Την Κυριακή 22/3, η κυβέρνηση αποφάσισε την εκκένωση των φοιτητικών εστιών σε πανελλαδικό επίπεδο για την προφύλαξη των οικοτρόφων από την πανδημία του Covid-19.

Η απόφαση αυτή του κράτους θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία καθώς αναγκάζει εκατοντάδες ανά την Ελλάδα οικοτρόφους να πραγματοποιήσουν μαζικές μετακινήσεις, ρισκάροντας τη περαιτέρω διασπορά του ιού κόντρα μάλιστα στις εκκλήσεις επιστημόνων και της ΟΕΝΓΕ. Πολλοί/ες οικότροφοι δεν είναι εφικτό να μετακινηθούν στον τόπο καταγωγής τους, καθώς οι γονείς τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ αρκετοί/ες δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω οικονομικής δυσχέρειας ή άλλης οικογενειακής κατάστασης. Μάλιστα το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ή σε άλλες περιπτώσεις υπεύθυνοι των πρυτανικών αρχών δεν παρέλειψαν να εκβιάσουν τους/ις εστιακούς/ές φοιτητές/ριες λέγοντας τους πως αν δεν αποχωρήσουν θα διακοπεί η παροχή νερού και ρεύματος.

Γίνεται ολοφάνερο λοιπόν πως την στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πανδημία, η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία τόσο με μαζικές προσλήψεις προσωπικού όσο και με την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας και του προσωπικού τους, επιλέγει να ξεσπιτώνει φοιτητές και φοιτήτριες με άμεση στεγαστική ανάγκη, κόντρα στην απαγόρευση κυκλοφορίας και την καραντίνα που η ίδια έχει επιβάλει.

Απαιτούμε από το Κράτος να μην προβεί σε καμία εκκένωση των εστιών και αντίθετα να φροντίσει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής μέσα στις εστίες, να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε όποιον/α φοιτητή/τρια το έχει ανάγκη και να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Στηρίζουμε τις αποφάσεις και τα αιτήματα των συλλόγων των εστιακών φοιτητών/τριών και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να επιτίθεται άφοβα στα δικαιώματα των καταπιεσμένων λόγω της πανδημίας, καλό θα είναι να θυμάται πως η οργή μας δεν μπαίνει σε καραντίνα. Αντίθετα, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και περιμένει την ώρα και τη στιγμή που θα μπολιαστεί με συλλογικότητα και οργάνωση για να ξεχυθεί στους δρόμους ξανά.

• Καμία εκκένωση εστίας.

• Να καταβληθεί επίδομα μετακίνησης σε όσους και όσες επιθυμούν να γυρίσουν στον τόπο κατοικίας τους.

• Τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών υγιεινής μέσω πρόσληψης επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ασφάλιση και μέτρα προστασίας από την πανδημία.

• Τακτικές απολυμάνσεις και καθαρισμοί στους δημόσιους χώρους των εστιών, και στις λέσχες σίτισης.

• Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, δημιουργία ΜΕΘ, παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού και επιτάξεις ιδιωτικών μονάδων υγείας.

• Παροχή ιατρικής περίθαλψης και τεστ σε όλους και όλες.

RocinanteΑνακοινώσεις
Την Κυριακή 22/3, η κυβέρνηση αποφάσισε την εκκένωση των φοιτητικών εστιών σε πανελλαδικό επίπεδο για την προφύλαξη των οικοτρόφων από την πανδημία του Covid-19. Η απόφαση αυτή του κράτους θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία καθώς αναγκάζει εκατοντάδες ανά την Ελλάδα οικοτρόφους να πραγματοποιήσουν μαζικές μετακινήσεις, ρισκάροντας τη περαιτέρω διασπορά...