Παραμονή Χριστουγέννων κι ακόμα ένας εργαζόμενος πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από το αφεντικό του. Ο Shakil Chaudhry Mohammad, μετανάστης από το Πακιστάν, λίγες μέρες μετά την επίθεση με σιδερογροθιά στο πρόσωπο που είχε δεχθεί άλλος εργαζόμενος στον χώρο του επισιτισμού από το αφεντικό του στους Αμπελοκήπους Θες/νίκης επειδή τόλμησε να αρρωστήσει, χτυπήθηκε από μπράβους του ιδιοκτήτη του σουβλατζίδικου «ΒΕΑΚΗ 56» στο Περιστέρι, όπου εργαζόταν πριν λίγο καιρό, γιατί αντέδρασε στις αυθαιρεσίες που δεχόταν ως εργαζόμενος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Shakil Chaudhry Mohammad, που δούλευε ως ντελιβεράς στη συγκεκριμένη επιχείρηση, κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα του. Ενώ δούλευε από 6-12 ώρες καθημερινά, τα ελάχιστα ένσημα που το αφεντικό του έβαζε δεν έφταναν για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Ο Mohammad, όπως συμβαίνει με τον/ην κάθε μετανάστη/ρια, έχει ανάγκη τα ένσημα για έναν λόγο παραπάνω αφού χωρίς αυτά δεν μπορεί να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στη χώρα. Πατώντας στην ανάγκη αυτή, τ’ αφεντικά αντιμετωπίζουν τους μετανάστες εργάτες δυο φορές σαν δούλους στήνοντας με την κάθε ευκαιρία καινούργιες Μανωλάδες.

Συνέπεια της καταγγελίας που έκανε ο εργαζόμενος, ήταν όχι μόνο να απολυθεί αλλά στη συνέχεια να εκβιάζεται διαρκώς από τον πρώην εργοδότη του για να αποσύρει την καταγγελία και κάθε απαίτησή του. Αφού οι απειλές δεν έπιασαν, το αφεντικό αποφάσισε να «νουθετήσει» τον πρώην υπάλληλό του με τον τρόπο που όλο και πιο συχνά παρατηρούμε ότι συμβαίνει τελευταία, τον ξυλοδαρμό. Μέσω μιας δήθεν παραγγελίας στη νέα επιχείρηση που πλέον δούλευε ο «απείθαρχος» εργαζόμενος, στον τόπο παράδοσης τον περίμεναν οι φουσκωτοί του αφεντικού για να του υποδείξουν τι πρέπει να κάνει. Κι αφού συνέχισε να αρνείται τον έστειλαν στο νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού, συχνά ως «αόρατοι» αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι και ανασφάλιστοι, δέχονται ολοένα και περισσότερο την πιο βάρβαρη επίθεση από την εργοδοσία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους θανάτους, τα εργατικά ατυχήματα, τους ξυλοδαρμούς και τους εκβιασμούς, που με μαθηματική πρόοδο συνεχώς αυξάνονται. Μισά ή καθόλου ένσημα, 3 ευρώ την ώρα, δώρα κι επιδόματα κομμένα, υπερωρίες απλήρωτες, εντατικοποίηση, ελλιπή μέτρα προστασίας είναι μόνο μερικά από αυτά που εισπράττουν όσοι εργάζονται στον πολυδιαφημισμένο «αναπτυξιακό» κλάδο.

Αν εμείς οι εργαζόμενοι δεν κόψουμε τον αέρα της εργοδοσίας η αυθαιρεσία τους θα αυξάνεται. Θα συνεχίσουν να μας πληρώνουν όπως και όποτε θέλουν, να μας εκβιάζουν να τους επιστρέψουμε το δώρο, να μας απειλούν με απολύσεις, να δεχόμαστε σεξιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις ή ξυλοδαρμούς. Σύμμαχος στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι και η σχεδόν παντελής ή κουτσουρεμένη προστασία από την εργατική νομοθεσία και τους θεσμούς του Κράτους. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός απ’ την άλλη, συνομιλητής με το Κεφάλαιο και την εργοδοσία στους κοινωνικούς διαλόγους και τις «κοινωνικές συμμαχίες», επιδιώκει στην πραγματικότητα να υποτάξει τα εργατικά συμφέροντα σ’ αυτά των αφεντικών.
Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί στη συγκέντρωση το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 3.30 μμ και την Παρασκευή 18/1 στις 19.00 στη πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι (στάση μετρό Περιστερίου).

Να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς και να μην αφήσουμε αναπάντητη καμία επίθεση της εργοδοσίας.

Πλήρη οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα για τους μετανάστες και τις μετανάστριες, καταγγέλουμε ρατσιστικές επιθέσεις αφεντικών. 

Να δικαιωθεί ο Shakil Chaudhry Mohammad και να του αποδοθούν όλες οι ασφαλιστικές του εισφορές.

https://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttps://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Παραμονή Χριστουγέννων κι ακόμα ένας εργαζόμενος πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από το αφεντικό του. Ο Shakil Chaudhry Mohammad, μετανάστης από το Πακιστάν, λίγες μέρες μετά την επίθεση με σιδερογροθιά στο πρόσωπο που είχε δεχθεί άλλος εργαζόμενος στον χώρο του επισιτισμού από το αφεντικό του στους Αμπελοκήπους Θες/νίκης επειδή τόλμησε να αρρωστήσει, χτυπήθηκε...