Ανακοίνωση των Tech Workers – Κλαδική ένωση Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Η κυβέρνηση των αρίστων επανέρχεται δριμύτερη με ένα νομοσχέδιο που θέλει να γυρίσει 135 χρόνια πίσω τα εργασιακά και τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες. Το εν λόγω νομοσχέδιο προετοιμάζεται για να πάει προς ψήφιση μετά το Πάσχα, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, μήνες μετά την πρώτη πρόταση του πρώην υπουργού Εργασίας Βρούτση, που τότε είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. 

Τώρα το έργο του Βρούτση καλείται να ολοκληρώσει ο Κωστής Χατζηδάκης. Είναι κυρίως γνωστός στην πιάτσα και ως ο άνθρωπος χωρίς ένα ένσημο! Άλλοι βέβαια μπορεί να τον θυμάστε ως τον υπουργό που γιόρτασε τα γενέθλια του με μια τούρτα που απεικονίζει τον εαυτό του ως σούπερμαν δίπλα στις δημόσιες εταιρείες που πρώτα χρεοκόπησε και μετά ιδιωτικοποίησε.

Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, φέρνει ένα νομοσχέδιο που επιτίθεται στις ζωές των εργαζομένων με δυο παράλληλους τρόπους: την αύξηση του ωραρίου με απλήρωτες υπερωρίες και την καταστρατήγηση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Προβλέπει τα εξής χυδαία:
>ελαστικοποίηση του 8ωρου μέχρι 10 ώρες/ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών,
>προώθηση ατομικών συμβάσεων εργασίας με ευέλικτους όρους
>αύξηση του ετήσιου ορίου νόμιμων υπερωριών σε 150,
>θεσμοθέτηση του καθεστώτος τηλεργασίας με δυνατότητα «σπαστής» κατανομής του ημερήσιου χρόνου εργασίας,
>ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών συνδικάτων και των ψηφοφοριών τους,
>περαιτέρω εμπόδια στην κήρυξη απεργίας και παραθυράκια για την αναγγελία τους σε παράνομες,
>αύξηση του απαραίτητου προσωπικού ασφαλείας σε ημέρες απεργίας για ορισμένους κλάδους,
>επέκταση της κυριακάτικης εργασίας και πολλά άλλα

Μάλιστα, φωτογραφίζει και συγκεκριμένα τον κλάδο μας, αφού κατά παραγγελία των κολοσσών που θέλουν να κάνουν «επενδύσεις» στη χώρα προβλέπεται εργασία και τα Σαββατοκύριακα.

 

Από τη μία δηλαδή κατασκευάζουν μια αρένα απρόσκοπτης αφαίμαξης των εργαζομένων και από την άλλη επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι ο εργασιακός ζόφος θα διατηρηθεί, καθιστώντας παράνομη τη μόνη συλλογική φωνή τους, δηλαδή τα συνδικάτα. Συνεχίζουν στην αντιδραστική κατεύθυνση του νόμου Κατρούγκαλου και, σε συνδυασμό με την πρόσφατη νομοθεσία εναντίον των διαδηλώσεων και επιχειρούν να βγάλουν στην παρανομία το συνδικαλιστικό κίνημα.

 

Το 8ωρο δεν είναι ένα σύνθημα! Η εργατική μας δύναμη δεν αναπληρώνεται με ανταποδόσεις ωρών στο μέλλον. Τη στιγμή που σε άλλες χώρες ανοίγει η συζήτηση για 4ημερη εργασία και που οι ώρες εργασίας θα έπρεπε να μειωθούν, εδώ μας λένε να παραδοθούμε ψυχή και σώματι στις ορέξεις των εργοδοτών μας. Ψάχνουν για συγχρόνους σκλάβους, αλλά δεν θα τους βρουν σε εμάς! Δουλεύουμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να δουλεύουμε! 

 

Φοβόμαστε για τα χειρότερα, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως καταστρατηγούν την ισχύουσα νομοθεσία: με απολύσεις εγκύων, με ήδη απλήρωτες υπερωρίες, με απαιτήσεις για επιστροφές 13ου και 14ου μισθού, αναστολές συμβάσεων με μαύρη εργασία και άλλες αναρίθμητες ακόμα εργοδοτικές αυθαιρεσίες πάντα με τις πλάτες του Κράτους!

 

Σε αυτά τα δυστοπικά χρόνια η συλλογική οργάνωση των εργαζομένων είναι το μόνο όπλο που έχουμε για την υπεράσπιση των ζώων μας και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά, γι’ αυτό και επιλέγουν να την χτυπήσουν τώρα. Να είναι σίγουροι όμως ότι τα συνδικάτα θα υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τα μέλη τους και δεν θα δεχτούν κανένα φακέλωμα! Οπότε να το δηλώσουμε για άλλη μια φορά σε όλους τους τόνους: 

 

Έξω το Κράτος από τα σωματεία μας και τις διαδικασίες τους! 

 

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε επίσης στον τελευταίο κομπάρσο του Κράτους και του Κεφαλαίου, που για άλλη μια φορά έδωσε μεγάλη παράσταση. Ο λόγος φυσικά για την ΓΣΕΕ. Αφού πρώτα η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ ισχυρίστηκαν πως δεν έχουν διαβάσει τον νόμο, αργότερα αποφάσισαν να βάλουν κόντρα στην πρόταση των συνδικάτων και των ομοσπονδιών για απεργία στις 6 Μαΐου, μια άλλη απεργία στις 4 Μαΐου, που μάλιστα φέτος θα είναι και αργία, λόγω Πάσχα. 

 

Θα ήταν αστείοι, αν δεν ήταν τραγικοί! Με την φιλοκυβερνητική και εργοδοτική στάση της η ΓΣΕΕ έφτασε όχι απλά να σφυρίζει αδιάφορα στην κατάργηση του 8ωρου, αλλά και να επιχειρεί να σαμποτάρει με τον τρόπο της και τις εργατικές κινητοποιήσεις! Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο βέβαια από τους πρόθυμους χαφιέδες της εργοδοσίας! Παλιότερα λειτουργούσαν ως διακοσμητικοί στην επίθεση που δεχόμασταν, τώρα είναι καλοί μόνο για βαφτούν μπλε και να πεταχτούν στην θάλασσα. 

 

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, κρίνεται επίκαιρη η ανάγκη για την συγκρότηση μιας συνομοσπονδίας εργασίας που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας!

 

Ακόμη και έτσι όμως, το απεργοσπαστικό σαμποτάζ της ΓΣΕΕ θα πέσει στο κενό! Εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία έχουν κηρύξει απεργία για τις 6 Μαΐου, μεταξύ αυτών και το δικό μας συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ!

Ανοίγουμε την συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς μεταξύ των συναδέλφων για το αναχρονιστικό έκτρωμα που μας φέρνουν! Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία της 6ης Μαΐου και ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα ο νόμος Χατζηδάκη!

 

Παλεύουμε για κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για συλλογική διαπραγμάτευση της αξίας και των όρων της εργασίας μας! Φέρνουμε στην συζήτηση το πραγματικά εκσυγχρονιστικό αίτημα για τον 21ο αιώνα: Το αίτημα της μείωσης των ωρών εργασίας και της αύξησης των μισθών σε ένα τεχνολογικό κλάδο με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που όμως δεν μοιράζονται ποτέ στις τάξεις των εργαζομένων! 

 

Συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ την Κυριακή 25 Απριλίου στις 11πμ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, στην κεντρική πλατεία του ΕΜΠ!

>Οργανωνόμαστε σε κάθε χώρο!
>Ενισχύουμε το συνδικάτο μας με την φωνή μας!
>Αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας!

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Ανακοίνωση των Tech Workers - Κλαδική ένωση Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη Η κυβέρνηση των αρίστων επανέρχεται δριμύτερη με ένα νομοσχέδιο που θέλει να γυρίσει 135 χρόνια πίσω τα εργασιακά και τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες. Το εν λόγω νομοσχέδιο προετοιμάζεται για να πάει προς...