Τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε μια οργανωμένη προσπάθεια έκφρασης και δράσης στα σχολεία με έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις σε σχολεία αλλά και μαθητικές πορείες με αιτήματα που αφορούσαν την «ελληνικότητα της Μακεδονίας» ή την ηρωοποίηση του φασίστα Κατσίφα και γενικά το αόριστο «εθνικά θέματα». Όπως έγινε φανερό η όλη προσπάθεια οργανώθηκε τόσο από τη Χρυσή Αυγή αλλά και άλλες φασιστικές γκρούπες, ενώ στηρίζεται ανοικτά από ακροδεξιούς και δεξιούς βουλευτές αλλά και αντίστοιχες συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΔΑΚΕ). Ενώ ως κορύφωση φαίνεται η διοργάνωση πανελλαδικής ημέρας καταλήψεων με το προαναφερθέν εθνικιστικό περιεχόμενο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια προσπάθεια ανοίγματος της εθνικιστικής ατζέντας μέσα στα σχολεία και τους μαθητές και τις μαθήτριες. Δρώντας αυθαίρετα, αγνοώντας συλλογικές διαδικασίες και χρησιμοποιώντας την δύναμη του όχλου δημιούργησαν κάποιες συνθήκες ευνοϊκές για την μισαλλόδοξη καμπάνια που έβαλαν στόχο να ανοίξουν στα σχολεία. Ωστόσο υπολόγιζαν χωρίς τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και τους συλλόγους των εκπαιδευτικών. Εδώ και μέρες, δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν δείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά απέναντι στις φασιστικές πρακτικές και τη διασπορά μίσους και εθνικισμού. Με αφορμή την ύπουλη προσπάθεια εθνικιστών να παρεισφρήσουν στα σχολεία διοχετεύοντας μίσος, ανταγωνισμό και φόβο, πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις και συνελεύσεις 15μελών που καταδίκαζαν τις εθνικιστικές μεθοδεύσεις, εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους για τους γειτονικούς λαούς και διεκδικούσαν καλύτερη εκπαίδευση αναφέροντας τα τεράστια προβλήματα που φέρνει ο νόμος Γαβρόγλου και η υποχρηματοδότηση.

Είναι σημαντικό τα αντανακλαστικά και η αντιφασιστική επαγρύπνηση να διατηρηθούν και τις επόμενες μέρες. Δεν θα είναι η τελευταία φορά που οι φασίστες θα προσπαθήσουν να κινηθούν κρυφά και ύπουλα και για αυτό θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή διαρκώς, κρατώντας τα σχολεία ανέπαφα από το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον ανταγωνισμό. Διατηρώντας έτσι τις συνθήκες, στα σχολεία και τις γειτονιές, ευνοϊκές για την συνύπαρξή, την ανάπτυξη του ελεύθερου πνεύματος, την ανάπτυξη αξιών μακριά από τον ανταγωνισμό και την εκμετάλλευση αλλά με άξονα την αλληλοβοήθεια, την αλληλεγγύη και την ελευθερία.

Θεωρούμε λοιπόν επιτακτική ανάγκη τόσο τη Πέμπτη 29/11 όσο και τις επόμενες μέρες κάθε μαθητής και μαθήτρια, κάθε εκπαιδευτικός να διατηρήσει τη μαχητικότητα του και να είναι σε επιφυλακή απέναντι στη φασιστική απειλή. Δημιουργώντας σχέσεις και δεσμούς αλληλεγγύης με τους/τις συμμαθητές/ριες μας και τους/τις συναδέλφους μας, διατηρούμε την ενότητα μας απέναντι στα αλυτρωτικά και πολεμοχαρή παραληρήματα των νεοναζί και κάνουμε ξεκάθαρο πως στα σχολεία μας και τις γειτονιές δεν υπάρχει χώρος για αυτούς. Παράλληλα παλεύουμε για την παιδεία που ικανοποιεί τις ανάγκες μας, έξω και πέρα από τα συμφέροντα του Κεφαλαίου, μακριά από τη λογική του σχολείου εξεταστικού κέντρου.

Η Κλαδική Ένωση Εκπαίδευσης της Α. Π. Ροσινάντε στηρίζει τη αντιφασιστική μαθητική συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 12 το πρωί της Πέμπτης, 29/11, αλλά και κάθε πρωτοβουλία που στήνει μπλόκο στη φασιστική απειλή εντός και εκτός σχολείων.

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε μια οργανωμένη προσπάθεια έκφρασης και δράσης στα σχολεία με έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις σε σχολεία αλλά και μαθητικές πορείες με αιτήματα που αφορούσαν την «ελληνικότητα της Μακεδονίας» ή την ηρωοποίηση του φασίστα Κατσίφα και γενικά το αόριστο «εθνικά θέματα». Όπως έγινε φανερό...