Ανακοίνωση-κάλεσμα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσιναντε για τα πρόσφατα γεγονότα στο κατάστημα του LIDL στο Ίλιον


Φυσικά και είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο.
Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς,
να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί

Ανατόλ Φρανς

Το περασμένο Σάββατο 12 Φλεβάρη, μια ηλικιωμένη γυναίκα πιάστηκε να κλέβει τρόφιμα αξίας 30 ευρώ από κατάστημα στο Ίλιον. Παρά τις εκκλήσεις των παρευρισκόμενων πελατών να πληρώσουν εκείνοι το πόσο, οι υπεύθυνοι του καταστήματος ήταν ανένδοτοι και επέμεναν να προχωρήσουν την διαδικασία της μήνυσης. Πρόκειται φυσικά για την αλύσιδα supermarket LIDL που μέσα στην πανδημία παρουσίασε αύξηση κερδών και από ότι φαίνεται ξέχασε πολύ γρήγορα τις διαφημίσεις για το «φιλανθρωπικό» της έργο, την στιγμη που κάποιος έκλεψε ένα κομμάτι ψωμί. Όπως ήταν αναμενόμενο η στάση της εταιρείας να εξοντώσει με ακόμη έναν τρόπο την ηλικιωμένη, της προκάλεσε τρομερές ψυχολογικές επιπτώσεις που εκτός των άλλων ζει από μια σύνταξη και πληρώνει κερατιάτικα τις δόσεις στεγαστικών δανείων.

Το συναίσθημα της αβάσταχτης αδικίας που γεννάει το άκουσμα αυτή της είδησης ήταν τόσο κραυγαλέο που με περίσσια υποκρισία καναλάρχες και κυβέρνηση ζήτησαν από την αλυσίδα supermarket να αποσύρει την μήνυση και τελικά καταδέχτηκε να το κάνει το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Φλεβάρη εκδίδοντας και σχετική ανακοίνωση.

Αφού πρώτα έχουν εξαθλιώσει οικονομικά την τάξη των εργαζομένων, με τις μειώσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, την φοροεπιδρομή, τα χαράτσια και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μαζί με οποιαδήποτε προοπτική για ουσιαστική αύξηση στα εισοδήματα μας, ξαφνικά παρουσιάζονται συγκινημένοι από το δράμα μας και ζητούν να αποσυρθεί η μήνυση. Ούτε κουβέντα για την επόμενη μέρα αυτής της γυναίκας και όλων εκείνων που ζουν σε βαθιά φτώχεια και αναγκάζονται να στερούνται, να δανείζονται ή να κλέβουν για να επιβιώσουν.

Σε μια περίοδο που η ακρίβεια στα ενοίκια, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα καύσιμα, το ρεύμα και τα βασικά προϊόντα μας οδηγούν σε μια ακόμη βίαιη υλική υποτίμηση των ζωών μας, η κυβέρνηση των αρίστων το μόνο που έχει να προσφέρει είναι για άλλη μια φορά εξευτελιστικές αυξήσεις στους μισθούς που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Κατά τα άλλα ψηφίζουν «νομοσχέδια Χατζηδάκη», που νομιμοποιούν τα 10ώρα και απαγορεύουν στην πράξη το δικαίωμα στην συνδικαλιστική δράση. Επιθυμούν τελικά να επιβάλλουν ένα κοινωνικό νεκροταφείο, όπου θα μας προσφέρουν θυσία στο πιάτο του Κεφαλαίου, στο όνομα πάντα της εθνικής ανάπτυξης.

Υπάρχει πράγματι μια υπόθεση κλοπής που μας αφορά όλους και όλες, άλλα δεν είναι αυτή που συνέβη στα LIDL. Είναι η κλοπή που ο νόμος αναγνωρίζει ως νόμιμη στα ασφαλιστικά ταμεία από το Κράτος που δίνει πενιχρές συντάξεις, στους τοκογλύφους των τραπεζών που θησαυρίζουν από μεροκαματιάρηδες και πολύ περισσότερο εκείνη που συμβαίνει καθημερινά στους χώρους εργασίας, με απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Η λύση στην υπόθεση αυτή δεν θα έρθει από κανένα κοινοβούλιο και καμία «σωτήρια κυβέρνηση». Οφείλουμε να χτίσουμε τις σχέσεις αλληλεγγύης και οργάνωσης στο πλάι των συναδέλφων μας εκεί όπου δουλεύουμε και μαζί με τις γειτονισσές μας εκεί όπου ζούμε. Είμαστε οι μόνες και οι μόνοι που μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την πραγματική βελτίωση των ζωών μας.

Ως Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε στηρίζουμε την παρέμβαση των Συλλογικοτήτων και Κατοίκων του Ιλίου, Καματερού, Αγ. Αναργύρων στις 11πμ το Σάββατο 19/2 στο κατάστημα του LIDL στο Ίλιον, Αγίου Νικολάου 52-54.

 

-Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις στο ύψος των αναγκών μας!
Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας σε κάθε κλάδο!

-Μέτρα οικονομικής στήριξης τώρα για την ακρίβεια και την φτώχεια που χτυπάει πρωτίστως την εργατική τάξη

-Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων, που υποτιμούν την ζωή μας και το δικαιώμα μας στην διεκδίκηση

RocinanteΑνακοινώσεις
  Ανακοίνωση-κάλεσμα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσιναντε για τα πρόσφατα γεγονότα στο κατάστημα του LIDL στο Ίλιον Φυσικά και είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί Ανατόλ Φρανς Το περασμένο Σάββατο 12 Φλεβάρη, μια ηλικιωμένη...