Ανακοίνωση-κάλεσμα της Αναρχοσυνδικαλιστικής  Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την 19 Μάρτη -ημέρα του πρόσφυγα

Εδώ και περισσότερες από τρεις εβδομάδες η ανθρωπότητα βιώνει μια νέα έξαρση της βαρβαρότητας που συνιστά ο πολιτισμός των κρατών, του κεφαλαίου, των ανταγωνισμών και του πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι βομβαρδισμοί πόλεων και οι δολοφονίες αμάχων, που έρχονται να προστεθούν σε έναν κόσμο που δεν έπαψε και δεν θα πάψει ποτέ να είναι ένα θέατρο φονικών μιλιταριστικών παραστάσεων όσο δομείται γύρω από το κεφάλαιο, καταστρέφουν για ακόμα μια φορά με κτηνώδη τρόπο, τη ζωή, τη δημιουργία και το έργο των ανθρώπων στο όνομα της εξουσίας.
Οι μαζικοί εγκληματικοί βομβαρδισμοί των ουκρανικών πόλεων οδηγούν στο μεγαλύτερο εσωτερικό ευρωπαϊκό ρεύμα προσφύγων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι υποκριτικές ανθρωπιστικές δηλώσεις των ίδιων Ευρωπαίων ηγετών, που τα τελευταία οκτώ χρόνια καταδίκασαν εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ασία και την Αφρική σε απάνθρωπους εγκλεισμούς, ρατσιστική υποτίμηση της ζωής τους και συχνά σε μαρτυρικό θάνατο ή ορφάνια, δεν μας πείθουν ότι το νέο αυτό κύμα προσφύγων δεν θα γεννήσει έναν νέο γύρο κρατικής βαρβαρότητας και απανθρωπιάς.

Άλλωστε, ακόμα και οι δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, που διαχωρίζουν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία ως «λευκούς» και «χριστιανούς», αναδεικνύουν της μισανθρωπία και τη σχετικοποίηση της αξίας της ζωής, η οποία προοικονομεί τελικά και την αντιμετώπιση των υποτιθέμενων «προνομιούχων» νέων προσφύγων.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υπήρξε ίσως ο βασικός τόπος μαρτυρίου για τους πρόσφυγες και τον ίδιο τον ουμανισμό και την αυταξία της ανθρώπινης ζωής. Χιλιάδες πνιγμένοι στα νερά του Αιγαίου, εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που φυλακίστηκα στα σύγχρονα κέντρα συγκέντρωσης χωρίς να έχουν κάνει κανένα αδίκημα και εκείνοι που σπρώχθηκαν βίαια πίσω, πάντα με την ευγενική χορηγία του ελληνικού Λιμενικού και της Frontex.

H ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2016, υπήρξε ένα σημείο καμπής σε αυτή τη βαρβαρότητα, επικυρώνοντας το τέλος της ανθρωπιστικής ανοχής που προκάλεσε η εικόνα των εκατομμυρίων προσφύγων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Από το 2019 και μετά, η ρατσιστική πολιτική του ελληνικού κράτους οξύνθηκε επιπλέον, με τις επαναπροωθήσεις να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, τον ρατσιστικό λόγο να ξαναγίνεται φανερός από κρυφός και ακόμα και τους διεθνείς οργανισμούς να οδηγούνται στην ασφυξία και την εκδίωξη.

Στις 19 Μαρτίου, με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από τη συμφωνία της ντροπής, διαδηλώνουμε ξανά, για να φωνάξουμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες είναι όλοι/ες καλοδεχούμενοι/ες, ότι οι πολιτικές της βαρβαρότητας, του ρατσισμού, του εθνικισμού και του πολέμου θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε συμμετέχει και καλεί στην αντιρατσιστική διαδήλωση το Σάββατο 19 Μαρτίου, 14:00, πλατεία Βικτωρίας.

-Καλοδεχούμενοι/ες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες στην Ελλάδα και την Ευρώπη
-Ίσα δικαιώματα για όλους/ες στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία.
-Κανένα κλειστό κέντρο συγκέντρωσης, να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις
-Κάτω τα χέρια από τα επιδόματα στην περίθαλψη – Εγκατάσταση στον αστικό ιστό με αρωγή στην εργασία
-Άμεσες και απλές διαδικασίας ασύλου – Χαρτιά για όλους/ες
-Ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό – Κανένα σύνορο δεν μας χωρίζει
-Κάτω η συμφωνία της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας – Οι πρόσφυγες θα περάσουν

RocinanteΑνακοινώσειςΠρόσφυγες
Ανακοίνωση-κάλεσμα της Αναρχοσυνδικαλιστικής  Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την 19 Μάρτη -ημέρα του πρόσφυγα Εδώ και περισσότερες από τρεις εβδομάδες η ανθρωπότητα βιώνει μια νέα έξαρση της βαρβαρότητας που συνιστά ο πολιτισμός των κρατών, του κεφαλαίου, των ανταγωνισμών και του πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι βομβαρδισμοί πόλεων και οι δολοφονίες...