Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Τεχνών & Θεαμάτων σχετικά με την υποβάθμιση των πτυχίων δραματικών σχολών

Από χθες κυκλοφορεί η είδηση πως για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι/ες στο θέαμα ακρόαμα βρισκόμαστε στον πάτο των εργασιακών δικαιωμάτων. Με ΦΕΚ που δημοσιέυσε η ΠτΔ από τις 17/12, όλες και όλοι οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών, με πτυχία αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΟ, είμαστε απλώς απόφοιτοι λυκείου. Οι σπουδές σε ένα τυχαίο ΙΕΚ Δραματολογίας, δηλαδή, καταλήγουν να έχουν πιο ισχυρό πτυχίο από απόφοιτους/ες δραματικών.

Γνωρίζαμε ήδη πως ποτέ δεν δόθηκε καμία σημασία από το κράτος στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Αυτό είναι αυταπόδεικτό, βασισμένοι στο γεγονός ότι, δεν υπάρχει καν δημόσια καλλιτεχνική εκπαίδευση, με ελάχιστες εξαιρέσεις, που αφορούν την εισαγωγή του 1/10 των φοιτητριών/ων. Ήδη για μας ήταν δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές και χρονικές ανάγκες των σπουδών μας και να ζούμε σε μια μόνιμη επισφάλεια. Τώρα έρχονται να μας πουν πως το πτυχίο μας έρχεται με μια μηδαμινή αναγνώριση και δεν έχει καμία απολύτως δυναμική και βαρύτητα στην αγορά εργασίας. Μετά από μία αλληλουχία κατακερματισμού των δικαιωμάτων σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση της δημόσιας υγείας και την μεθοδική προσπάθεια της κατάργησης της δημόσιας εκπαίδευσης, έρχεται και αυτό για να συμπληρώσει την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Η προσπάθεια τους να γίνει η εκπαίδευση για λίγους και εκλεκτούς, είναι πολιτική τους θέση από την αρχή της τετραετίας τους. Το κόστος των καλλιτεχνικών σπουδών είναι ούτως η άλλως δυσβάσταχτο, καθώς ούτε στις κρατικές σχολές δεν υπάρχει φοιτητική μέριμνα όσον αφορά σίτιση, στέγαση, και μεταφορές. Το μεγαλύτερο μέρος, αναγκαστηκέ να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες.

Μέσα στο γενικότερο αυτό χαμό, και την ακρίβεια να φτάνει στα ύψη, τα καλλιτεχνικά σωματεία τηρούν σιγή ιχθύος, με εξαίρεση τον ΠΜΣ. Πράγμα αναμενόμενο, ειδικά για το ΣΕΗ, που έβγαλε ανακοίνωση 5 μέρες μετά (!), αφού εδώ και αρκετό καιρό πετάει χαρταετό χωρίς να ασχολείται ούτε με τα εργασιακά, αλλά ούτε και με οτιδήποτε συμβαίνει στην κοινωνία. Το ΣΕΗ, σε καιρό τέτοιας βαθιάς οικονομικής κρίσης κι ανεργίας, υπάρχει πρακτικά κυρίως στα τηλεοτπικά πάνελ, όπου μας δίνεται η δυνατότητα να τα παρακολουθούμε και να θαυμάζουμε τον πρόεδρο του ΔΣ μας. Η ανάγκη για το άνοιγμα της συζήτησης αυτής είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ο χώρος μας έχει ανάγκη από ισχυρά σωματεία με καλύτερα αντανακλαστικά που εστιάζουν στην ουσία των αγώνων και όχι στο φαίνεσθαι.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών/ριων του Εθνικού Θεάτρου έχει προχωρήσει ήδη σε κατάληψη με αίτημα την απόσυρση του ΦΕΚ. Ως Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, στηρίζουμε κάθε κίνηση ενάντια στην περαιτέρω υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης.

 

-ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΦΕΚ

-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

-ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ

-ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

 

 

 

Κλαδική Ένωση Τεχνών & Θεαμάτων

RocinanteΑνακοινώσειςΚείμενα αποφάσεων ΡοσινάντεΚλαδική Τεχνών & Θεαμάτων
Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Τεχνών & Θεαμάτων σχετικά με την υποβάθμιση των πτυχίων δραματικών σχολών Από χθες κυκλοφορεί η είδηση πως για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι/ες στο θέαμα ακρόαμα βρισκόμαστε στον πάτο των εργασιακών δικαιωμάτων. Με ΦΕΚ που δημοσιέυσε η ΠτΔ από τις 17/12, όλες και όλοι οι απόφοιτοι...