Ανακοίνωση της θεματικής ένωσης περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

Άλλο ένα αιχμάλωτο ζώο δολοφονήθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (ΑΖΠ), ένας χιμπατζής 26 ετών, στο μέσο της ηλικίας του. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας, όπως αναφέρει σε μια εξοργιστική ανακοίνωση το ΑΖΠ, ο χιμπατζής ανήκει σε υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας και προβλέπεται η εξουδετέρωση του.

Θυμόμαστε τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη Ζαν-Ζακ Λουσέρ, μετά τη θανάτωση των δύο τζάγκουαρ, πως το ΑΖΠ πράττει «σύμφωνα με το πρωτόκολλο». Όπως και την εθελοτυφλία του ΑΖΠ μπροστά στο θάνατο δεκάδων βασανισμένων δελφινιών στις άθλιες εγκαταστάσεις του ή τον ακρωτηριασμό φτερών φλαμίνγκο ώστε να είναι ανίκανα να αποδράσουν.

Το κυρίαρχο αφήγημα των ιδιοκτητών ζωολογικών κήπων πως η αιχμαλωσία των ζώων αποσκοπεί στη διατήρηση των ειδών, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την πραγματικότητα που βιώνουν τα αιχμάλωτα ζώα. Οι ζωολογικοί κήποι δεν αποσκοπούν στη διατήρηση των απειλούμενων ειδών, αλλά στη μεγιστοποίηση των κερδών των εταιριών που τους διαχειρίζονται. Οι θανατώσεις ζώων στους ζωολογικούς κήπους αποτελούν καθημερινότητα. Το πρόγραμμα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία που πιστά ακολουθούν οι ζωολογικοί κήποι, προβλέπει την θανάτωση ενός ζώου το οποίο είναι πολύ ηλικιωμένο για να χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγή. Σε άλλη περίπτωση όταν ένα ζώο δεν φέρνει πλέον κέρδος κρίνεται άχρηστο ώστε να πάρει τη θέση του ένα επικερδές. Επιβεβαιώνοντας την πάγια τακτική  ασυδοσίας του Κεφαλαίου απέναντι στις ζωές μας – ανθρώπινες και μη.

Η θλιβερή εικόνα φυλακισμένων ζώων σε ελάχιστα τετραγωνικά, με άθλιες συνθήκες, βιώνοντας μόνιμο άγχος, κατάθλιψη, νευρικότητα και φόβο λόγω της αιχμαλωσίας, αποτελεί την ωμή πραγματικότητα απέναντι στις μυθοπλασίες των αφεντικών. Τα αιχμάλωτα ζώα στερούμενα το φυσικό τους περιβάλλον, ανίκανα να εκφράσουν τα φυσικά τους ένστικτα και ανάγκες δέχονται τεράστιο ψυχικό στρες. Σε ένα μεγάλο ποσοστό παρουσιάζουν ζωόχωση, η οποία αποτελεί μια ψυχική διαταραχή όπου το έγκλειστο ζώο παρουσιάζει στερεοτυπικές συμπεριφορές που δεν παρατηρούνται στα ζώα στην φύση (δάγκωμα ράβδου, βηματισμός σε κύκλους, κούνημα κεφαλιού κ.α.).

Δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στα αφεντικά των ζωολογικών κήπων για έναν καλύτερο εγκλεισμό ή μια ομαλότερη μεταχείριση. Ο ρόλος τους, σε συνεργασία με το Κράτος, όσον αφορά τη μεταχείριση των ζώων και των ανθρώπων έγκειται πάντα στην εκμετάλλευσή τους (με τον ανάλογο τρόπο, αντίστοιχα την περίπτωση) για την μέγιστη κερδοφορία με το μικρότερο δυνατό κόστος. Καμία πράσινη ανάπτυξη και κανένα «οικολογικό» πρόσημο δεν πρόκειται να αντιστρέψει αυτούς τους ρόλους.

Όπως στο παρελθόν οργανώσεις ασκώντας πίεση οδήγησαν στην απαγόρευση των τσίρκο με ζώα και στο κλείσιμο του δελφινάριου του ΑΖΠ. Έτσι, στο σήμερα οφείλουμε να συντονίσουμε τους αγώνες μας για τα δικαιώματα των ζώων με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό μέχρι να κλείσει ολοκληρωτικά το ΑΖΠ. Τα άγρια (και μη) ζώα δεν αποτελούν εκθέματα για ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αντιθέτως υπάρχει ανάγκη δομών περίθαλψης άγριων ζώων, καθώς οι τεράστιες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων έχουν πολλαπλασιάσει τον αριθμό τους που χρήζουν βοήθειας. Το προσωπικό λοιπόν του ΑΖΠ ή άλλων ζωολογικών κήπων να επαναπροσληφθεί σε τέτοιου είδους δομές.

Να σταματήσουν οι «εκπαιδευτικές» εκδρομές στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο – Στόχος να κλείσει το κολαστήριο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και να μετατραπεί σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

Να επιστραφούν άμεσα και με ασφάλεια τα έγκλειστα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον

Ενίσχυση και στήριξη των καταφυγίων θηραμάτων και άγριας ζωής

Απέναντι στην συστηματική εκμετάλλευση ζώων και τον εγκλεισμό, να αδειάσει και το τελευταίο κλουβί


RocinanteΑνακοινώσειςΠεριβάλλον
Ανακοίνωση της θεματικής ένωσης περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε Άλλο ένα αιχμάλωτο ζώο δολοφονήθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (ΑΖΠ), ένας χιμπατζής 26 ετών, στο μέσο της ηλικίας του. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας, όπως αναφέρει σε μια εξοργιστική ανακοίνωση το ΑΖΠ, ο χιμπατζής ανήκει σε υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας και προβλέπεται...