Πριν τρία χρόνια η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής «αναδιάρθρωσης», γέννησε ένα μεγάλο απεργιακό κίνημα των εργαζομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα κίνημα που αντιτάχθηκε στις μαζικές απολύσεις, την απογύμνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και κατέληξε να συνενώσει τις αντιστάσεις του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος.

Αυτή η αλληλέγγυα, ενωτική, ομοσπονδιακή δομή, που αποτελεί την ουσία του επαναστατικού συνδικαλισμού, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη νικηφόρα έκβαση αυτής της απεργίας.

Τρία χρόνια μετά, το Κράτος, ως φυσικός και τελικός προστάτης των συμφερόντων του Κεφαλαίου, επιμένει στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων και των αγωνιζόμενων εργαζομένων, μηνύοντας 14 διοικητικούς υπαλλήλους από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ . Πρόφαση, η συμμετοχή στην απεργία, ενώ αυτή είχε κηρυχθεί «παράνομη».

Εχουμε να κάνουμε με μια θρασύτατη απόπειρα εκφοβισμού του εργατικού κινήματος στο σύνολό του και σε μια απόπειρα καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης. Μιας δράσης που στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναπτύσσεται ενάντια στις διοικήσεις, τις πρυτανικές αρχές και τις κυβερνήσεις.

Η νικηφόρα απεργία του 2013 αποτελεί ένα υποδειγματικό στιγμιότυπο στην πορεία του εργατικού κινήματος, μια παρακαταθήκη για το κίνημα στο πανεπιστήμιο. Κέρδισε την επαναπρόσληψη και τη την άρση τις διαθεσιμότητας για 1500 ανθρώπους, αλλάζοντας τους υλικούς όρους της ύπαρξής τους. Η νίκη αυτή έδιωξε τον φόβο: το είδαμε και στην περίπτωση της κινητοποίησης για το εργατικό ατύχημα του εργάτη – ταριχευτή στην Ιατρική.

Η Δευτέρα 24/10/2016 είναι δικάσιμος μέρα για τους 14 απεργούς του 2013 αλλά είναι και μέρα απεργίας για τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων έπειτα από απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Χαιρετίζουμε με όλη μας τη δύναμη αυτή την απεργιακή κινητοποίηση και παλεύουμε μαζί με τους/τις εργαζόμενους/ες στη διοίκηση για τη νίκη της.

Το φοιτητικό τμήμα της Κλαδικής Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΟΔΠΤΕ και καλεί την Δευτέρα 24/10/2016 στις 9 π.μ. στα δικαστήρια στην Ευελπίδων στο κτήριο Προκάτ.

-Καμία ποινικοποίηση των απεργιών και των συνδικαλιστικών αγώνων.
-Άρση των διώξεων για όλους/ες τους/τις διοικητικούς/ές υπαλλήλους.
-Οι εργατικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι ούτε παράνομοι: είναι δίκαιοι.
-Οργανώνουν τη φτώχια μας – Να οργανώσουμε την τάξη μας.

 

ekpaideusi

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Πριν τρία χρόνια η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής «αναδιάρθρωσης», γέννησε ένα μεγάλο απεργιακό κίνημα των εργαζομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα κίνημα που αντιτάχθηκε στις μαζικές απολύσεις, την απογύμνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και των...