Με μια κίνηση «ματ», από αυτές που συνηθίζουν οι καπιταλιστές όταν δεν τους βγαίνουν ακριβώς τα κουκιά, η «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο λατομείο του Μαντουδίου, πετώντας στο δρόμο 160 μόνιμους εργαζόμενους, άλλους 120 εργολαβικούς και δεκάδες ακόμα των οποίων η δουλειά και η ζωή εξαρτιόταν άμεσα από την ύπαρξη της εν λόγω επιχείρησης.

Βέβαια, η εργοδοσία μας διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται για απολύσεις ( αφού οι απολύσεις απαγορεύονται…), αλλά για οικειοθελείς αποχωρήσεις έναντι αξιοπρεπούς φιλοδωρήματος και ότι το λατομείο δεν έκλεισε, απλώς ανέστειλε για λίγο ή περισσότερο ( θα δείξει ) την δραστηριότητα. Το υπουργείο ανάπτυξης μάλιστα έκανε ολόκληρη έκτακτη σύσκεψη για να μας ανακοινώσει επίσημα, όσα μας είχε πει κάποιες ώρες νωρίτερα, η ιδιοκτήτρια εταιρία!

Η ίδια η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, ήταν βέβαια αυτή που πανηγύριζε λίγο καιρό πριν για το επιτυχές άνοιγμα στη διεθνή αγορά, ο όμιλος ΤΕΡΝΑ είναι αυτός που άνοιγε σαμπάνιες τα τελευταία χρόνια βλέποντας τα κέρδη να εκτινάσσονται και τα έργα να προχωρούν είτε στον κατασκευαστικό τομέα είτε στην ενέργεια. ( Ελληνικό, ΑΔΜΗΕ, η Πτολεμαΐδα ξαναρχίζει ). Τι έγινε ξαφνικά;

Με αφορμή την πανδημία και τη διαφαινόμενη κρίση, είπαν να λάβουν τα μέτρα τους, να μειώσουν το συνολικό εργασιακό κόστος και να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους. Η ΤΕΡΝΑ προχωράει σε απολύσεις και σε άλλους χώρους, το ίδιο κάνουν αντίστοιχα μικροί και μεγάλοι εργοδότες ( απολύσεις στον ΑΚΤΩΡΑ, επιδότηση αντί για μισθό σε σειρά εταιριών).

Μας κοροϊδεύουν στα ίσια και χωρίς πρόσχημα επειδή μπορούν. Επειδή το ποσοστό κέρδους για αυτούς είναι η μοναδική μονάδα μέτρησης, επειδή έχουν στα χέρια τους ολόκληρο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο από την περίοδο της προηγούμενης κρίσης κι άλλες τόσες ευνοϊκές ΠΝΠ εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Επειδή θέλουν να φορτώσουν τα βάρη και πάλι στις πλάτες μας, για να σωθούν και να τη βγάλουν καθαρή, χωρίς απώλειες.

Οι καπιταλιστές αποθρασύνονται καθημερινά σε όλους τους χώρους, απολύουν, κόβουν μισθούς, απειλούν, εκβιάζουν. Το εισόδημά μας συρρικνώνεται, τα δικαιώματά μας σμπαραλιάζονται, η εργασία μετατρέπεται σε ευκαιριακή απασχόληση που θα εναλλάσσεται με την ανεργία και τα βοηθήματα ( όσο υπάρχουν ). Βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου αντεργατική επίθεση.

Μην τους αφήσουμε! Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας!

  • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις – «αποχωρήσεις» στην ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι.
  • Να επαναλειτουργήσει άμεσα το λατομείο. Αν δε βγαίνουν, ας πάρουν από τις άλλες θυγατρικές του ομίλου. Αν δε θέλουν, ας αποχωρήσουν χωρίς αποζημίωση. Οι εργαζόμενοι ξέρουν και μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή.
  • Προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων για όσο διάστημα είναι κλειστό το λατομείο με ευθύνη της εταιρίας.
  • Απόσυρση όλων των αντεργατικών Π.Ν.Π. – Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Ανάκληση των χιλιάδων απολύσεων με αφορμή την πανδημία.
  • Συμβάσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά, αυξήσεις σε μισθούς, μείωση χρόνου εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Κατασκευών
Με μια κίνηση «ματ», από αυτές που συνηθίζουν οι καπιταλιστές όταν δεν τους βγαίνουν ακριβώς τα κουκιά, η «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο λατομείο του Μαντουδίου, πετώντας στο δρόμο 160 μόνιμους εργαζόμενους, άλλους 120 εργολαβικούς και δεκάδες ακόμα των οποίων η δουλειά και η ζωή εξαρτιόταν άμεσα...