Το ξεπούλημα του πάρκου του Ελληνικού προχωράει με γοργά βήματα.

Η κυβέρνηση υλοποιεί με πυρετώδεις ρυθμούς τα σχέδια της εταιρείας Lamda Development και του ληστρικού ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του οποίου το ξένο κεφάλαιο συνεργάζεται αρμονικά με το εγχώριο όπως επάξια εκπροσωπείται από την οικογένεια Λάτση, καταπατώντας ακόμα και την αστική τους νομιμότητα. Στο πέρασμά τους είναι έτοιμοι να εμπορευματοποιήσουν το πράσινο, τις αρχαιότητες και τα μνημεία, τη «βαριά βιομηχανία της χώρας», στοχεύοντας επίσης στη συνολική απαξίωση της αντίληψης περί ελεύθερων δημόσιων χώρων.

Τα σχέδιά τους υπονομεύουν ευθέως τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών στρωμάτων, καθώς η ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου χώρου τέτοιας έκτασης (6.500 στρ) θα αποκλείσει όλους τους κατοίκους των όμορων περιοχών από την πρόσβαση σε ένα ανοιχτό πάρκο πρασίνου και αναψυχής και θα δημιουργήσει με βάση τα υπό έγκριση επιχειρηματικά σχέδια μια κλειστή πόλη μέσα στην πόλη. Ουρανοξύστες, πολυτελείς κατοικίες, mall και καζίνο (από αυτά που δεν… περιλαμβάνονταν στα αρχικά πλάνα) θα αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα αδόμητο σχεδόν χώρο, αποκλείοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση στην παραλία, που θα πολεοδομηθεί και θα χτιστεί, αλλοιώνοντας μια για πάντα το αττικό παράκτιο μέτωπο και επιβάλλοντας στην περιοχή αισθητική Ντουμπάι. Το δε διακηρυγμένο «μητροπολιτικό πάρκο» θα είναι ουσιαστικά ο ακάλυπτος χώρος των τεράστιων πολυκατοικιών και των ουρανοξυστών! Η περιγραφή αυτή απεικονίζει μια κοινωνία μέσα σε μια άλλη κοινωνία, δηλαδή ένα κλειστό υποσύνολο του υπερσυνόλου, για λίγους κι εκλεκτούς, θωρακίζοντας την ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας.

Το γεγονός βέβαια ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί με πίστη την ιδιωτικοποίηση του πάρκου του Ελληνικού, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα επενδυτών και επιχειρηματιών, δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη. Εξάλλου οι μεταπηδήσεις στελεχών ανάμεσα σε επενδυτικές/κατασκευαστικές εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες δεν είναι ακριβώς σπάνιο φαινόμενο. Οι κυβερνήσεις και το κράτος άλλωστε υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα αφεντικά και γι’ αυτό η παράδοση του Ελληνικού σε μια κλειστή κοινωνική ομάδα είναι κάτι που πρέπει να μπλοκαριστεί από την κινητοποίηση της εργατικής τάξης της πόλης.

Το εγκληματικό για τους πολίτες και το περιβάλλον επενδυτικό σχέδιο με τις συνοδές μελέτες του, που περνάει για έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Τρίτης 05/09, πρέπει να ανατραπεί προς όφελος όσων οι όροι του αποκλείει.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί, μαζί με άλλες συλλογικότητες και σωματεία, σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20-22, την Τρίτη 05/09 στις 12.00. Και έπεται συνέχεια…

RocinanteΑνακοινώσεις
Το ξεπούλημα του πάρκου του Ελληνικού προχωράει με γοργά βήματα. Η κυβέρνηση υλοποιεί με πυρετώδεις ρυθμούς τα σχέδια της εταιρείας Lamda Development και του ληστρικού ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του οποίου το ξένο κεφάλαιο συνεργάζεται αρμονικά με το εγχώριο όπως επάξια εκπροσωπείται από την οικογένεια Λάτση, καταπατώντας ακόμα και την αστική...