Ανακοίνωση της Κλαδικής Τεχνών & Θεαμάτων σχετικά με την συνέχιση του αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών

 

Με την κατάληψη στο Εθνικό Θέατρο να συνεχίζεται, κι ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών, τα σωματεία του πολιτισμού καλούν σε 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο πολιτισμού.

 

Είναι βέβαιο πως άμα μπορούσαν τώρα θα καταργούσαν την αξία από κάθε πτυχίο κι ειδικότητα ευρύτερα σε κάθε κλάδο, με απώτερο σκοπό να αποτελούμαστε από «ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό». Έτσι, ο μισθός μας θα καθορίζεται καθαρά από «προσφορά και ζήτηση», δηλαδή απλά έρμαια στα θέλω των αφεντικών και με ανθρωποφαγικό ανταγωνισμό ανάμεσά μας για το ποιος θα δεχτεί να δουλέψει για το μικρότερο μεροκάματο. Αυτό που βιώνει ο χώρος μας σαν αποσμασματικό χτύπημα είναι στην πραγματικότητα μια συνολικότερη μετωπική επίθεση του κράτους με σκοπό να σώσει την οικονομία από την κρίση που περνάει. Στην εργατική τάξη, λοιπόν, μέλλει να φορτωθούν τα έξοδα, η ακρίβεια, κι η καταστολή άμα δεν κάτσουμε φρόνιμα.

Η πρόεδρος που υπέγραψε το διάταγμα πετάει το μπαλάκι σε άλλα στελέχη και η κυβέρνηση δήθεν προσπαθεί να βρει άκρη για να λύσει το θέμα «διαφορετικών ταχυτήτων» στις καλλιτεχνικές σπουδές και θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενες/οι του κλάδου έχουν μιλήσει από την πρώτη κιόλας μέρα, οπότε δεν πέφτει λόγος σε καμία άλλη εξουσία, πόσο μάλλον σε μία που έχει υποβαθμίσει τόσο την τέχνη στην χώρα. Γνωρίζουμε ότι μόνος τους σκοπός είναι η περαιτέρω υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης. Ένα χαοτικό μπλέξιμο ώστε ακόμα και τα πιο περίοπτα επαγγέλματα του χώρου να χάσουν ό,τι κεκτημένα υπήρξαν ποτέ, αφού δεν θα ανταποκρίνονται πια σε κάποια ειδικότητα ή πτυχίο. Μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία, σειρά έχουν να χάσουν και τα πτυχία την όποια τους δύναμη είχε απομείνει.

 

Δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο όλος ο αγώνας ως τώρα να πάει στράφι. Όσο εμμένουμε συντεχνιακά στο ζήτημα των πτυχίων δίνουμε άλλοθι στην κυβέρνηση να εξισώσει τα πτυχία με ΑΕΙ, ενισχύοντας έτσι την καμπάνια της ιδιωτικοποίησης που έχει τρέξει ως τώρα. Οι πτυχιούχες/-οι θα εφησυχαστούνε και θα βρεθούμε να πιστεύουμε ότι κερδίσαμε κιόλας. Έτσι, όμως, θα έχουμε ξαναδώσει αξία απλώς στις ιδιωτικές σχολές. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που στην πρώτη ευκαιρία θα αυξήσουν τα δίδακτρα και θα μειώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, ενώ έχουν το μονοπώλιο των καλλιτεχνικών πτυχίων.  Ως Α.Π. Ροσινάντε δεν ζητάμε «πτυχία με αξία» για τις ιδιωτικές, αλλά δημόσια δωρεάν παιδεία για κάθε τέχνη. Χρειαζόμαστε ανοιχτές καλιλτεχνικές σχολές, με υποδομές ώστε να μπορεί να σπουδάσει οποιοδήποτε άτομο, κι όχι τα λίγα κι εκλεκτά των κρατικών ή να χρειάζεται να εργάζεσαι σκληρά παράλληλα για να πληρώνεις τα δίδακτρα. Δεν θέλουμε κανέναν διαχωρισμό ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας, ούτε στον χώρο των τεχνών, ούτε στις σπουδές μας.

Προτάσσουμε την συναδελφική αλληλεγγύη αντί του ανταγωνισμού των εργαζόμενων, ενώ συλλογικοποιούμε και συντονίζουμε τους αγώνες μας μέσα από τα σωματεία. Καλούμε, λοιπόν, όλο τον κλάδο σε 3ωρη στάση εργασίας και στηρίζουμε την συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.

 

-3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 11:30-14:30

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ 12:00

-ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

 

 

 

Κλαδική Ένωση Τεχνών & Θεαμάτων

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Τεχνών & Θεαμάτων
Ανακοίνωση της Κλαδικής Τεχνών & Θεαμάτων σχετικά με την συνέχιση του αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών   Με την κατάληψη στο Εθνικό Θέατρο να συνεχίζεται, κι ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών, τα σωματεία του πολιτισμού καλούν σε 3ωρη στάση εργασίας την...