Η ανθρωπότητα ολόκληρη έχει εισέλθει σε μια συνθήκη οριακή, δύσκολη και δυστοπική.  Με ελευθεριακή πίστη στις δυνατότητές της, είμαστε βέβαιοι και βέβαιες ότι αργά ή γρήγορα θα βγει από αυτή τη συνθήκη δυνατότερη και θα μετατρέψει τη σημερινή μελαγχολική αλληλεγγύη του εγκλεισμού στην αγέρωχη αλληλεγγύη της δημιουργίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της ζωής.

Σε αυτή τη συγκυρία ενώνουμε κι εμείς τις φωνές μας για να επισημάνουμε την ανάγκη να αποφευχθεί κάθε ατομική ή συλλογική εκδήλωση που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τη ζωή, κυρίως των πιο αδύναμων και ευάλωτων ανάμεσά μας, και η οποία, όπως και αν αυτοαποκαλείται, καταλήγει στην ουσία της αντικοινωνική και αντι-ανθρώπινη. Αυτό δε σημαίνει ότι λησμονούμε στο ελάχιστο ότι η σημερινή κρίσιμη κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα της τυχαιότητας ή της φύσης, αλλά ενός παγκόσμιου συστήματος κοινωνικής οργάνωσης που στοχεύει στο κέρδος των λίγων σε βάρος της ευημερίας των πολλών, ενός συστήματος που θυσιάζει την προστασία των πληθυσμών και του πλανήτη για να συνεχίσει να παράγει και να πουλάει αναλώσιμα προϊόντα, αναπαράγοντας την κτηνώδη δύναμή του.

Δεν ξεχνάμε ότι η ιατρική επιστημονική έρευνα έχει καθυστερήσει στο πεδίο της εξάλειψης ασθενειών επειδή έχει παραδοθεί στο ιδιωτικό φαρμακευτικό κεφάλαιο, το οποίο προσανατολισμένο στο κέρδος δεν χρηματοδοτεί έρευνες αν δεν παράγουν εμπορεύματα που πωλούνται ξανά και ξανά. Δεν ξεχνάμε ότι οι φιλελεύθερες πολιτικές σε όλον τον κόσμο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τραγική πρωτοπορία, διέλυσαν τα δημόσια συστήματα υγείας ως οικονομικά ασύμφορα, στέρησαν τη δωρεάν καθολική υγεία από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, συρρίκνωσαν την κοινωνική ασφάλιση, προκειμένου να ενισχύσουν μια παρωδία «ιδιωτικής υγείας», προορισμένης να εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα τους πλούσιους. Δεν ξεχνάμε ότι στην εφιαλτική χώρα που ονομάζεται Ελλάδα, έχουμε 600% περισσότερους αστυνομικούς από γιατρούς σε νοσοκομεία. Ότι ο πρωθυπουργός, που τώρα παριστάνει τον προστάτη της δημόσιας υγείας, μιλούσε μέχρι πρόσφατα για «πλεονάζον ιατρικό προσωπικό» στα νοσοκομεία, ότι οι λογής λογής λακέδες του στα ΜΜΕ και στη Βουλή έλεγαν προχθές ακόμα ότι «τα μισά δημόσια νοσοκομεία πρέπει να κλείσουν και να γκρεμιστούν».

Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται δίπλα στο υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ, γιατρούς και νοσοκόμους, που καλούνται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να δώσουν έναν σχεδόν άνισο αγώνα. Μαζί, και σε όλες τις εργαζόμενες και όλους τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν σε τομείς της παραγωγής όπου η εργασία εντατικοποιείται, καθώς και όσες και όσους πετιούνται στην ουσία εκτός παραγωγής χωρίς να έχουν κατοχυρώσει μισθό και εισόδημα. Τους ανθρώπους αυτούς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους αφήσουμε μόνους τους ούτε να επιτρέψουμε στους λαδέμπορους της εποχής μας να «μετατρέψουν την πανδημία σε ευκαιρία» εξαναγκάζοντάς τους σε απλήρωτη ή υποπληρωμένη εργασία, εκμεταλλευόμενοι την οριακή συνθήκη και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ζητάμε για τον χώρο της υγείας:

-Άμεση παροχή υλικών προστασίας για όλο το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ. Γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, αναλόγως το πόστο, στολές – ποδονάρια.

-Άμεσες επιπλέον προσλήψεις στην υγεία, πολύ περισσότερες από τις ελάχιστες που αναγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, που θα ανακουφίσουν από τον φόρτο και θα επιφέρουν επομένως καλύτερα αποτελέσματα.

-Άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις επείγουσες ανάγκες της δημόσιας και δωρεάν υγείας. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής εμπορίας και κερδοσκοπικής δραστηριότητας που αφορά εξετάσεις, νοσηλεία ή αναλώσιμο υλικό.

-Απόδοση επιδόματος βαρέως και ανθυγιεινού επαγγέλματος σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοϋπάλληλους κ.ά.

Για όσους συνεχίζουν να εργάζονται στο χώρο δουλειάς ή στο σπίτι:

-Άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

-Αναγνώριση υπερωριών και περιορισμός τους στους εργαζόμενους στον κλάδο των τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ, τα ντελίβερι κ.λπ.

-Επίδομα για το κόστος της οικιακής εργασίας. Μέτρα κάλυψης και καμία περικοπή μισθού σε καμία εταιρεία.

-Πλήρη απαγόρευση των απολύσεων και υποχρεωτική ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για όσο διαρκεί η καραντίνα για λόγους δημόσιας υγείας.

Για όσους βρέθηκαν χωρίς εργασία, ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση κρυφής μίσθωσης (μπλοκάκια, αυτοαπασχολούμενοι κ.ά):

-Καταβολή μηνιαίου επιδόματος ύψους 800 ευρώ, για όσον καιρό διαρκεί η καραντίνα για λόγους δημόσιας υγείας.
-Κανένας και καμία χωρίς ασφάλιση και περίθαλψη, ανεξαρτήτως εθνικότητας

Για όλον τον πληθυσμό:

-Ενοικιοστάσιο για όσον καιρό διαρκεί η κρίση δημόσιας υγείας.  Πλήρης και αυστηρή απαγόρευση των εξώσεων.
-Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης, υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου για ολόκληρο τον πληθυσμό.
-Επίταξη άδειων σπιτιών και ξενοδοχείων για τη στέγαση άστεγων και ανθρώπων που έχουν σχετική ανάγκη .

Για τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε εγκλεισμό:

-Άμεση και δραστική αποσυμφόρηση των φυλακών, των στρατοπέδων και των κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων που κινδυνεύουν άμεσα με λοιμό.

-Χρήση επιταγμένων κτιρίων και διαμερισμάτων για τη στέγασή τους

 

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Σε αυτή την τραγική στιγμή για την ανθρωπότητα, η αλληλεγγύη είναι ξανά το μεγάλο μας όπλο. Σε αυτές τις συνθήκες της συλλογικής απειλής, είναι πιο επείγουσα και ζωτική από ποτέ η εφαρμογή της αρχής «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνάμεις του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του». Τηρούμε τις συστάσεις του υγειονομικού προσωπικού και δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την κοινωνία. Εφαρμόζουμε την αλληλοβοήθεια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ή κινδυνεύουν. Δεν γινόμαστε καταπιεστές όσων δίνουν τον αγώνα για να νικήσει η ζωή, όσων συνεχίζουν να εργάζονται πιο εντατικά από πριν, δεν επιτρέπουμε να γίνουν αυτοί θύματα αδίστακτων κερδοσκόπων και εκμεταλλευτών. Δημιουργούμε από τώρα τη συνθήκη για έναν κόσμο αντάξιο του ανθρώπινου γένους που δεν θα τον αφήσει ποτέ ξανά έρμαιο των καθαρμάτων με τα λευκά κολάρα και των οικονομικών υπολογισμών τους. Έναν κόσμο που θα έχει στο κέντρο του τον πλανήτη, την κοινωνία και τον άνθρωπο, στον οποίον επίμονα πιστεύουμε ότι «υπάρχουν περισσότερα πράγματα να θαυμάσει κανείς παρά να περιφρονήσει».

Θάνατος στον θάνατο! Ζήτω η ζωή!

ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ

https://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/rocinante-logo-e1552663831502.jpghttps://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/rocinante-logo-300x300.jpgRocinanteΑνακοινώσεις
Η ανθρωπότητα ολόκληρη έχει εισέλθει σε μια συνθήκη οριακή, δύσκολη και δυστοπική.  Με ελευθεριακή πίστη στις δυνατότητές της, είμαστε βέβαιοι και βέβαιες ότι αργά ή γρήγορα θα βγει από αυτή τη συνθήκη δυνατότερη και θα μετατρέψει τη σημερινή μελαγχολική αλληλεγγύη του εγκλεισμού στην αγέρωχη αλληλεγγύη της δημιουργίας, της ελευθερίας,...