Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε
Στις 13 Ιανουαρίου η κυβέρνηση παρουσίασε και κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση το καινούργιο νομοσχέδιο της Κεραμέως για τους χώρους των πανεπιστημίων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όπως έχει γίνει ήδη γνωστό έρχεται να μετατρέψει τα ΑΕΙ σε αστυνομοκρατούμενους χώρους, να οξύνει την καταστολή απέναντι στον συνδικαλισμό και τις διεκδικήσεις και να αποκλείσει χιλιάδες κόσμου από την εκπαίδευση.
Την στιγμή που τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να υποχρηματοδοτούνται, που χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες αποκλείονται μέσω της τηλεκπαίδευσης και που οι εστιακοί και οι εστιακές ζουν μέσα στην εξαθλίωση το Κράτος επιλέγει να δαπανήσει 30.000.000 ευρώ για την εφαρμογή μέτρων φύλαξης των πανεπιστημίων. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται η ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης και ελεγχόμενης εισόδου αλλά και την εφαρμογή πειθαρχικού δικαίου στους/ις φοιτητές/τριες. Φυσικά είναι προφανές ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια των φοιτητών και των φοιτητριών για την οποία δήθεν φροντίζει η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο πέρα από την συνέχιση της καταστολής που δέχεται το φοιτητικό κίνημα και την περαιτέρω εδραίωση του δόγματος «Νόμος και Τάξη» η οποία ξεκίνησε από την νομοθετική κατάργηση του ασύλου και το κύμα ωμής βίας που εξαπέλυσε το Κράτος απέναντι στις φοιτητικές διεκδικήσεις και τώρα προσπαθείται να επιβληθεί ολοκληρωτικά.
Επίσης όπως προαναφέρθηκε οι φοιτητικοί αγώνες δεν θα διώκονται μόνο ποινικά αλλά και πειθαρχικά. Αυτό γίνεται αφού στο σχέδιο νόμου προβλέπεται σύσταση πειθαρχικού κώδικα και σώματος το οποίο θα είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων για την διατήρηση της «ομαλής λειτουργίας» των ΑΕΙ δηλαδή θα διώκονται (με τον κίνδυνο ακόμα και της οριστικής διαγραφής) φοιτητές/τριες που οργανώνουν καταλήψεις και που αγωνίζονται κόντρα στην άρρωστη κανονικότητα που θέλουν να επιβάλλουν Κεφάλαιο και Κράτος στις σχολές μας κόντρα στις ανάγκες μας.
Παράλληλα σε μια συγκυρία όπου έχουν αποκλειστεί χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες από τις παρακολουθήσεις λόγω της τηλεκπαίδευσης η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της τραγικής αδιαφορίας του Κράτους το οποίο δεν προσπάθησε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλή επιστροφή στις σχολές και αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες στην τηλεξεταστική, η Κυβέρνηση επιλέγει να πετάξει και άλλο κόσμο έξω από την εκπαίδευση. Αυτό γίνεται μέσω της θέσπισης του ανώτατου ορίου σπουδών αλλά και της διπλής βάσης εισαγωγής. Έτσι γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο αλλά και η ολοκλήρωση των σπουδών. Διαμορφώνεται λοιπόν ένα τρομακτικό κλίμα εντατικοποίησης στο οποίο θα αντέχουν μόνο λίγοι ενώ όσοι εργάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα θα αποκλείονται από το πανεπιστήμιο με συνοπτικές διαδικασίες.
Το φοιτητικό κίνημα βέβαια δεν θα παρακολουθεί άπραγο το Κεφάλαιο και το Κράτος να διαμορφώνουν αυτή την δυστοπία στα πανεπιστήμια, θα οργανωθεί και θα ακυρώσει τον σχεδιασμό για τις διαγραφές φοιτητών/τριών όπως έχει ξανακάνει και θα υπερασπιστεί τους χώρους του από την μανία του Χρυσοχοίδη και των μπάτσων. Με τους εργαζόμενους/ες στο πλάι του το φοιτητικό κίνημα θα εξαπολύσει την αντεπίθεση του απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και θα διεκδικήσει μια εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα συμφέροντα της τάξης μας. Εμείς από την μεριά μας ως Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε θα βάλουμε τις δυνάμεις μας σε αυτή την κατεύθυνση παλεύοντας για ένα ταξικό πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα αντισταθεί στην κρατική βαρβαρότητα. Ως Κλαδική Εκπαίδευσης της Α.Π. Ροσινάντε συμμετέχουμε στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 21/1 στα Προπύλαια στηρίζοντας το μπλοκ των αυτόνομων και ελευθεριακών σχημάτων.
-Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία
-Επανακατοχύρωση του ασύλου
-Ενάντια στα face control και στην εγκατάσταση καμερών στις σχολές
-Κάτω τα πειθαρχικά
-Κανένας αποκλεισμός από την εκπαίδευση, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς
-Κανένα όριο φοίτησης, καμία βάση εισαγωγής
-Καμία διαγραφή φοιτητών/τριών
-Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ
-Καμία μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης