Περισσότερο από ένα μήνα εργαζόμενοι της εταιρείας «Μαλαματίνα» έχουν κηρύξει επαναλαμβανόμενες απεργίες και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες κινητοποιήσεις προσπαθώντας να σταματήσουν τις επιθέσεις της εταιρείας και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το Φεβρουάριο του 2022 η επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων έληγε με αποτέλεσμα η νέα ιδιοκτησία, ο όμιλος Mantis, να μην θέλει να την ανανεώσει και να προχωρήσει στην χρήση του νόμου Χατζηδάκη και τις άκρως επικίνδυνες για τα εργατικά δικαιώματα – ατομικές συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, ενώ υποσχόταν πως δεν θα υπάρχουν μειώσεις μισθών και απολύσεις, έδιωξε 5 εργαζόμενους και κατέγραψε στις νέες συμβάσεις ένα ποσοστό επί του μισθού, σε κάποιους μέχρι και 40%, ως «επίδομα οικειοθελούς παροχής» το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να κόψει. Οι απολύσεις και η μερική μετατροπή του μισθού σε επίδομα που οποτεδήποτε κόβεται, οδήγησε τους εργαζόμενους σε επαναλαμβανόμενες απεργίες με την στήριξη του σωματείου τους. Η ιδιοκτησία φυσικά απάντησε με αστυνομική καταστολή, απειλές και απολύσεις.

Ήδη από τις πρώτες μέρες της απεργίας η εταιρεία έκανε χρήση κατά γράμμα του νόμου Χατζηδάκη για τις απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιώντας τρεις συλλήψεις στις περιφρουρήσεις, οι οποίες αργότερα έφτασαν τις 5, μεταξύ αυτών και του προέδρου του σωματείου, ενώ συνολικά απολύθηκαν 15 άτομα, όλα μέλη του σωματείου. Καθ’όλη την διάρκεια των περιφρουρήσεων η εταιρεία είχε τα ρομποτάκια της -την αστυνομία- να τρομοκρατούν τους απεργούς με ξύλο και συλλήψεις, ενώ παράλληλα είχε προσλάβει 7 νέα άτομα με χειρότερες συμβάσεις, τους οποίους μαζί με άλλους εξαπέλυσε ως απεργοσπαστικό μπλοκ.

Οι απεργοί κατάφεραν να εμποδίσουν την είσοδο των απεργοσπαστών και να κρατήσουν κλειστό το εργοστάσιο, παρ’ όλο τον εργοδοτικό τραμπουκισμό και την καταστολή, ενώ η εταιρεία αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως συμφωνεί σε νέες διαπραγματεύσεις. Η απόφαση της νέας συνέλευσης των εργαζομένων, που ανακοινώθηκε στις 23 Αυγούστου σε συνέντευξη τύπου, κηρύττει τη συνέχεια του αγώνα με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες μέχρι και τις 31 Αυγούστου, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των 15 απολυμένων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας ενάντια σε κάθε λογική μισθού-επιδόματος.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε χαιρετίζει τον επίμονο και δύσκολο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον πρώτο άμεσο αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, τόσο για την επίτευξη των άμεσων αιτημάτων του, όσο και για την ευρύτερη σημασία του για την εργατική τάξη.


Νίκη στην απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

Καμιά ατομική σύμβαση εργασίας

-Επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων

-Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων

http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2022/04/roci-logo.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2022/04/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΑνακοινώσεις
Περισσότερο από ένα μήνα εργαζόμενοι της εταιρείας «Μαλαματίνα» έχουν κηρύξει επαναλαμβανόμενες απεργίες και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες κινητοποιήσεις προσπαθώντας να σταματήσουν τις επιθέσεις της εταιρείας και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το Φεβρουάριο του 2022 η επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων έληγε με αποτέλεσμα η νέα ιδιοκτησία, ο όμιλος Mantis, να...