Την Τρίτη 4 Ιουλίου, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, μαζί με αλληλέγγυες συλλογικότητες και εργαζομένους/ες, έκανε παρέμβαση έξω από τις εκδόσεις Ταξιδευτής (Βαλτετσίου 10), με αφορμή το πολλοστό κρούσμα απλήρωτης εργασίας στον εκδοτικό οίκο.
Συγκεκριμένα, ο εκδότης  Κώστας Παπαδόπουλος και η γυναίκα του Μ. Αβραμίδου –στο όνομα της οποίας εμφανίζεται η επιχείρηση- εδώ και οκτώ μήνες, δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ  από τα 2.500 ευρώ σε συνάδελφο για μεταφραστική δουλειά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω, που πουλάει «αριστεριλίκι» και «διανόηση», αφήνει φέσια. Σε πολλές περιπτώσεις έχει βρεθεί στο στόχαστρο των σωματείων του χώρου, επειδή δεν πλήρωσε εργαζόμενους που δούλεψαν μεταφράσεις ή επιμέλειες.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μας έξω από τον εκδοτικό οίκο, ο Παπαδόπουλος και η σύζυγός του, αφού ξεκίνησαν το γνωστό εργοδοτικό κλαψούρισμα «δεν βγαίνω, δεν έχω τζίρο» και άλλα τέτοια χαριτωμένα, συνέχισαν αμφισβητώντας το χρέος γιατί «το βιβλίο δεν πούλησε όσο περίμεναν» (sic) και κατέληξαν αποκαλώντας τους εργαζόμενους «λαμόγια» που «κάνουν αρπαχτές». Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να καλέσουν την αστυνομία, η οποία κατέγραψε το γεγονός χωρίς να επέμβει, ενώ απειλούσε και με… μηνύσεις.

Η απλήρωτη εργασία είναι η τακτική των αφεντικών για να φορτώσουν την κρίση τους στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή είναι πολλές εκατοντάδες τα εκατομμύρια που τα αφεντικά έχουν καταχραστεί από απλήρωτη εργασία και με τα οποία συνεχίζουν προκλητικά να ασκούν «επιχειρηματική δραστηριότητα». Για πολλούς από αυτούς, το να μην πληρώνουν την παρεχόμενη εργασία, αποτελεί οργανωμένη στρατηγική.
Η απάντησή μας, ως εργαζομένων, σε αυτή την πρακτική είναι και θα συνεχίσει να είναι η μηδενική ανοχή. Κανένα αφεντικό που εκμεταλλεύεται τη δουλειά εργαζομένου και δεν την πληρώνει, δεν θα είναι ήσυχο.

Είναι αυτονόητο  ότι θα επαναλάβουμε την παρέμβαση στον «Ταξιδευτή» μέχρι να εξοφληθεί και το τελευταίο ευρώ της απλήρωτης εργασίας και θα συνεχίσουμε με ανάλογες παρεμβάσεις σε μαγαζιά που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τις ζωές ανθρώπων.

Κανένας/καμία εργαζόμενος/η μόνη απέναντι στην αυθαιρεσία των αφεντικών.

-ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΣΑΜΠΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΦΕΝΤΙΚΟ
-ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ» ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ
-ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

 

RocinanteΕργατικά
Την Τρίτη 4 Ιουλίου, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, μαζί με αλληλέγγυες συλλογικότητες και εργαζομένους/ες, έκανε παρέμβαση έξω από τις εκδόσεις Ταξιδευτής (Βαλτετσίου 10), με αφορμή το πολλοστό κρούσμα απλήρωτης εργασίας στον εκδοτικό οίκο. Συγκεκριμένα, ο εκδότης  Κώστας Παπαδόπουλος και η γυναίκα του Μ. Αβραμίδου –στο όνομα της οποίας εμφανίζεται η...