Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης για την εκδικητική και βίαιη εισβολή σε χώρο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών από την αστυνομία


Σήμερα το πρωί -δύο ημέρες πριν τη πρωτοχρονιά-μπάτσοι όλων των ειδών (ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ) εισέβαλλαν στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) με σκοπό να εκκενώσουν τις εστίες, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της διακίνησης ναρκωτικών, καταστρέφοντας πολιτιστικούς, πολιτικούς και άλλους χώρους εντός των εστιών και φυσικά ισοπεδώνοντας ότι βρήκαν στο πέρασμα τους. Αυτή η βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν οι εστιακοί φοιτητές πέρα από αμέτρητες φθορές στις εστίες που σημειώθηκαν με αποκλειστική ευθύνη της αστυνομίας, κατέληξε και σε 8 συλλήψεις (6 εκ των οποίων διέμεναν σε καταλήψεις στέγης παραχωρημένες από τους/ις φοιτητές/τριες). Αυτά τα γεγονότα έρχονται ως απάντηση του Κράτους απέναντι στον δίκαιο αγώνα των εστιακών φοιτητών/τριών για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και φυσικά έρχονται να συμπληρώσουν την εκδικητική και απαξιωτική στάση που κράτησε η πρυτανεία του ΕΚΠΑ απέναντι στους/ις φοιτητές/τριες και τις διεκδικήσεις τους.

Σχετικά με τον αγώνα των εστιακών, από τις αρχές του Δεκέμβρη οι οικότροφοι που διαμένουν στην ΦΕΠΑ,  αιτούνται την άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων για τη προστασία τους από τον κορωνοϊό, έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν σε ασφαλείς συνθήκες και να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν στους τόπους κατοικίας τους εν μέσω πανδημίας. Η απάντηση της διοίκησης της ΦΕΠΑ ήταν να εξετάσει το ενδεχόμενο της παράτασης διαμονής των οικότροφων, θέτοντας οικονομικά αλλά και ακαδημαϊκά κριτήρια, δημιουργώντας έτσι περαιτέρω αποκλεισμούς από το δικαίωμα των φοιτητών/τριών στην στέγαση. Έτσι στις 10/12, οι οικότροφοι ξεκινούν κατάληψη διεκδικώντας την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Η πρυτανεία απάντησε στα παραπάνω αρχικά με απειλές για διακοπή όλων των παροχών και τελικά με την στέρηση της σίτισης, και άρνηση στο να ανοίξει οποιοσδήποτε δίαυλος επικοινωνίας για να βρεθεί λύση. Η διοίκηση συνεχίζει να καλεί σε άμεση εκκένωση των δωματίων, ενώ η κατάληψη λήγει στις 22 Δεκέμβρη, με τους οικότροφους ωστόσο να συνεχίζουν την διαμονή στα δωμάτιά του, την οποία και κέρδισαν μέσω του αγώνα τους.

Έτσι καταλήγουμε στην σημερινή μέρα όπου αφηνιασμένοι μπάτσοι προσπαθούν να καταστείλουν κάθε κοινότητα αγώνα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της τάξης μας απέναντι σε αυτά του κράτους. Αυτά τα γεγονότα έρχονται ως αποτέλεσμα της διαρκούς προσπάθειας της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον συνδικαλισμό και κάθε κοινωνική κίνηση που εμποδίζει Κράτος και Κεφάλαιο να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε αποστειρωμένους χώρους που δεν θα έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες μας. Αυτό τον σκοπό έρχεται να εξυπηρετήσει τόσο η κατάργηση του ασύλου όσο και επιδίωξη της κυβέρνησης για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και συνεπώς την μονιμοποίηση της καταστολής των διεκδικήσεων εντός των σχολών.

Οι φοιτήτριες, οι φοιτητές, οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες και οι ερευνήτριες/ερευνητές δε θα επιτρέψουμε τη πραγμάτωση αυτής της οργουελικής πραγματικότητας . Θα παλέψουμε με όλα τα δυνατά μέσα διεκδικώντας πανεπιστήμια που θα λειτουργούν ελεύθερα σύμφωνα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα της τάξης μας. Ως Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στεκόμαστε αλληλέγγυα στον δίκαιο αγώνα των οικότροφων της ΦΕΠΑ, και στηρίζουμε με όλη μας τη δύναμη τον αγώνα ενάντια στη τρομοκρατία του κράτους.

  • Νίκη στον αγώνα των εστιακών φοιτητών/τριών
  • Άμεση παύση όλων των διώξεων για τους/ις συλληφθέντες/είσες
  • Καμία έξωση οικότροφου
  • Άμεσα μέτρα για προστασία των εστιακών από την πανδημία
  • Κανένας αποκλεισμός από την στέγαση και την εκπαίδευση
  • Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία
  • Επανακατοχύρωση του ασύλου
  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

 

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδικές ΣυνελεύσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης για την εκδικητική και βίαιη εισβολή σε χώρο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών από την αστυνομία Σήμερα το πρωί -δύο ημέρες πριν τη πρωτοχρονιά-μπάτσοι όλων των ειδών (ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ) εισέβαλλαν στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) με σκοπό να εκκενώσουν τις...