Τη Τρίτη 14/7 δυο συνάδελφοι ελαιχρωματιστές έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το αναβατόριο που χρησιμοποιούσαν. Οι μετανάστες εργάτες ηλικίας 30 και 52 ετών πραγματοποιούσαν εργασίες φρεσκαρίσματος σε πλαϊνή όψη πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο όταν ξαφνικά το ασυντήρητο αναβατόριο που βρίσκονταν κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο κενό. Το διπλό εργατικό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί στην μαύρη λίστα του κλάδου των κατασκευών με τους εκατοντάδες τραυματίες και νεκρούς. Όπως συνήθως έτσι και στο συγκεκριμένο δυστύχημα οι ευθύνες εργολάβου και αφεντικών είναι βαριές, καθώς το αναβατόριο που βρίσκονταν οι άτυχοι συνάδελφοι ήταν πιθανώς ασυντήρητο ενώ ταυτόχρονα δεν τηρούνταν τα μέτρα προστασίας (ιμάντες ασφαλείας, προσωπικό επίβλεψης κ.α.). Εκτός των παραπάνω δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ο συγκεκριμένος εργολάβος είχε πιστοποίηση για το αναβατόριο που χρησιμοποιούσε.

Το κατασκευαστικό Κεφάλαιο όσο και να διατυμπανίζει δεξιά και αριστερά την ανάπτυξη που φέρνει με τις επενδύσεις του(βλ. Ελληνικό), δεν θα κρύψει την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο κάθε εργαζόμενος στο εργοτάξιο. Εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας, ελλιπή ή ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, χαμηλά μεροκάματα και ανασφάλιστη εργασία είναι μερικά από τα προβλήματα του κλάδου που κάνουν το χώρο της κατασκευής ένα εξουθενωτικό περιβάλλον υπερεκμετάλλευσης για τους εργαζομένους. Στον αντίποδα όμως, είναι ένα ευνοϊκό και λαμπρό πεδίο προς επένδυση των αφεντικών που πέρα από τις παραπάνω συνθήκες που έχουν επιβάλει στην πάροδο των χρόνων, τους συνδράμει  και η ανυπαρξία ελέγχων από το ΣΕΠΕ συμπληρώνοντας έτσι το παζλ εργοδοτικής ασυδοσίας που έχουν διαμορφώσει αφεντικά, εργολάβοι και κυβερνήσεις.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο, ότι για το εργατικό «ατύχημα» των δύο εργαζομένων ελαιοχρωματιστών δεν ευθύνεται ούτε η κακιά στιγμή ούτε η απερισκεψία των ίδιων. Φταίει η υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης και η εντατικοποίηση της δουλειάς που έχουν επιβάλει αφεντικά και κράτος για τη δημιουργία υπερκέρδους στη πλάτη των εργαζομένων.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή δεν έχουμε καθόλου τη διάθεση να  συνηθίσουμε το θάνατο συναδέλφων μας οργανωνόμαστε και διεκδικούμε άμεσα:

-Πλήρη ασφάλιση και αύξηση στο μεροκάματο.

-Μέτρα προστασίας για κάθε εργαζόμενο στα εργοτάξια.

-Να παύσει άμεσα η εντατικοποίηση του ρυθμού εργασιών.

-Να ισχύσει η πενθήμερη εργασία με 7ωρο.

-Άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να περιέχει όλα τα παραπάνω.

Ως Κλαδική Ένωση Κατασκευών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, εκφράζουμε τη θλίψη μας στους οικείους των δύο εργαζομένων. Απαιτούμε άμεση απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους του εργοδοτικού εγκλήματος και να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων.

Καμία ανοχή στα εργοδοτικά εγκλήματα!

Αγώνας για αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας!

 

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Κατασκευών
Τη Τρίτη 14/7 δυο συνάδελφοι ελαιχρωματιστές έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το αναβατόριο που χρησιμοποιούσαν. Οι μετανάστες εργάτες ηλικίας 30 και 52 ετών πραγματοποιούσαν εργασίες φρεσκαρίσματος σε πλαϊνή όψη πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο όταν ξαφνικά το ασυντήρητο αναβατόριο που βρίσκονταν κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο κενό. Το...