Ακολουθούμε τους εργαζόμενους στα call center – 17 Απρίλη παραλύουμε τον κλάδο
Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση του Κεφαλαίου, βρίσκεται σε οίστρο ασυδοσίας και χυδαιότητας. Η συντονισμένη απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, που επικυρώθηκε και με την αποκάλυψη για τα μονταρισμένα ηχητικά, η ψήφιση του νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κόντρα στις μαζική βούληση του φοιτητικού σώματος και της κοινωνίας, καθώς και η πενιχρή αύξηση του βασικού μισθού στο 6% σε σχέση με τον πληθωρισμό που καλπάζει στο 15%, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση συσσωρευμένης οργής στον κόσμο της Εργασίας. Στην ζοφερή αυτή πραγματικότητα, ζήσαμε για να δούμε μια ακόμη μια γυναικοκτονία υπό την πλήρη ευθύνη και εποπτεία του κρατικού μηχανισμού καταστολής, διαμέσου του ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Φαίνεται τώρα, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, πως οι χιλιάδες προσλήψεις μπάτσων και τα εκατομμύρια σε εξοπλισμούς και οχήματα, αφορούν αποκλειστικά μόνο την καταστολή των διεκδικήσεων και των κινημάτων.
Η απεργία στις 28 Φλεβάρη, όπως και οι 4ωρες στάσεις εργασίας, οργανώθηκαν από εργατικά κέντρα, κλαδικά σωματεία και οργανώσεις, με την παντελή απουσία της ΓΣΕΕ η οποία είχε προκηρύξει γενική απεργία στις 17 Απρίλη, από τις αρχές του έτους, αδιαφορώντας στην πράξη για όλα τα παραπάνω ζητήματα και σαμποτάροντας, όπως τόσο κάλα εκείνη ξέρει, τις εργατικές διεκδικήσεις.
Ειδικότερα στο κλάδο μας, η επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι/ες σε μεγάλα call center όπως η Teleperfomance και η Web Help με το καθεστώς της εργασιακής visa και των χαμηλών μισθών, απαντήθηκε από τον αυθορμητισμό των εργαζομένων που πλαισίωσαν το ΣΕΤΗΠ, οργανώθηκαν και ίδρυσαν δύο επιχειρησιακά σωματεία προχωρώντας σε 4 απεργίες.
H δράση των εργαζομένων πήγε κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας, η οποία, με τακτικές τρομοκρατίας και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, έκανε τα πάντα να σπάσει αυτή τη νέα μορφή συλλογικοποίησης τους. Αν και έχει δοθεί μια αύξηση 100 ευρώ σε όσους/ες δουλεύουν remote εκτός αθηνών στην TP, δεν έχει σταλεί κανένα email στους εργαζόμενους/ες ή δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση στην τελευταία μισθοδοσία τους παρά τα όσα ανακοινώνει το ΣΕΤΗΠ. Κάτι που μας προξενεί το ενδιαφέρον και θα θέλαμε μια εξήγηση από την παράταξη της ταξικής ενότητας σχετικά με αυτό.
Η αγωνιστική διάθεση όμως που παρουσιάστηκε από την πλειοψηφία των εργαζομένων στα call center πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας. Κάθε φορά που την βλέπουμε να ξεπηδάει άμεσα και αυθόρμητα και να συνδυάζεται με την οργάνωση των υλικών συμφερόντων πάντα θέτει βάσεις για διεκδικήση με πολύ καλύτερους όρους.
To ΣΕΤΗΠ οφείλει και μπορεί να κινηθεί με την ίδια αποφασιστικότητα συνολικά εντός του κλάδου από εδώ και πέρα. Η μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χρειάζεται να μπει μέσα από κάθε χώρο δουλειάς και πρώτα από όλα να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, αλλά και το βασικό αντικείμενο της στρατηγικής δράσης του σωματείου.
Η απάντηση στο οικονομικό αδιέξοδο με τα υψηλά ενοίκια, την ακρίβεια να βαράει κόκκινο, τους μισθούς χαμηλά και το μέλλον μας υποθηκευμένο πάντα θα έρχεται από τους αγώνες της τάξης μας ενάντια στην λογική του “δούλεψε παραπάνω για να ανέβεις” και την συλλογική διαπραγμάτευση απέναντι στην ατομική. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η απάντηση στις ατελείωτες απαιτήσεις των αφεντικών για απλήρωτες υπερωρίες, εξουθενωτικά stand-by, ελαστικές μορφές εργασίας όπως μπλοκάκια και επινοικίαση και προσμέτρηση του διαλείμματος εκτός του 8ωρου.
Ως Κλαδική ένωση Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε θεωρούμε πως η μάχη για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας βασισμένη πάνω στις πραγματικές μας ανάγκες έχει αργήσει, ενώ θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα του σωματείου.
Καλούμε τους εργαζόμενους/ες του κλάδου να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ την Δευτέρα 8 Απριλίου στον κινηματογράφο studio και να προετοιμάσουν την γενική απεργία της 17 Απρίλη στους εργασιακούς τους χώρους.
- Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο ύψος των αναγκών μας!
- Κατώτατος μισθός στα 1200 ευρώ!
- Μείωση του εργάσιμου χρόνου – 5νθήμερο 6ωρο
- Τέλος στο καθεστώς της επινοικίασης με απορρόφηση των εργαζόμενων στις εταιρείες για τις οποίες δουλεύουν
- Ετήσια αύξηση στο 10% του μισθού