Η φετινή επέτειος των Ιμίων βρίσκει υπόδικους και αποδυναμωμένους τους βασικούς διοργανωτές  των εθνικιστικών συγκεντρώσεων και τον κυβερνητικό εθνικισμό, ντοπαρισμένο από τα μακεδονικά συλλαλητήρια.

Σε μια περίοδο έντονων πολεμικών αναταραχών, η κυβέρνηση της ΝΔ διαχειρίζεται την κατάσταση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού με περίσσιο θράσος και υπάρχει καλός λόγος. Για χρόνια η Ελλάδα υπήρξε η μεγαλύτερη δύναμη στα Βαλκάνια και μετά την επίλυση του Μακεδονικού, με τους όρους της, είναι σίγουρη για την δύναμη και τις συμμαχίες της. Ειδικά τώρα που το ελληνικό Κεφάλαιο με το γνωστό του επιχειρηματικό του δαιμόνιο έχει επεκταθεί σε όλη τη γεωγραφική περιοχή. Ακόμη και αν τελικά δεν προβεί στην πολεμική σύρραξη, όπως υπονοείται διαρκώς, στο τέλος θα έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς «εθνικής επαγρύπνησης».

Από την άλλη, η πρόσφατη πρόταση της εισαγγελίας στην δική της Χ.Α. επιβεβαιώνει την ρήση ότι καμιά κυβέρνηση στον κόσμο δεν θέλει να τσακίσει στ’ αλήθεια το φασισμό, γιατί θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε αυτόν κάθε φορά που θα τους γλιστράει η εξουσία από τα χέρια. Έτσι, δεν επιχειρεί να ξεπλύνει μόνο την ίδια, αλλά και τις πρακτικές της που πλέον έχουν αφομοιωθεί από την κυβέρνηση μαζί με ένα κλίμα ακροδεξιάς ρητορείας. Είναι η ίδια πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που έχει δημιουργήσει ασφυκτικά γεμάτους χώρους κράτησης προσφύγων με τρομερά υποβαθμισμένες υποδομές και έπειτα καταστέλλει βίαια οποιαδήποτε διαμαρτυρία από την μεριά των προσφύγων. Αντίστοιχα και στην υπόλοιπη κοινωνία, η τακτική της εισβολής σε σπίτια, γειτονιές, καταλήψεις προσφύγων ή καταλήψεις στέγης κατά το δόγμα ‘‘θέλω οι πολίτες να βλέπουν κάθε 10 λεπτά αστυνομία’’ διαμορφώνει μια κατάσταση που δείχνει ότι η εξουσία φλερτάρει με τον ολοκληρωτισμό.

Η πρόσφατη είδηση ξυλοδαρμού ενός ανήλικου 11χρονού στην γειτονιά του δεν μπορεί να αποκοπεί από αυτή την πραγματικότητα. Όταν η αστυνομία απολαμβάνει τέτοια ανοχή σε όλα τα επίπεδα, είναι λογικό να φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε την είδηση ότι «τέσσερις άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν ακινητοποιήσει δύο παιδάκια» και να μην πέφτουμε από τα σύννεφα.

Είμαστε σίγουροι πως ένα μεγάλο μέρος των αξιωματούχων σε σώματα ασφαλείας, αλλά ένα κομμάτι του πολιτικού προσωπικού έχουν συχνά ονειρώξεις με τις άγριες εικόνες καταστολής από την Χιλή, την Γαλλία και το Χονγκ Κόνγκ και επιθυμούν όσο τίποτα άλλο, να εφαρμόσουν μια αντίστοιχη πολιτικής «μηδενικής ανοχής» και στην Ελλάδα. Η μάχη ενάντια στο νέο ολοκληρωτισμό οφείλει να δίνεται καθημερινά σε εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους για την απομόνωση των ακροδεξιών και φασιστικών αντιλήψεων και από την μαζική παρουσία των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και των μεταναστευτικών/αντιρατσιστικών οργανώσεων στο δρόμο.

Ίδιο μέτωπο αγώνα απαιτείται ενάντια στην ελληνική αστική τάξη, στον ανταγωνισμό της με την τούρκικη, στα πλαίσια των εθνικιστικών της εξορμήσεων. Πόσο μάλλον που πλέον το ελληνικό κράτος, προκειμένου να έχει τον κομβικό ρόλο του μεσολαβητή των ενεργειακών πηγών προς την Ευρώπη, βλέπει την προοπτική ανοίγματος πολεμικών περιπετειών ακόμη και στη Λιβύη, συνεχίζοντας την προκλητικότητά του, που χτίστηκε χωρίς διάλειμμα εδώ και μια δεκαετία μέσω συμφωνιών για την ΑΟΖ με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αποκλείοντας την τουρκική πλευρά που αντιδρά αναλόγως προβαίνοντας σε συμφωνία με τη Λιβύη.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, στηρίζει και καλεί στη διεθνιστική αντιφασιστική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με οργανώσεις του αντιφασιστικού κινήματος το Σάββατο 1η Φλεβάρη στις 16:00 στο μνημείο των Ιμίων στην οδό Ρηγίλλης.

-Τον φασισμό ή τον τσακίζεις ή σε σκοτώνει.

-Ενισχύουμε τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, για την ακύρωση κάθε φασιστικής φιέστας πάνω στο άρμα της εθνικής ομοψυχίας.

-Αντιστεκόμαστε στην κρατική καταστολή και την επιθετική ακροδεξιά ατζέντα Κράτους/Κεφαλαίου που βαδίζουν μαζί με την εθνικιστική πολιτική.

RocinanteΑνακοινώσεις
Η φετινή επέτειος των Ιμίων βρίσκει υπόδικους και αποδυναμωμένους τους βασικούς διοργανωτές  των εθνικιστικών συγκεντρώσεων και τον κυβερνητικό εθνικισμό, ντοπαρισμένο από τα μακεδονικά συλλαλητήρια. Σε μια περίοδο έντονων πολεμικών αναταραχών, η κυβέρνηση της ΝΔ διαχειρίζεται την κατάσταση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού με περίσσιο θράσος και υπάρχει καλός λόγος. Για χρόνια η...