Η Ομάδα γυναικών της Α.Π.Ροσινάντε δηλώνει πως η εκπομπή «Μεσημέρι με τον Λιάγκα» του ΣΚΑϊ έχει να προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα. Εξαρτάται απλά από ποιά σκοπιά θα το δούμε. Εμείς πιστεύουμε πως ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε το θέμα της ακραίας σεξουαλικής κακοποίησης της φοιτήτριας στο ΑΠΘ και ο τρόπος με τον οποίο απολογήθηκαν  οι συντελεστές της την επόμενη μέρα αναδεικνύουν με μεγάλη ακρίβεια τρία σημαντικά κοινωνικά ζητήματα: τον μισογυνισμό, την χρήση του χιούμορ για την συγκάλυψη της αναπαραγωγής του μισογυνισμού και το διαρκώς επανερχόμενο «ναι μεν, αλλά…». Επειδή, λοιπόν, οι συντελεστές κατάφεραν να χωρέσουν σε δύο βίντεο και τα τρία με μεγάλη δεξιοτεχνία σε λίγα μόλις λεπτά, το φεμινιστικό κίνημα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την καταπολέμηση τους και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Ειδικά το δεύτερο ζήτημα είναι από τα πιο δυσκολοχώνευτα και οι φεμινίστριες έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ για να πείσουμε την υπόλοιπη κοινωνία ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό και όχι σε εμάς.

Για παράδειγμα, μία ιδέα χρήσης των βίντεο είναι να τα προβάλουμε σε φεμινιστικές εκδηλώσεις που έχουν θέμα τα παραπάνω ζητήτατα και να λέμε:

«Να ορίστε εδώ παρατηρούμε δύο τρανταχτά παραδείγματα των αντικειμένων που εξετάζουμε. Από την αρχή του πρώτου βίντεο διακρίνουμε στο χαμόγελο του Λιάγκα τον άκρατο ενθουσιασμό να ακυρώσει τo βίωμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και να εξευτελίσει την φοιτήτρια μέσω της λοιδορίας. Πριν καν παρουσιαστεί το θέμα ο σεξισμός ανοίγει διάπλατα το στόμα του παρουσιαστή και εκτοξεύει το υποτιμητικό σχόλιο για το αντικείμενο σπουδών της φοιτήτριας ως μελλοντικό νομικό συγκρίνοντας την με την Μέγκι Ντρίο. Υπονοεί, δηλαδή, πως όλες οι γυναίκες νομικοί είναι υποχρεωτικό να ασχολούνται με κάτι ασήμαντο, όπως η Μέγκι Ντρίο με την κίτρινη τηλεόραση -με την οποία βέβαια ασχολείται και ο ίδιος επομένως μάλλον μιλάμε είτε για αυτοκριτική είτε για ηλιθιότητα.

Την στιγμή παρουσίασης του θέματος ξεσπούν γέλια και αρχίζουν τα «αστεία». Ο μισογύνης παρουσιαστής είναι σίγουρος πως το «χιούμορ» θα συγκαλύψει τις προθέσεις του και θα μπορέσει να σωθεί από το «πλάκα κάναμε»  και το «είστε υπερβολικές». Το αποκορύφωμα του μισογυνισμού και της προσβολής της αξιοπρέπειας της φοιτήτριας είναι προφανώς στην αναπαράσταση της εκσπερμάτωσης με μπουκάλι νερό στην μία από τις παρουσιάστριες, η επιτομή της κουλτούρας του βιασμού και μία δεύτερη κακοποίηση για την φοιτήτρια αυτή τη φορά στα ΜΜΕ. Απ’ ότι φαίνεται ο πόνος ενός ανθρώπου τους προκαλεί χαρά και ικανοποίηση, γεμίζουν την ψυχή τους με δύναμη μέσω του εξευτελισμού και της δημόσιας προσβολής κάποιου άλλου. Παρατηρούμε ότι κανιβαλιστική αντίληψη βγαίνει ενστικτωδώς, δηλαδή αφιλτράριστη και αυθόρμητη και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ως προς την κανονικοποίηση του σεξιστικού λόγου και βίας και πρέπει να σταματήσει άμεσα στα ΜΜΕ.

Στο δεύτερο βίντεο έχουμε να κάνουμε με την απολογία στη λογική του «ναι, μεν αλλά..». Ναι μεν, είναι απόλυτα καταδικαστέα η πράξη, ναι μεν είναι βίαιη η πράξη, ναι μεν δεν υπήρχε συναίνεση αλλά υπάρχει αστεία διάσταση άρα μπορούμε να συνεχίσουμε τον χλευασμό σε κλειστή παρέα και όχι δημόσια. Μας εξήγησαν, δηλαδή, πως η αρχική παρουσίαση είναι η γνώμη τους αλλά δεν έπρεπε να την πουν δημόσια, άρα δεν απολογήθηκαν, συνεχίζουν να υπάρχουν εκεί έξω και να δηλητηριάζουν την κοινωνία με μίσος προς τις γυναίκες και όλες τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.»

Κάπως έτσι σκεφτόμαστε πως το ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό υλικό θα βοηθήσει στην κατανόηση και την καταπολέμηση των τριών ζητημάτων που θέτουν χρόνια και χρόνια οι φεμινίστριες. Ο στόχος είναι αφενός να διακοπεί η συγκεκριμένη εκπομπή και να μην υπάρξει ξανά τέτοια που θα διαχέει κουλτούρα μίσους αφετέρου να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά από προσώπου γης τα ζόμπι που βάλλονται να βυθίσουν την ανθρωπότητα στη λήθη τους, παρουσιάζοντας την ως κανονικότητα.

 

-Να μην συνηθίσουμε στην κανονικοποίηση του σεξιστικού λόγου και της κουλτούρας του βιασμού

 

-Να σταθούμε απέναντι σε κάθε λογική που θεωρεί «αστεία» τη σωματική κακοποίηση των γυναικών.

 

-Να σταματήσει άμεσα και οριστικά η προβολή της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Λιάγκα»

 

-Να παρέμβουν οι ενώσεις και τα συνδικάτα του Τύπου διαγράφοντας τους παρουσιαστές της εκπομπής και παίρνοντας πρωτοβουλίες ενάντια στη διάχυση του σεξισμού από τα ΜΜΕ

https://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/OMADA-GYNAIKVN-1024x786.pnghttps://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/OMADA-GYNAIKVN-300x300.pngRocinanteΟμάδα Γυναικών
Η Ομάδα γυναικών της Α.Π.Ροσινάντε δηλώνει πως η εκπομπή «Μεσημέρι με τον Λιάγκα» του ΣΚΑϊ έχει να προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα. Εξαρτάται απλά από ποιά σκοπιά θα το δούμε. Εμείς πιστεύουμε πως ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε το θέμα της ακραίας σεξουαλικής κακοποίησης της φοιτήτριας στο ΑΠΘ και...