Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με στοχευμένο και μεθοδικό τρόπο από πλευράς κυβέρνησης, εξελίσσεται προς το χειρότερο, τόσο για τις συνθήκες και τους όρους εργασίας των εργαζομένων σ’ αυτό, όσο και για τους/τις χρήστες/στριες αυτού. Εξ ου και δεν έχουν από θέση αρχής να χωρίσουν τίποτα εργαζόμενοι/ες και η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου που πάει στα νοσοκομεία. Αντιθέτως έχουν κοινό εχθρό, το Κεφάλαιο, το οποίο ήδη από την εποχή της οικονομικής, αλλά ακόμη και της υγειονομικής κρίσης έχει ως προτεραιότητα την υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας υγείας. Σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο η δημόσια υγεία θεωρείται πλέον υπέρογκο και περιττό οικονομικό βάρος για τον καπιταλισμό, ενώ η στροφή προς την ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας είναι προκλητική. Ιδίως η ελληνική κυβέρνηση, με ένα αδίστακτο ακροδεξιό υποστηρικτή γενοκτόνων, χυδαίο και συνάμα γελοίο υπουργό στο τιμόνι του αντίστοιχου υπουργείου, πράττει ξεκάθαρα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το υγειονομικό κίνημα έχει απαντήσει σε όλες αυτές τις κυβερνητικές πολιτικές, αν και όχι με τη συνοχή και τη διάρκεια που απαιτούνταν ως απάντηση στις επιθέσεις. Η κήρυξη μιας παγκρήτιας απεργιακή κινητοποίηση των εργατών/τριών στις δημόσιες δομές υγείας του νησιού και το κάλεσμα για αλληλεγγύη από τον τοπικό πληθυσμό είναι ένα θετικό γεγονός, που ολόκληρο το εργατικό κίνημα έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει και να επεκτείνει.
Υποστηρίζουμε τα αιτήματα της παγκρήτιας υγειονομικής κινητοποίησης για ενίσχυση της δημόσιας υγείας με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων, για τον εξοβελισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από την δημόσια υγεία. Την εισβολή του ιδιωτικού τομέα τη βίωσαν οι εργαζόμενες καθαρίστριες του νοσοκομείου των Χανίων με τις μεθοδεύσεις της διορισμένης διοίκησης του για εργολαβία στην καθαριότητα.
ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ
