Ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την νίκη του φεμινιστικού κινήματος στην Αργεντινή σχετικά με την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.

Με εικόνες ασύληπτης συγκίνησης και ελευθερίας δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Αργεντινή υποδέχτηκαν την ψήφιση της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων στη Βουλή. Η απόφαση της κυβέρνησης του Αλμπέρτο Φερνάντες, που ήρθε ως αποτέλεσμα της σκληρής μάχης που δίνει το φεμινιστικό κίνημα εδώ και χρόνια, προκάλεσε πανηγυρισμούς σε κάθε φωνή ελευθερίας, βλέποντας πως οι πολυετείς φεμινιστικές διεκδικήσεις κατάφεραν να νικήσουν τις οπισθοδρομικές φωνές και τον σκοταδισμό της Καθολικής εκκλησίας, που έχει ισχυρή επιρροή στην κοινωνία της Αργεντινής, αλλά και της Λατινικής Αμερικής γενικότερα. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στη Γερουσία.

Το 2018 εκατομμύρια γυναίκες κινητοποιήθηκαν και με μαζικότατες διαδηλώσεις απαίτησαν την κατοχύρωση του δικαιώματός τους σε ελεύθερες και ασφαλείς αμβλώσεις, αλλά είδαν τότε το αίτημά τους να απορρίπτεται, με 129 ψήφους κατά και 125 υπέρ. Το φεμινιστικό κίνημα συνέχισε να δίνει αδιάκοπα τη σκληρή μάχη για την διεκδίκηση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση των σωμάτων, και έτσι κατάφερε να εξασφαλίσει μια ιστορική νίκη για την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή.

Οι διεκδικήσεις του κινήματος με τα πράσινα μαντήλια για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την πρόσβαση σε νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις επεκτείνεται σε όλη την Λατινική Αμερική, όπου το ζήτημα των αμβλώσεων έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία των ατόμων που αναγκάζονται να προβούν σε παράνομες αμβλώσεις και πολύ επικίνδυνες εναλλακτικές, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί πολλά από αυτά σε οικονομική εξαθλίωση. Ταυτόχρονα, εκατομμύρια γυναίκες, με μεγάλο ποσοστό αυτών να αποτελούν έφηβες κοπέλες και θύματα βιασμού, εξαναγκάζονται να προχωρήσουν με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και γέννες, με τρομερές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική τους υγεία.

Στηρίζουμε με αμέριστη αλληλεγγύη τους ακούραστους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος στην Αργεντινή και την Λατινική Αμερική.

Να καταχωρηθεί μια για πάντα το αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των γυναικείων σωμάτων. Διεκδικούμε πρόσβαση σε ελεύθερες, ασφαλείς και δωρεάν αμβλώσεις, αντισύλληψη και ιατρική υποστήριξη για όλες τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

– Το σώμα μας ανήκει σε εμάς, σε κανένα κράτος, σε καμιά κυβέρνηση, σε κανένα αφεντικό, σε κανέναν άντρα.

– Η μητρότητα είναι επιλογή, όχι υποχρέωση

– Δωρεάν και ασφαλείς αμβλώσεις και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις μορφές αντισύλληψης.

 

RocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την νίκη του φεμινιστικού κινήματος στην Αργεντινή σχετικά με την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων. Με εικόνες ασύληπτης συγκίνησης και ελευθερίας δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Αργεντινή υποδέχτηκαν την ψήφιση της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων στη Βουλή. Η απόφαση της κυβέρνησης του Αλμπέρτο Φερνάντες, που...