Ανακοίνωση της γαλλικής ελευθεριακής οργάνωσης Alternative Libertaire για τις επιθέσεις στο Παρίσι 

Ένα κύμα δολοφονικών επιθέσεων εκτυλίχθηκε τη νύχτα της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι και στο προάστιο Σεν-Ντενί.

Το γαλλικό κράτος διεξάγει εδώ και χρόνια πολέμους σε μια σειρά χωρών (Ιράκ, Λιβύη, Μαλί, Συρία). Οι πόλεμοι αυτοί έχουν σήμερα αντίκτυπο στη γαλλική επικράτεια. Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι/ες με τις επιθέσεις που σκοπό έχουν να σπείρουν τον τρόμο και να ισχυροποιήσει τη διάσπαση στο λαό.

Η Alternative libertaire καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις : το να σκοτώνεις τυχαίο κόσμο στο δρόμο και να χτυπάς τυφλά με μόνο σκοπό τη δημιουργία τρόμου είναι άθλιο.

Οι επιθέσεις αυτές είναι το έργο ενός πολιτικού ρεύματος -του σαλαφικού τζιχαντισμού- του οποίου τα πρώτα θύματα είναι ο άμαχος πληθυσμός της Μέσης Ανατολής και το οποίο έχει ήδη χτυπήσει τη Βηρυτό. Είναι το ίδιο πολιτικό ρεύμα που εξακολουθεί να διεξάγει πόλεμο ενάντια στις προοδευτικές κουρδικές δυνάμεις της Συρίας.

Στον απόηχο των επιθέσεων αυτών, θα είμαστε μάρτυρες της ενταντικοποίησης της επιτήρησης, από τις δυνάμεις που θα πατήσουν πάνω στο φόβο για να μας διχάσουν και να στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλο. Ήδη οι πληθυσμοί των προσφύγων/μεταναστών αλλά και των μουσουλμάνων μέσα στη χώρα αυτή, στοχοποιούνται από τις δηλώσεις των πολιτικών και εκτίθενται σε τυφλά αντίποινα. Δεν είναι η ενίσχυση των μηχανισμών που σκοτώνουν τις ελευθερίες, που θα εμποδίσει επόμενες επιθέσεις.

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης δεν είναι παρά η καταστολή πολυάριθμων δημοκρατικών δικαιωμάτων και η νομιμοποίηση καταπιεστικών μέτρων μεγάλου βεληνεκούς που θα επηρεάζουν πληθυσμιακά στρώματα που δεν έχουν καμία σχέση με τις επιθέσεις.

Αρνούμαστε να επιτρέψουμε στο κράτος να απαγορεύσει τις συνδικαλιστικές και οικολογικές κινήσεις που έπονται. Η όλη κατάσταση δε θα οδηγήσει παρά σε διχασμό και στην ισχυροποίηση του φόβου και του μίσους. Δε θα οδηγήσει παρά σε ένα μπαράζ επιθέσεων όλο και πιο αιματηρών από τη μία, και μέτρων όλο και πιο καταπιεστικών από την άλλη. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η εσωστρέφεια, ούτε η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας. Η λύση δε θα έρθει από αυτούς/ες που έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία αυτής της κατάστασης με τις πολιτικές του ιμπεριαλισμού, της στρατιωτικοποίησης, του μίσους και των διακρίσεων. Εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να επιβάλουν μια κοινωνία όλο και πιο αστυνομοκρατούμενη και να δημιουργήσουν εθνική ενότητα ανάμεσα σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους/ες, την οποία εμείς αρνούμαστε και καταγγέλλουμε.

Η λύση θα έρθει μόνο με την ενίσχυση της αλληλεγγύης, στις γειτονιές και τους χώρους εργασίας, και της οργάνωσης όλων εκείνων που αρνούνται κάθε καθεστώς τρόμου. Δεν μένουμε απομονωμένοι/ες ! Συγκεντρωνόμαστε για να συζητήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, με όρους συλλογικής/ενωτικής δράσης όλων των δυνάμεων της κοινωνικής αλλαγής.

Alternative libertaire, 14 Νοεμβρίου 2015

rocinante

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Ανακοίνωση της γαλλικής ελευθεριακής οργάνωσης Alternative Libertaire για τις επιθέσεις στο Παρίσι  Ένα κύμα δολοφονικών επιθέσεων εκτυλίχθηκε τη νύχτα της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι και στο προάστιο Σεν-Ντενί. Το γαλλικό κράτος διεξάγει εδώ και χρόνια πολέμους σε μια σειρά χωρών (Ιράκ, Λιβύη, Μαλί, Συρία). Οι πόλεμοι αυτοί έχουν σήμερα αντίκτυπο στη γαλλική...