Στις 12/1/2020 η διοίκηση της αλυσίδας Jumbo ανακοίνωσε την λειτουργία των καταστημάτων της σε Πρέβεζα και Κατερίνη και τις Κυριακές. Η εν λόγω απόφαση εντάσσεται σε ένα γενικευμένο πλαίσιο εντατικοποίησης της εργασίας που μεθοδεύεται από αρκετές επιχειρήσεις πανελλαδικά στα πλαίσια τόνωσης της αγοράστικης κίνησης και κατ’επέκταση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της εργοδοτικής αυθερεσίας.

Λίγους μήνες πριν, έγινε γνωστό έπειτα από καταγγελία εργαζομένων πως πραγματοποιήθηκε μονομερώς  η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πενθήμερες σε εξαήμερες,  χωρίς  να λαμβάνεται υπόψιν το κατοχυρωμένο οχτάωρο με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται οι υπερωρίες των εβδομάδων αυξημένης καταναλωτικής κίνησης (Χριστούγεννα/Πάσχα/τοπικές εορτές).Το συμφωνημένο 30ώρο καταπατήθηκε έπειτα από την εντολή της εταιρείας προς τους/τις  υπαλλήλους για «σεβασμό του αυξημένου φόρτου εργασίας» δηλώνοντας πως πρόκειται για μία «προσωρινή κατάσταση».

Αρκετές φορές μετά από εκτεταμένους ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας βρέθηκαν εργαζόμενοι που εξακολουθούσαν να εργάζονται μετά τη λήξη της βάρδιας τους. Προφανώς αυτό δεν επέφερε καμία συμμόρφωση και η επιβολή της εφταήμερης εργασίας αποτελεί συνέχεια της αντεργατικής αυτής στάσης. Το κρεσέντο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας των Jumbo,συμπληρώνεται από σκληρή επιτήρηση και απροκάλυπτες απολύσεις, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ανεργία αποτελεί υπαρκτή απειλή και πρακτικά έναν εκβιασμό για το σύνολο των εργαζομένων.

Η τελευταία ανακοίνωση της διοίκησης, αποτελεί μία ακόμη κουκίδα στο μωσαϊκό της υποτίμησης της αξιοπρέπειας των εργαζομένων που πραγματοποιείται από την ίδια. Οι πρόσφατες δηλώσεις του ιδιοκτήτη της εταιρείας Α.Βακάκη   προσχηματικά αναφέρονται  στην μεθόδευση αυτή ως μέτρο κατά της «καταπολέμησης της ανεργίας» και  «στήριξης της τοπικής απασχόλησης». Με περίσσιο θράσος υπεραμύνεται αυτή την επιλογή, δηλώνοντας ξεδιάντροπα ακόμη πως «εάν είχαμε την πολυτέλεια, θα πρότεινα να μην δουλεύουμε τις Δευτέρες, ούτε τις Τετάρτες». Η «πολυτέλεια» αυτή είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει για μία από τις πλέον επικερδείς εταιρείες, της οποίας τα κέρδη έφτασαν πέρυσι συνολικά τα 220 εκατομμύρια ευρώ.

Προφανώς, δεν μας πείθουν οι συγκεκριμένες δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Η αύξηση του τζίρου παρουσιάζεται ως «συλλογικό καλό» από κάθε εργοδοσία. Για εμάς τους εργαζομένους, συλλογικό μας καλό είναι το να υπερασπιστούμε την κυριακάτικη αργία και κατ΄επέκταση το δικαίωμα στον ελεύθερο μας χρόνο, να αρνηθούμε να μετατραπούμε σε σύγχρονους δούλους για τα κέρδη της κάθε εργοδοσίας.

Η Αναρχοσυνδικαλιστή Πρωτοβουλία Ροσινάντε στηρίζει την 24ωρη απεργία στα JUMBO που προκηρύχθηκε στην Πρέβεζα για την Κυριακή 26/01 συγκέντρωση στις 10:30 π.μ έξω από τα Jumbo ως  μία αντανακλαστική απάντηση στις προκλήσεις της εργοδοσίας, την απόπειρα ελαστικοποίησης των εργασιακών ωραρίων και την καθιέρωση της κυριακάτικης εργασίας.

-Μηδενική ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να αντισταθούμε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την εντατικοποίηση της εργασίας και τον εργοδοτικό παροξυσμό.

-Να μπλοκάρουμε την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία με απεργία σε κάθε χώρο δουλειάς.

-Ενάντια στον ανταγωνισμό, η ταξική αλληλεγγύη. 

http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Στις 12/1/2020 η διοίκηση της αλυσίδας Jumbo ανακοίνωσε την λειτουργία των καταστημάτων της σε Πρέβεζα και Κατερίνη και τις Κυριακές. Η εν λόγω απόφαση εντάσσεται σε ένα γενικευμένο πλαίσιο εντατικοποίησης της εργασίας που μεθοδεύεται από αρκετές επιχειρήσεις πανελλαδικά στα πλαίσια τόνωσης της αγοράστικης κίνησης και κατ’επέκταση της κερδοφορίας του κεφαλαίου...