Ανακοίνωση της Ομάδας Περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την υπόθεση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει.

Μαύρισε ο Σαρωνικός από τόνους πετρελαίου σε μια από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές που έχει γνωρίσει το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας. Ο βούρκος του «μαύρου χρυσού» όχι μόνο κάλυψε τις ακτές της Σαλαμίνας αλλά απλώθηκε από την Φρεατίδα και την Πειραϊκή ως το Ελληνικό και την Γλυφάδα: η «Ελληνική Ριβιέρα» που φαντασιώνονται ντόπια και διεθνή funds, μετατράπηκε σε μαύρο εφιάλτη για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

Η διαρροή που ακολούθησε μετά το «ατύχημα» του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» δεν μπορεί να αποτιμηθεί με συγκεκριμένα στοιχεία ως προς το μέγεθος της ρύπανσης, τον τεράστιο αριθμό των χαμένων υπάρξεων της θαλάσσιας πανίδας και το εύρος της καταστροφής της αττικής ακτογραμμής του Σαρωνικού. Μπορεί όμως να αποτιμηθεί ως προς τις ευθύνες και με βάση τον τρόπο που στήθηκαν και αναπτύχθηκαν παλαιά και νέα εφοπλιστικά τζάκια, έχοντας πάντα τις πλάτες του Κράτους και των ΜΜΕ.

Τα δεκάδες σαπιοκάραβα που περιπλέουν στις θάλασσες, αν και έχουν φάει τα ψωμιά τους, γίνονται οικολογικές βόμβες στην καρδιά του όμορφου αλλά ιδιαίτερα ευάλωτου θαλάσσιου οικοσυστήματος αφού για τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, τα κέρδη είναι πάντα σημαντικότερα από τις ζωές των ανθρώπων και το περιβάλλον. Eδώ και χρόνια άλλωστε, το Κράτος συνηγορεί ώστε το εφοπλιστικό Κεφάλαιο να εγκληματεί τόσο στο περιβάλλον όσο και στους ανθρώπους.

Το υπουργείο Ναυτιλίας, σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, ξεκινά μια ανούσια φιλονικία με τον Ελληνικό Νηογνώμονα για το αν ένα πλοίο σαν το «Αγία Ζώνη ΙΙ» πληρούσε τις προδιαγραφές για μεταφορά πετρελαίου, την στιγμή που κάθε μέρα εγκρίνει την αξιοπλοϊα των σαπιοκάραβων με αμφίβολες διαδικασίες. Τα παρασιτικά εφοπλιστικά γραφεία, σαν αυτό του πλοιοκτήτη Κουντούρη, στον οποίο ανήκει το εν λόγω πλοίο, έχουν αναπτυχθεί με την αγαστή συνεργασία του Κράτους. Και είναι το ίδιο το Κράτος που νομμοποιήσε το γεγονός ότι ο Κουντούρης άφησε αγκυροβολημένο ένα πλοίο φορτωμένο με πετρέλαιο έξω από τον Πειραιά με πλήρωμα μόνο δύο ναυτών!

Σε ένα σύστημα που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, σε ένα σύστημα που υποτιμά συστηματικά τις ζωές των ανθρώπων της Εργασίας και δομείται προς ώφελος των πλούσιων και των ισχυρών, δεν προκαλούν καμία έκπληξη τα αστεία αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού και του Υπουργείου Ναυτιλίας που ούτε αποτίμησε σωστά την κατάσταση, ούτε έδρασε με ταχύτητα ώστε να προλάβει τα χειρότερα αφού το πετρέλαιο είχε χυθεί . Οι εφησυχαστικές φωνές της κυβέρνησης ότι «το ΥΕΝ έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά και η πετρελαιοκηλίδα έχει αντιμετωπιστεί κατά 90 έως 95%» θα προκαλούσαν γέλια αν δεν προκαλούσαν οργή.

Η υπόθεση της «Αγίας Ζώνης ΙΙ» έρχεται να υπενθυμίσει με επιτακτικό τρόπο ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση του κόσμου της Εργασίας από τα δεσμά και τους νόμους του Κεφαλαίου περνάει μέσα από την ταυτόχρονη υπεράσπιση και προστασία του περιβάλλοντος. Από τις Σκουριές μέχρι τις νότιες περιοχές της Αττικής και οπουδήποτε το Κεφάλαιο παρασιτεί εις βάρος των ανθρώπων και της φύσης, ο κόσμος της Εργασίας πρέπει να αντισταθεί περιφρουρώντας την Γη, διεκδικώντας την Ελευθερία.

-ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ

-ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

RocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της Ομάδας Περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την υπόθεση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει. Μαύρισε ο Σαρωνικός από τόνους πετρελαίου σε μια από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές που έχει γνωρίσει το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας. Ο βούρκος του «μαύρου χρυσού»...