Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις στη δημόσια υγεία.
Οι εργαζόμενοι/ες στη δημόσια υγεία για μια ακόμη φορά σηκώνουν το γάντι στις κυβερνητικές επιθέσεις και πραγματοποιούν ένα πρώτο βήμα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας που εξαγγέλθηκαν για ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα. Τα αιτήματα επικεντρώνονται στην εργασιακή ανασφάλεια και ελαστικότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας, με τους συμβασιούχους και επικουρικούς συναδέλφους, που παρότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες και παρ’ όλο που απαιτούνται πληθώρα νέων προσλήψεων, απειλείται κομμάτι τους με απόλυση (μη ανανέωση σύμβασης). Μαζί με αυτήν την προμετωπίδα ακολουθούν όλα τα πάγια αιτήματα του κλάδου για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου-14ου μισθού, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας ώστε να καταργηθεί κάθε άμεση πληρωμή από τους ασθενείς και τέλος καμιά διευκόλυνση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στον κλάδο.
Το τελευταίο αίτημα είναι κομβικό και συνδέεται άμεσα με την τύχη των συμβασιούχων/επικουρικών στα νοσοκομεία, δεδομένου ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ως στόχο τις υπηρεσίες που καλύπτει αυτό το κομμάτι των εργαζομένων να το αναθέσει στην ιδιωτική υγεία με όρους Σ.Δ.Ι.Τ., ακριβώς όπως έχει εξαγγείλει ότι έχει πρόθεση να κάνει και με τις εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις που παρέχουν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
Οι επερχόμενες λοιπόν οι κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα μέσα σε μια πολιτική συγκυρία όπου η δεξιά κυβέρνηση, του Μητσοτάκη του νεότερου, με το αναπτυξιακό της νομοσχέδιο χτυπάει τις συνδικαλιστικές δομές, όχι με στόχο τα γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά τους αλλά αντιθέτως τη δυνατότητά τους να κηρύσσουν απεργίες και γενικότερα κινητοποιήσεις. Ο τίτλος του νομοσχεδίου υπέρ της ανάπτυξης είναι αρκούντως εύγλωττος αφού δηλώνει ότι η επιχειρηματική ανάπτυξη προϋποθέτει την επίθεση στις εργατικές δομές. Επιπλέον η σημερινή συγκυρία περιλαμβάνει συνεχείς επιθέσεις στους πρόσφυγες (κατάργηση ΑΜΚΑ, εκκένωση καταλήψεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ενίσχυση των στρατοπέδων κράτησής τους) και κινήσεις όπως την κατάργηση της εκλογής του Δ.Σ. του ΚΕ.Θ.Ε.Α. από τους εργαζόμενούς του και τις κοινότητες των ατόμων που εξυπηρετεί και το διορισμό του πλέον από τον υπουργό υγείας. Ακριβώς όπως γίνεται και εντός των εργασιακών μας χώρων με το διαχωρισμό σε μόνιμους και συμβασιούχους/επικουρικούς, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το επιλεκτικό χτύπημα σε πρόσφυγες/μετανάστες και σε άλλες πιο ευάλωτες ή περιθωριοποιημένες ομάδες όπως τα εξαρτημένα άτομα, αποτελούν πάντα την αρχή της επίθεσης συνολικά στην τάξη μας, οπότε κι από τη μεριά μας έχουμε κάθε λόγο να μην αναπαράγουμε ανάλογους κατακερματισμούς αλλά αντιθέτως κάθε τέτοια επιμέρους επίθεση να τη βλέπουμε ως κομμάτι της συνολικής που αργά ή γρήγορα έρχεται.
Η κλαδική υγείας της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε χαιρετίζει την στάση εργασίας και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα υπουργεία εργασίας και υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 16/10 των εργαζομένων από 12 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και εργαζομένους/ες του ΟΚΑΝΑ και συμμετέχει στην πανυγειονομική κινητοποίηση στις 23/10 στα πλαίσια της στάσης εργασίας στην πρωινή βάρδια των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής και αντιστοίχως στην 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη χώρα, που θα συνοδευτεί από την πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο υγείας. Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη κλιμάκωσης της απάντησης με κυλιόμενες 24ωρες απεργίες και καλούμε τους εργαζόμενους/ες να είναι σε επιφυλακή, με το σχηματισμό ανάλογων επιτροπών αγώνα, και στο πεδίο της αξιολόγησης, που μια φανατικά φιλελεύθερη υπουργική ηγεσία θα θέλει να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο.
http://rocinante.gr/oli-ke-oles-stis-kinitopiisis-sti-dimosia-igia/Ανακοινώσεις