζήλεψαν τον παραλογισμό της Θεσσαλονίκης όσο και επειδή -εδώ που τα λέμε- πολιτική κεφαλαιοποίηση χωρίς παρέμβαση στην Αθήνα είναι λειψή.

Έτσι, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, το φασιστικό μπλοκ επανασυγκροτείται για τα καλά και εκμεταλλευόμενο το κοινωνικό κλίμα που γαλουχείται από κάθε μεριά του πολιτικού τόξου, επιχειρεί να παίξει και πάλι ρόλο στα πράγματα. Ό,τι δεν κατάφεραν οι φασίστες την περίοδο της ανόδου των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, τότε που το κίνημα αλληλεγγύης τους περιόρισε πανηγυρικά σε ρόλους κομπάρσων, το καταφέρνουν τώρα με το ζήτημα της Μακεδονίας: για μια ακόμα φορά, το μακεδονικό ζήτημα συγκροτεί τον ελληνικό φασισμό.

Αυτό δεν είναι τυχαίο: η συντήρηση του ψέματος πως «η Μακεδονία είναι ελληνική», πασπαλισμένη με φαντασιώσεις περί αλυτρωτικών υστεριών στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι έργο της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτικών χώρων που παρεμβαίνουν στη κοινωνία. Το χαλί για την επέλαση του φασισμού είναι στρωμένο από κάθε λογής πολιτική δύναμη που ντρέπεται να πει αυτό που αποτελεί αναμφισβήτητη αλήθεια για όλο τον πλανήτη με εξαίρεση ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων: η Μακεδονία δεν είναι (μόνο) ελληνική και η χώρα που συνορεύει με τη Βόρειο Ελλάδα δεν λέγεται «Σκόπια» αλλά «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και όσο αυτό δεν ειπώνεται με σαφήνεια και αδιαλλαξία ως απάντηση στις εθνικιστικές μπουρδολογίες που ακούγονται κατά κόρον για το ζήτημα, ο φασισμός θα κερδίζει μέτρα στο έδαφος του κοινωνικού πολέμου χωρίς να ιδρώνει ιδιαίτερα.

Τμήμα της παραπάνω υστερίας είναι προφανώς και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς, της πολιτικής δύναμης δηλαδή εκείνης που κάποιος αφελής θα περίμενε πως θα αντιστεκόταν σύσσωμη σε όλο αυτό τον επικίνδυνο παραλογισμό. Κι όμως: ανίκανη να αποβάλλει τα πατριωτικά της σύνδρομα καθώς και τον προφανή ελιτισμό της που την κάνει να θεωρεί ότι ο κακόμοιρος ο λαός «δεν ξέρει» και υπηρετεί την εθνικιστική ατζέντα κατά λάθος, κλείνει το μάτι στον συντηρητισμό της εποχής. Κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα «στους δυο εθνικισμούς», τα βάζει γενικά και αόριστα με το ΝΑΤΟ ξεχνώντας προφανώς τον κυριαρχικό ρόλο του ελληνικού κράτους έναντι της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καλεί γενικόλογα σε ενότητα ενάντια στον εθνικισμό χωρίς καν να αναφέρει το όνομα της χώρας για το οποίο γίνεται όλη αυτή η ιστορία και καλά-καλά δεν αναφέρει καν την Μακεδονία με το όνομά της, της ξεφεύγει και την αποκαλεί «Σκόπια».

Ενάντια στο δηλητήριο της εθνικής ενότητας, της μισσαλοδοξίας και του εθνικισμού που δηλητηριάζει συστηματικά την ελληνική κοινωνία, το (αληθινό και όχι αυτοαποκαλούμενο) αντικαπιταλιστικό κίνημα οφείλει να συγκροτήσει την κοινωνική συμμαχία του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης, να αντιταχθεί αδιάλλακτα σε αντιδραστικές κινήσεις όπως το εθνικιστικό συλλαλητήριο της Κυριακής και να υπενθυμίσει ένα από τα προτάγματα που το έχουν κατοχυρώσει ως υπαρκτή κοινωνική δύναμη: η εργατική τάξη δεν έχει πατρίδα.

Η Αναρχοσυνδικαλιστή Πρωτοβουλία Ροσινάντε, πιστή στην αξιακή θέση της πως η Μακεδονία στην πραγματικότητα ανήκει στις αρκούδες της (όπως και ο ελληνικός εθνικισμός) στηρίζει και συμμετέχει στην αντιεθνικιστική συγκέντρωση-διαδήλωση της Κυριακής, 4/2, στις 12 μμ, στα Προπύλαια.

-ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

-ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑ

-ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ

https://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/02/makedonia.jpghttps://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/02/makedonia-300x300.jpgRocinanteΑνακοινώσεις
«Ξύπνησαν πάλι οι άθλιες σκουριασμένες ορδές Λυσσασμένες θρησκείες, πατρίδες, οικογένειες Σκούζουν και σφάζονται για ένα καλύτερο χθες Μα οι σημαίες τους ανεμίζουν βρωμερές και νικημένες» Τρύπες, 1996 Η εθνικιστική έξαρση που εκφράστηκε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιανουαρίου ετοιμάζεται να πάρει την δυσωδία της και να κατέβει και στην Αθήνα. Ένα γαϊτανάκι από...