Στις 24 Ιουνίου του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών καταργεί την νομική απόφαση «Roe v Wade», η οποία το 1973 αποτέλεσε ορόσημο για την κατοχύρωση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Η απολύτως αναχρονιστική και μισογύνικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται 50 χρόνια μετά την ιστορική νίκη στην υπόθεση της 25χρονης Νόρμα Μακόρβεϊ και της 20χρονης Σάντρα Μπένσινγκ ενάντια στους νόμους κατά των αμβλώσεων στις πολιτείες του Τέξας και της Τζόρτζια, με απόφαση που κατοχύρωνε πως η διακοπής μιας εγκυμοσύνης θα προστατευόταν από το σύνταγμα των ΗΠΑ.

 Και ενώ το «Roe v Wade» δεν ήταν σε καμία περίπτωση αρκετό, καθώς δεν απαγόρευε από τις πολιτείες να θέσουν περιορισμούς στις αμβλώσεις και να τις απαγορεύσουν από τα δημόσια συστήματα υγείας, τουλάχιστον όμως σε πολλές πολιτείες ήταν το μόνο πράγμα που προστάτευε συνταγματικά την απόφαση μιας γυναίκας – ή ατόμου με μήτρα – να προχωρήσει σε διακοπή εγκυμοσύνης. Πάνω από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν νέες απαγορεύσεις γύρω από το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ πολιτείες που ήδη είχαν επιβάλει σκληρούς περιορισμούς, άρχισαν να απαγορεύουν στις κλινικές να διενεργούν αμβλώσεις. Μάλιστα γερουσιαστές πολιτειών έχουν ήδη τολμήσει να κάνουν επίθεση στο δικαίωμα μιας γυναίκας να ταξιδέψει σε άλλη πολιτεία για πραγματοποίηση άμβλωσης, αναφέροντας πως θα ήταν λάθος να γίνει, χωρίς ωστόσο – ακόμα – να απαγορεύεται νομικά.

Είναι δεδομένο πως οι απαγορευτικοί νόμοι δεν αποτρέπουν τις αμβλώσεις, παρά μόνο τις ασφαλείς αμβλώσεις. Το κομμάτι της κοινωνίας που κόπτεται δήθεν για την υγεία και την ψυχολογία των γυναικών θα πρέπει άμεσα να σταματήσει να διακατέχεται από ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε πολύ καλά πως η πλειοψηφία των γυναικών που επιθυμεί άμβλωση, και δεν μπορεί να την πραγματοποιήσει νόμιμα, εξωθείται σε παράνομες, μη ασφαλείς κλινικές ή ακόμα χειρότερα σε άκρως επικίνδυνες εναλλακτικές μεθόδους διακοπής της εγκυμοσύνης, που πολύ συχνά καταλήγουν σε τραυματισμούς και κίνδυνο για τη ζωή τους. Ταυτόχρονα οι γυναίκες της εργατικής τάξης και οι καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες που περνούν από τέτοιες διαδικασίες βιώνουν μια εκ νέου φτωχοποίηση.

Η βαθιά συντηρητική και ακροδεξιάς έμπνευσης απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ συγκαταλέγεται σε μια μισογύνικη και σεξιστική ατζέντα, όπου μέσω του ελέγχου των αναπαραγωγικών – και εν γένει των – δικαιωμάτων των γυναικών έχει σκοπό να μας μετατρέψει σε μηχανές αναπαραγωγής του έθνους και του Κεφαλαίου. Παλιά καλή δοκιμασμένη συνταγή του καπιταλισμού, που μέσω του εκκλησιαστικού προτύπου της αγίας πυρηνικής οικογένειας και του ακροδεξιού παραληρήματος για τη συνέχιση των εθνών, επιχειρεί να ελέγξει την βάση των εργαζομένων.

Και μπορεί τώρα το δικαίωμα στην άμβλωση να δέχεται τις πιο ακραίες επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σίγουρα δεν περιορίζεται εκεί. Σε πολλές χώρες του κόσμου η άμβλωση παραμένει ποινικοποιημένη, σε άλλες οι περιορισμοί είναι ασφυκτικοί, αλλά και σε χώρες όπου δεν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί – με εξαίρεση τον χρόνο κύησης – γίνεται ευθεία επίθεση στην ηθική των γυναικών που επιλέγουν την άμβλωση, διατηρείται σταθερά η αίσθηση του ταμπού και γίνεται προσπάθεια εξ ολοκλήρου αμφισβήτησης του δικαιώματος από θεσμικά – και μη – μέσα. Πόσες φορές τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν αναγκαστήκαμε να αγωνιστούμε ενάντια σε τέτοιες επιθέσεις; Από το δήθεν επιστημονικό συνέδριο των χριστιανοταλιμπάν και ακραία συντηρητικών γιατρών στο πολεμικό μουσείο πριν από μερικά χρόνια, στις γιγαντοαφίσες και τα πρωτοσέλιδα του «αγέννητου παιδιού» που έλαβαν και τα συγχαρίκια του Άδωνη Γεωργιάδη – ο οποίος μάλιστα πρόσφατα σε δήλωσή του και καλά προβληματίστηκε για τα ποσοστά των αμβλώσεων. Ύστερα, από την πρόσκληση της υπουργού παιδείας Κεραμέως στα σχολεία για εκδήλωση της οργάνωσης «Η Χριστιανική Αγωγή», που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά των αμβλώσεων, στις παρεμβάσεις που κάνουν οργανωμένοι χριστιανόπληκτοι σε σχολεία και γειτονιές.

 

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε κανένα περιοριστικό νόμο στα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα. Το φεμινιστικό κίνημα σταθερά και παγκοσμίως αγωνίζεται ενάντια στον σκοταδισμό και έτσι θα κάνουμε και τώρα. Κανένας άνθρωπος, φορέας, θεσμός δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα να αποφασίζει για την ζωή και το σώμα μας. Η μητρότητα, η γονεϊκότητα, είναι επιλογή και όχι υποχρέωση. Κάθε επίθεση στο δικαίωμα μας στην άμβλωση θέτει σε άμεσο κίνδυνο την σωματική και ψυχική υγεία και τη ζωή μας!

 

Απαιτούμε:

  • Τα σώματά μας να ανήκουν σε εμάς και μόνο εμείς να αποφασίζουμε για τις μήτρες μας. 
  • Ασφαλείς, απολύτως δωρεάν αμβλώσεις, με καθολική, χωρίς καμία εξαίρεση πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας
  • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις μορφές αντισύλληψης.
  • Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες.
http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/OMADA-GYNAIKVN-1-1024x786.pnghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/OMADA-GYNAIKVN-1-300x300.pngRocinanteΑνακοινώσειςΟμάδα Γυναικών
Στις 24 Ιουνίου του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών καταργεί την νομική απόφαση «Roe v Wade», η οποία το 1973 αποτέλεσε ορόσημο για την κατοχύρωση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Η απολύτως αναχρονιστική και μισογύνικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται 50 χρόνια μετά την ιστορική νίκη στην...