Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης της ΑΠΡ για το νομοσχέδιο της Κεραμέως 

Την Τετάρτη 22/12 η Κεραμέως παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τα νέα μέτρα που σκοπεύει να πάρει για την φύλαξη των πανεπιστημίων μέσω ειδικής ομάδας μπάτσων καθώς και για την μείωση των φοιτητών/τριών με την θέσπιση βάσης εισαγωγής και την επιβολή ορίου φοίτησης. Κάτι που απέφευγε να κάνει το διάστημα πριν το λοκ ντάουν φοβούμενη φυσικά την μαζική και οργανωμένη απάντηση του φοιτητικού κινήματος. Έτσι γίνεται φανερό ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Κράτος επιλέγει την συνθήκη της πανδημίας για να βάλει μπάτσους μέσα στις σχολές μας, να επιβάλει την ελεγχόμενη είσοδο σε αυτές, να προχωρήσει στην αυστηροποίηση πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων και να εντείνει τους αποκλεισμούς από την παιδεία προσπαθώντας να αποφύγει την όποια πιθανή αντίδραση των φοιτητών/τριων.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση ξεκινώντας από την νομοθετική κατάργηση του ασύλου, υπό το δόγμα «Νόμος και Τάξη» θέλει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε πλήρως αστυνομοκρατούμενους χώρους μέσα στους οποίους τα συμφέροντα μας θα δέχονται όλο και πιο σκληρές επιθέσεις από Κεφάλαιο και Κράτος. Όσο και αν το Κράτος ισχυρίζεται ότι όλα αυτά τα μέτρα παίρνονται για την «ασφάλεια» μας εμείς ξέρουμε ότι ο μόνος στόχος αυτών των μέτρων είναι η τρομοκράτηση των φοιτητών/τριών, η ποινικοποίηση και η ωμή καταστολή του συνδικαλισμού και των δίκαιων αγώνων μας αλλά και η περαιτέρω εδραίωση του κρατικού αυταρχισμού που έχει ενδυναμωθεί σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Το μόνο μέλημα του Κράτους είναι πως θα δημιουργήσει σχολές αποστειρωμένες από διεκδικήσεις για μια παιδεία που θα λειτουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες της τάξης και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του Κεφαλαίου.

Η υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση βέβαια δεν νοιάστηκαν ούτε λεπτό για την ασφάλεια και τις ανάγκες των εστιακών φοιτητών/τριών τους/τις οποίους/οποίες έχουν αφήσει στο έλεος της πανδημίας μετατρέποντας τις εστίες σε υγειονομικές βόμβες. Δεν νοιάστηκαν ούτε λεπτό για την ασφάλεια των ανήλικων μαθητών και μαθητριών που έτρωγαν ξύλο στις διαδηλώσεις από τους ένστολους μπράβους του Κράτους διεκδικώντας τα αυτονόητα, όπως φυσικά δεν νοιάστηκαν και για την διασφάλιση της υγείας. Μείωσαν μάλιστα την χρηματοδότηση σε αυτόν τον τομέα κατά μισό δις σε περίοδο υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον έθεσαν αδύνατη την καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Όμως όλα αυτά μάλλον δεν αποτελούν προβλήματα για την κυβέρνηση των «άριστων».

Τώρα επιδιώκουν να διευρύνουν τον αποκλεισμό μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την εισαγωγή των μαθητών/τριών. Εντείνεται έτσι ο ανταγωνισμός καθώς οι σχολές θα δέχονται μόνο «μερικούς εκλεκτούς» και δημιουργείται ένα ακόμα πιο ασφυκτικό κλίμα για μια πληθώρα παιδιών πριν ακόμα εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα με την επιβολή ορίου φοίτησης με Ν+1/2Ν (όπου Ν ο ελάχιστος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών) αποκλείονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες οι οποίοι/ες αναγκάζονται ταυτόχρονα να εργάζονται, οξύνοντας τους ταξικούς φραγμούς και κάνοντας τη ζωή της τάξης μας ακόμα πιο δύσκολη. Έτσι κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο το κλίμα της εντατικοποίησης που επικρατεί στα πανεπιστήμια και στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης και διαμορφώνεται ένα πανεπιστήμιο μέσα στο οποίο δεν θα υπάρχει καμία απολύτως θέση για φοιτητές/τριες που αναγκάζονται να εργαστούν για να φέρουν σε πέρας τις ανάγκες τους ή που αντιμετωπίζουν αλλά κοινωνικά προβλήματα που συμβάλλουν στον αποκλεισμό τους. Επίσης ταυτόχρονα με τον αποκλεισμό από την τριτοβάθμια και την επιχειρούμενη εξίσωση πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολλεγίων η κυβέρνηση επιχειρεί να σπρώξει κόσμο στην ιδιωτική εκπαίδευση αμφισβητώντας έτσι τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Όμως το φοιτητικό κίνημα και οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν θα παρακολουθούν σιωπηλά το Κράτος να επιβάλλει αυτή την δυστοπία εντός των πανεπιστημίων και αν νομίζει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση τότε είναι γελασμένη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι με τους/ις εργαζόμενους/ες, φοιτητικά σχήματα και συλλογικότητες στο πλάι τους θα δώσουν συλλογική απάντηση στον κρατικό σχεδιασμό και θα τον ακυρώσουν στην πράξη. Ως Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε θα συνεχίσουμε να βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε το φοιτητικό και πανεκπαιδευτικό κίνημα να απαντήσει αποφασιστικά ενάντια στους αποκλεισμούς από την εκπαίδευση και την αστυνομοκρατία στις σχολές.

-Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία
-Επανακατοχύρωση του ασύλου
-Ενάντια στα face control και στην εγκατάσταση καμερών στις σχολές
-Καμία αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών
-Κανένας αποκλεισμός από την εκπαίδευση, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς
-Κανένα όριο φοίτησης, καμία βάση εισαγωγής
-Καμία διαγραφή φοιτητών/τριών
-Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ
-Νίκη στον αγώνα των εστιακών φοιτητών/τριών
-Καμία μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδικές ΣυνελεύσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης της ΑΠΡ για το νομοσχέδιο της Κεραμέως  Την Τετάρτη 22/12 η Κεραμέως παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τα νέα μέτρα που σκοπεύει να πάρει για την φύλαξη των πανεπιστημίων μέσω ειδικής ομάδας μπάτσων καθώς και για την μείωση των φοιτητών/τριών με την θέσπιση βάσης εισαγωγής και...