Δεν αντέχουμε άλλο να μετράμε γυναικοκτονίες. Σήμερα μια ακόμη και τη Δευτέρα άλλη μια. Και πριν 10 μέρες. 16 στο σύνολο μέσα στο ’21.

Σε κάθε είδηση σεξιστικής βίας αναπνέουμε όλο και λιγότερο. Βλέποντας τις φίλες, τις αδερφές, τις μανάδες μας, τις γιαγιάδες, τις συντρόφισσες μας, εμάς. Σε κάθε γυναικοκτονία ματώνουμε όλο και περισσότερο.

Γυναικοκτονίες από νυν ή πρώην συντρόφους. Από άνδρες που μέσα στην πατριαρχία μαθαίνουν πως οι γυναίκες «τους» είναι κτήματά τους. Και ως τέτοια έχουν το δικαίωμα – και πρέπει – να τις ελέγχουν, να τις καταπιέζουν, να τις εξουσιάζουν. Που μπορούν όταν ξεφεύγουν από τον έλεγχο τους – είτε και προληπτικά – να τις υποτάσσουν άμεσα, να τις χτυπούν, να τις κακοποιούν, να τις σκοτώνουν.

Οι ζωές των κακοποιημένων γυναικών συχνά εξαρτώνται από θεσμούς που αναπαράγουν την έμφυλη βία, την πατριαρχία, το σεξιστικό μίσος. Θεσμοί ανεπαρκείς, λίγοι, που τόσες και τόσες φορές επανατραυματίζουν, αδιαφορούν, προωθούν τη βία. Από την αστυνομία που θα κλείσει τα μάτια, θα κακοποιήσει και μετά θα δώσει οδηγίες προς γυναικοκτόνους, στις ελλιπείς κρατικές δομές για τις επιζώσες. Στον κακοποιητικό λόγο των κυρίαρχων ΜΜΕ. Στην μεταφορά ευθύνης πάνω τους από το εξαχρειωμένο εκείνο κομμάτι της κοινωνίας.

Δεν αντέχουμε άλλο να μετράμε γυναικοκτονίες.

Απαιτούμε την αλλαγή για το τώρα και για το μέλλον. Να σπάσει πια ο κύκλος της βίας που ορίζει τις ζωές μας. Φτάνει πια.

Απαιτούμε πλήρη υποστήριξη των επιζωσών, οικονομική, ψυχολογική και νομική. Θέλουμε δομές φιλοξενίας και επανένταξης για όλα τα θύματα των περιστατικών έμφυλης βίας. Φεμινιστική διαπαιδαγώγηση όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ένταξη αντίστοιχων μαθημάτων στα σχολεία και σεμινάρια επιμόρφωσης σε όλους τους εργασιακούς και κοινωνικούς μας χώρους.

 

Ως Ομάδα Γυναικών της Α.Π. Ροσινάντε καλούμε στην σημερινή συγκέντρωση, Παρασκευή 10/12 στις 21:00, στην πλ. Κλαυθμώνος, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Δεν αντέχουμε άλλο να μετράμε γυναικοκτονίες. Σήμερα μια ακόμη και τη Δευτέρα άλλη μια. Και πριν 10 μέρες. 16 στο σύνολο μέσα στο '21. Σε κάθε είδηση σεξιστικής βίας αναπνέουμε όλο και λιγότερο. Βλέποντας τις φίλες, τις αδερφές, τις μανάδες μας, τις γιαγιάδες, τις συντρόφισσες μας, εμάς. Σε κάθε γυναικοκτονία...