Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Τεχνών & Θεαμάτων για την παραίτηση των καθηγητών/ριών από την σχολή του Εθνικού

Σήμερα καθηγητές και καθηγήτριες από το Εθνικό παραιτήθηκαν, αφού η κυβέρνηση δεν πήρε πίσω το προεδρικό διάταγμα ακόμα. Οι άνθρωποι έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά με σκοπό να πιέσουν την κατάσταση, δηλαδή την εγχώρια πολιτική που θεωρεί ότι η τέχνη περισσεύει. Ξανατονίζουμε ότι δεν πρόκειται για μικροπολιτική και γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, καθώς αυτό συμβαίνει σε μια οικονομία που θέλει να απαξιώσει την εργατική μας δύναμη. Τα όποια πτυχία ήταν το τελευταίο προπύργιο ενός χώρου χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπου η ατομική ανέλιξη είναι βαθιά στην «κουλτούρα» του.

Η σημερινή απεργιακή πορεία ήταν πραγματικά τεράστια με στήριξη από πολλά σωματεία κι οργανώσεις. Πέρασε από την νέα κατάληψη στο Ρεξ και κατέληξε στο Τσίλλερ, ενώ μια μικρή συμβολική έγινε και στο υπουργείο πολιτισμού. Σε μια φάση όπου το κράτος τα τελευταία χρόνια κλείνει καταλήψεις προσφύγων, στέγης, και κοινωνικούς χώρους, οι εργαζόμενες/οι στην τέχνη και στο θέαμα επανοικειοποιούνται χώρους με τους δικούς τους όρους. Οι καταλήψεις σπουδαστών στις κρατικές δραματικές σχολές Αθηνών, Θεσσαλονίκης, και Πάτρας δείχνουν ότι το κίνημα αυτό δεν έχει πρόθεση να τα παρατήσει.

Ως Α.Π. Ροσινάντε, δεν ζητάμε να μην απαξιωθούνε απλώς  τα πτυχία, μια κι οι περισσότερες σχολές είναι ιδιωτικές και απλώς ψάχνουνε πελάτες. Είναι μια αφορμή να μιλήσουμε ξανά για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Δεν κοιτάμε πως να ενισχύσουμε το βιογραφικό μας ατομικά, αλλά θέτουμε το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων για όλες και όλους.

 

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ/-ΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ!

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!

-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ!

-ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ!

 

Κλαδική Ένωση Τεχνών & Θεαμάτων

RocinanteΑνακοινώσειςΚείμενα αποφάσεων ΡοσινάντεΚλαδική Τεχνών & Θεαμάτων
Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Τεχνών & Θεαμάτων για την παραίτηση των καθηγητών/ριών από την σχολή του Εθνικού Σήμερα καθηγητές και καθηγήτριες από το Εθνικό παραιτήθηκαν, αφού η κυβέρνηση δεν πήρε πίσω το προεδρικό διάταγμα ακόμα. Οι άνθρωποι έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά με σκοπό να πιέσουν την κατάσταση, δηλαδή την εγχώρια...