Άλλη μια εξεταστική περίοδος ξεκινάει ή σε πολλά πανεπιστήμια βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και από ότι φαίνεται θα είναι και αυτή την φορά εξαιρετικά ασφυκτική λόγω της εντατικοποίησης που συντελείται και θα χαρακτηρίζεται από πολλούς αποκλεισμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλα αυτά καθώς μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και παρά την έξαρση της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, ξανά χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας (όπως ακριβώς άνοιξαν και στις αρχές του Οκτώβρη) και η εξεταστική να γίνει υποχρεωτικά δια ζώσης, βάζοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες φοιτητές/τριες, εργαζόμενους/ες και τις οικογένειες τους και συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική της.

Έτσι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες βρεθήκαμε αντιμέτωποι/ες με την διασπορά του ιού καθώς έπρεπε να επιβιβαστούμε στα ασφυκτικά γεμάτα ΜΜΜ για να πάμε και να παρακολουθήσουμε τα απαιτούμενα μαθήματα και εργαστήρια σε αμφιθέατρα που όχι μόνο δεν ήταν σωστά διαμορφωμένα για τις συνθήκες της πανδημίας αλλά πολλές φορές δεν βρίσκαμε καν να κάτσουμε καθώς το κράτος και οι διοικήσεις των σχολών δεν μερίμνησαν ποτέ να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις έτσι ώστε τα τμήματα να «σπάσουν» σε μικρότερα και οι χώροι να απολυμαίνονται τακτικά. Όπως είναι λογικό όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε και μια πληθώρα αποκλεισμών από την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς δεν εξασφαλίστηκε ποτέ η συμμετοχή των φοιτητών και των φοιτητριών που φοβόντουσαν να προσέλθουν στον χώρο των πανεπιστημίων για λόγους υγείας και δεν έγινε καμία προσπάθεια να φτιαχτεί ένα ασφαλές από την πανδημία περιβάλλον.

Αυτοί οι αποκλεισμοί δεν πρόκειται παρά μόνο να πολλαπλασιαστούν με τον τρόπο που αποφασίστηκε να γίνει η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου. Αρχικά, οι φοιτητές/τριες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή συγκατοικούν με άτομα που ανήκουν σε αυτές βρίσκονται ουσιαστικά αντιμέτωποι/ες με ένα εκβιαστικό δίλημμα καθώς θα πρέπει να επιλέξουν εάν θα εξεταστούν δια ζώσης χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ή αν θα «κοπούν» στο μάθημα. Ενώ ακόμα και για αυτούς/ες που νοσούν δεν έχουν παρθεί επαρκή μέτρα συμπερίληψης για την συμμετοχή τους στην διαδικασία. Επίσης, πολλοί/ες φοιτητές/τριες λόγω του ανασφαλούς περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί στις σχολές εξαιτίας της συνθήκης της πανδημίας ή λόγω του ότι νόσησαν και οι ίδιοι/ες δεν κατάφερναν να παρευρίσκονται καθημερινά στην σχολή πράγμα που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εξεταστικές κατά την διάρκεια της πανδημίας έγιναν όλο και πιο εντατικές δημιουργεί άλλη μια ασφυκτική κατάσταση όσον αφορά την εξεταστική.

Ενάντια στην αδιαφορία κυβέρνησης και διοικήσεων οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πρέπει να οργανωθούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από την εξεταστική. Για την μεγαλύτερη δυνατή προστασία μας από την πανδημία και για την συμπερίληψη όλων των φοιτητών/τριών στην εξεταστική απαιτούμε:

 • Τακτική παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ στις σχολές για διενέργεια δωρεάν ράπιντ τεστ
 • Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και τακτικές απολυμάνσεις των χώρων
 • Να μην αναγκαστεί κανένας/μία φοιτητής/τρια να εξεταστεί μετά από 5 μέρες καραντίνας
 • Να υπάρξει η δυνατότητα και για δια ζώσης εξεταστική και για τηλεξεταστική για τους φοιτητές/τριες που το επιθυμούν
 • Παροχή τεχνικού εξοπλισμού και σύνδεσης στο διαδίκτυο στους φοιτητές και στις φοιτήτριες που το έχουν ανάγκη
 • Καμία χρήση κάμερας κατά την διάρκεια της τηλεξεταστικής
 • Άμεση μείωση της εξεταστέας ύλης
 • Καμία εντατικοποίηση των σπουδών μας
 • Να μην στερηθεί κανένας/μία φοιτητής/τρια το δικαίωμα σε εξέταση λόγω απουσιών σε εργαστήρια ή διαλέξεις
 • Να υπάρξει δυνατότητα για ανάληψη εργασιών από τους φοιτητές αντί για εξέταση
 • Καμία καθηγητική αυθαιρεσία
 • Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ

 

Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Α.Π. Ροσινάντε

 

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Άλλη μια εξεταστική περίοδος ξεκινάει ή σε πολλά πανεπιστήμια βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και από ότι φαίνεται θα είναι και αυτή την φορά εξαιρετικά ασφυκτική λόγω της εντατικοποίησης που συντελείται και θα χαρακτηρίζεται από πολλούς αποκλεισμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλα αυτά καθώς μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων...