Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την απεργία των διανομέων στο E-food 

Πριν μια βδομάδα ποιος θα περίμενε ότι η απόφαση μιας εταιρείας να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας σε μπλοκάκι -μια συνθήκη που κατά τα άλλα είθισται ως πρακτική της εργοδοσίας στην Ελλαδα- θα γινόταν το βασικό ζήτημα που θα απασχολούσε την δημόσια συζήτηση μέχρι και σήμερα. Σίγουρα όχι η διοίκηση του E-food…


Κι όμως, το ζήτημα αναδείχθηκε από την πρώτη στιγμή από το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής και μάλιστα έγινε γνωστό το προνομιακό εργασιακό περιβάλλον που υπερηφανεύεται τόσο καιρό ότι παρέχει το E-food: Συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται ανά 3 μήνες για να μην χαλαρώνεις ποτέ και ένα παράλογο σύστημα αξιολόγησης με «batch». Φαίνεται δεν ήταν αρκετά «ανταγωνιστικό» το περιβάλλον και χρειαζόταν μια επιπλέον απορρύθμιση της σχέσης με μπλοκάκι για να χαθεί κάθε δικαίωμα που αναλογεί στους/ις εργαζόμενους/ες, αφού στην πράξη θα έπαυαν πλέον να αναγνωρίζονται ως τέτοιοι/ες.

Σε πρώτη φάση η κοινωνική αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε στο διαδίκτυο ήταν τέτοια που η εταιρεία αναγκάστηκε την επόμενη κιόλας να εκδώσει μια δημόσια ανακοίνωση για να το μαζέψει, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας έστειλε μήνυμα σε απολογητικό ύφος προς τους/ις εργαζόμενους/ες που είχε προηγουμένως απειλήσει με απόλυση πως θα ανανεώσει τις ισχύουσες συμβάσεις τους.

Η μαζική συμμετοχή στην στάση εργασίας και την μοτοπορεία που αποφάσισαν από κοινού η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) με το Συνδικάτο Επισιτισμού τρόμαξαν τόσο την εταιρεία που δεν μπορούσε παρα να κρυφτεί πίσω από κλούβες και ΜΑΤ και φυσικά ούτε λόγος να δεχτεί να συναντήσει κατά πρόσωπο την επιτροπή των εκπροσώπων των εργαζομένων. Μια μέρα πριν την απεργία που είχε προκηρυχθεί για την Παρασκευή 24/9 δημοσιεύει νέα ανακοίνωση και προχωράει σε άλλη μια υποχώρηση αποδεχόμενη τα βασικά αιτήματα των απεργών: προσλαμβάνει 2.016 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και δηλώνει πως τα κριτήρια αξιολόγησης θα οριστούν σε συνεργασία με τους διανομείς.

Είναι μια ξεκάθαρη νίκη που ανήκει στους διανομείς του E-food που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στον δρόμο, στα σωματεία που οργάνωσαν τον αγώνα και στην κοινωνία που στήριξε από την αρχή τον δίκαιο αγώνα τους. Ακόμη είναι μια νίκη που δίνει το παράδειγμα για όλο τον κλάδο του επισιτισμού και το σύνολο των εργαζομένων που δουλεύουν με μπλοκάκι ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είναι τελικά μια νίκη για όλη την εργατική τάξη. Φυσικά δεν ξεχνάμε πως οι εργοδότες απέκτησαν αυτή την ευχέρεια να μετατρέπουν τις εξαρτημένες σχέσεις εργασίας σε καθεστως εικονικής αυτοαπασχόλησης μέσα από το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη και των φανταστικών του φίλων ντελιβεράδων που γουστάρουν να δουλεύουν ως «ελεύθεροι συνεργάτες». Ο δρόμος του αγώνα όμως μίλησε και πλέον έχει ανοίξει για νέες διεκδικήσεις, αλλά πρώτα θα περάσει πάνω από αυτό το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα!

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε στηρίζει την απεργιακή μοτοπορεία την Παρασκευή 24/9 στις 11πμ στο πεδίον του Άρεως.

-Νίκη στην απεργία του επισιτισμού και των διανομέων! Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα για τον κλάδο!

-Να περάσει σε καθεστώς μισθωτής εργασίας το σύνολο των εργαζομένων που δουλεύουν με μπλοκάκι!

-Να τελειώσει ο εκφοβισμός της εργοδοσίας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες!

-Καμία εφαρμογή του νομοσχεδίου Χατζηδάκη! Οι απεργίες της τάξης μας θα το ανατρέψουν στην πράξη!

RocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την απεργία των διανομέων στο E-food  Πριν μια βδομάδα ποιος θα περίμενε ότι η απόφαση μιας εταιρείας να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας σε μπλοκάκι -μια συνθήκη που κατά τα άλλα είθισται ως πρακτική της εργοδοσίας στην Ελλαδα- θα γινόταν το βασικό ζήτημα που θα...