Ανακοίνωση στήριξης της κλαδικής ένωσης πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι/ες στη Nokia για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας απέναντι στις ομαδικές απολύσεις που έφερε η διοίκηση.

Τον Ιούλιο του ’19 η διοίκηση της NOKIA, μιας από τις μεγαλύτερες στον χώρο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε πως ως το τέλος του έτους θα υπάρξουν 60 λιγότερες θέσεις εργασίας και ότι άρα δυστυχώς(sic) ότι θα γίνουν 60 απολύσεις. Σε ένδειξη «μεγαλοψυχίας» βέβαια, έδωσε την επιλογή σε εργαζόμενους/ες να μην χάσουν την δουλειά τους με την προυπόθεση να μεταναστεύσουν σε κάποιο παραρτήματα της εταιρείας στο εξωτερικό, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υποστήριζε πως «μια εταιρεία έχει το δικαίωμα να απολύει».

Τέτοια φαινόμενα μαζικών απολύσεων, καθώς και παρόμοιες αποθρασυμένες συμπεριφορές από managers δεν είναι πρωτόγνωρα για όσους/ες έχουν περάσει έστω και λίγο από τον κλάδο. Ανέκαθεν η ολοκλήρωση ενός project σήμαινε και την εκκαθάριση του εργατικού δυναμικού με απόλυση ή εξώθηση σε παραίτηση, βάσει μιας σκληρής αξιολόγησης που γίνεται κάτα την διάρκεια του έργου. Είναι μια πάγια πρακτική του management που εφαρμόζεται παρά την σταθερή κερδοφόρα ανάπτυξη που διατηρούν οι εταιρείες Πληροφορικής, με στόχο της μείωση του εργατικού κόστους και την περαιτέρω αύξηση των κερδών. Η NOKIA συγκεκριμένα, αποτελεί μια από τις εταιρείες που καθορίζουν διεθνώς την κατεύθυνση της τεχνολογίας στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, αφού μόνο στην Ευρώπη έχει πάνω από 35.000 εργαζόμενους/ες και διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εργαζόμενοι/ες στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών σε όλη αυτή την περίοδο καπιταλιστικής ευρωστίας του πληροφοριακού Κεφαλαίου αναγκάστηκαν να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, να εργάζονται κάτω από ελαστικές σχέσεις, να βρίσκονται σε διαρκή αξιολόγηση, να μην παίρνουν αύξηση παρά τα τεράστια κέρδη της εργοδοσίας και να τους συμπεριφέρονται σαν αναλώσιμους/ες.

Τόσο στη Nokia όσο και σε κάθε άλλο εργασιακό χώρο, το επόμενο διάστημα οφείλουμε να δώσουμε αγώνα για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει τις ανάγκες μας και να επαναφέρει τη συλλογική διαπραγμάτευση. Με πρώτο σταθμό την απεργία που έγινε στις 9/10 και την επαναληπτική στις 23/10 στη NOKIA, πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας και να ανοίξει σε όλες τις εταιρείες του κλάδου γιατί τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις παραμένουν κοινές. Το επόμενο διάστημα το ΣΕΤΗΠ οφείλει να επικυρώσει την απόφαση για απεργία την ημέρα ψήφισης του “αναπτυξιακού” πολυνομοσχεδίου, που έρχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αυξήσει τον έλεγχο πάνω στις συνδικαλιστικές ελευθεριές. Έπειτα πρέπει να κινηθούμε σε κατεύθυνση της οργάνωσης των εργαζομένων στους χώρους της δουλειάς με στόχο μια απεργία στον κλάδο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Από την πλευρά μας, ως κλαδική ένωση Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε δηλώνουμε την στήριξη και την αλληλεγγύη μας στις/ους εργαζόμενες/ους της Nokia που παλεύουν για:

-Καμία απόλυση εργαζομένων στην NOKIA!
-Να μην συνεχιστούν οι εσωτερικές συνεντεύξεις! Καμία εξώθηση σε παραίτηση!
-Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

RocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση στήριξης της κλαδικής ένωσης πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι/ες στη Nokia για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας απέναντι στις ομαδικές απολύσεις που έφερε η διοίκηση. Τον Ιούλιο του '19 η διοίκηση της NOKIA, μιας από τις μεγαλύτερες στον χώρο της Πληροφορικής και...