Ο Σαϊντού Καμαρά, ένας πρόσφυγας από την Αφρική, ένας μόλις 18 ετών άνθρωπος, που πριν από μερικά χρόνια, ανήλικος, διακινδυνεύοντας την ζωή του διέσχισε την Σενεγάλη, έφτασε στην Τουρκία, με βάρκα κατέληξε στην Κάλυμνο και τελικά άρχισε να φοιτά στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα, βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της απέλασης. Εδώ και παραπάνω από έναν μήνα, η κυβέρνηση χωρίς καμία ντροπή διαχωρίζει τους πρόσφυγες με βάση το χρώμα του δέρματός τους και της θρησκείας τους, επιδεικνύοντας υποκριτική ευαισθησία στους πρόσφυγες από την Ουκρανία και διατηρώντας αμείωτο το μίσος για τους πρόσφυγες από την Ασία και την Αφρική.

Συγκεκριμένα, οι ανήλικοι πρόσφυγες όταν διανύσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται σε αίτηση ασύλου, η οποία ανάλογα με τον βαθμό «ασφάλειας» της χώρας από όπου έφυγαν, απορρίπτεται ή γίνεται δεκτή. Ωστόσο, είναι φανερό ότι αν ένας ανήλικος στα 16 του χρόνια φύγει από μία χώρα με ακραία φτώχεια, μόνος του, πραγματοποιήσει ένα εντελώς αβέβαιο ταξίδι που μπορεί να του κοστίσει την ζωή, τότε δεν ζούσε σε κοινωνικό περιβάλλον που θα έκρινε κανένας στοιχειωδώς νοήμων άνθρωπος ως ασφαλές. Η ρατσιστική πολιτική, όμως, πρέπει πάντα να στέλνει τρομοκρατικά μηνύματα στους πρόσφυγες, που τους οδηγεί ο οικονομικός ή και πολιτικός πόλεμος στην Ελλάδα και την Ε.Ε, κάνοντας κόλαση την ζωή αυτών που βρίσκονται ήδη εδώ.

Το 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές/ριες στέκονται υποδειγματικά στο πλευρό του Σαϊντού, όταν εδώ και δεκαετίες οι ανήλικοι πρόσφυγες αποκλείονται και περιθωριοποιούνται από την εκπαίδευση. Τα τμήματα υποδοχής έχουν τρομακτικές ελλείψεις (ειδικό εκπαιδευτικό δυναμικό, εκμάθηση ελληνικής και μητρικής γλώσσας, παράλληλη στήριξη) η διαρκής αλλαγή στέγης και η αβεβαιότητα για το που τελικά θα είναι το σπίτι τους, αποτελούν κυρίαρχα εμπόδια στην πρόοδο τους, ενώ οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης οδηγούν συχνά σε παραίτηση. Αυτή η αλληλεγγύη είναι που διατηρεί σε πολλά παιδιά την αισιοδοξία, την χαρά και την δίψα για γνώση και δημιουργία, παρά και ενάντια στα τείχη που χτίζουν ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και ο πόλεμος.

Ως κλαδική ένωση Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Σαϊντού Καμαρά και σε όλους τους Σαϊντού αυτού κόσμου, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην απελαθεί κανένα παιδί, κανένας πρόσφυγας, να μπορούν όλοι να ζήσουν όπου εκείνοι θέλουν, με ασφάλεια και ισότητα. Στηρίζουμε και καλούμε στην συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε το 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου μαζί με σωματεία εκπαιδευτικών, την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 9 π.μ, στη Νίκαια (Θηβών 198) όπου θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η απορριπτική απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης.

-Καλοδεχούμενοι/ες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες στην Ελλάδα και την Ευρώπη
-Άμεσες και απλές διαδικασίας ασύλου – Χαρτιά για όλους/ες

-Ίσα δικαιώματα για όλους/ες στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία.
– Πλήρη κάλυψη όλων των ελλείψεων στα σχολεία από το Κράτος για την εκπαίδευση των προσφύγων
-Κανένα κλειστό κέντρο συγκέντρωσης, να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις
-Ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό – Κανένα σύνορο δεν μας χωρίζει
-Κάτω η συμφωνία της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας – Οι πρόσφυγες θα περάσουν και θα ζήσουν όπου εκείνοι επιθυμούν

https://rocinante.gr/wp-content/uploads/2017/12/roci-logo.jpghttps://rocinante.gr/wp-content/uploads/2017/12/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΚλαδική Εκπαίδευσης
Ο Σαϊντού Καμαρά, ένας πρόσφυγας από την Αφρική, ένας μόλις 18 ετών άνθρωπος, που πριν από μερικά χρόνια, ανήλικος, διακινδυνεύοντας την ζωή του διέσχισε την Σενεγάλη, έφτασε στην Τουρκία, με βάρκα κατέληξε στην Κάλυμνο και τελικά άρχισε να φοιτά στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα, βρίσκεται υπό τον...