Η εν εξελίξει ντροπή που λαμβάνει χώρα εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα στο ζήτημα του προσφυγικού, τις τελευταίες μέρες έχει αναβαθμιστεί για τα καλά. Οι ντροπιαστικές εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το χιονισμένο κέντρο κράτησης προσφύγων της Μόριας δεν αποτελούν απλά την παραβίαση κάθε έννοιας ανθρωπισμού αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν, ίσως με πιο περίτρανο τρόπο από κάθε άλλη φορά, την βαρβαρότητα της κρατικής πολιτικής εις βάρος των προσφύγων.

Άνθρωποι που στοιβάζονται σε σκηνές μέσα στο καταχείμωνο και ζουν χωρίς την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, χωρίς θέρμανση και χωρίς τον κατάλληλο ρουχισμό, οδηγούνται από την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης στο να κινδυνεύουν ανοιχτά με φυσική εξόντωση. Οι εικόνες που έρχονται από την Μυτιλήνη με τις σκεπασμένες από χιόνι σκηνές των προσφύγων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας: αυτή την στιγμή στην Μόρια συντελείται ένα απροκάλυπτο κρατικό έγκλημα.

Δεν πρέπει να λησμονούμε άλλωστε πως οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο έρχονται απλά να προστεθούν στους προ δύο μηνών θανάτους δύο ανθρώπων στον ίδιο χώρο λόγω πυρκαγιάς. Είναι προφανές πως ό,τι αποτρόπαιο συμβαίνει στις κρατικές δομές «στέγασης» των προσφύγων είναι δομικό στοιχείο και αποτέλεσμα των αντιπροσφυγικών πολιτικών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Το κοινωνικό κίνημα οφείλει να κινητοποιηθεί άμεσα στην κατεύθυνση του μπλοκαρίσματος αυτής της συμφωνίας. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αναγκαιότητες μιας εποχής που χαρακτηρίζεται ανοιχτά πλέον από τον κυβερνητικό εκφασισμό και τον θεσμικό ρατσισμό με θύματα τους πρόσφυγες.

Λαμπρά δείγματα αυτού του ρατσιστικού πλέγματος αποτελούν και τα καθάρματα της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, που ακόμα και σε αυτή την οριακή κατάσταση παραμένουν αμετακίνητοι από την θέση τους να μην προσφέρουν τις εγκαταστάσεις τους προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες και συνυπογράφουν με την στάση τους την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η αποφυγή της κυβέρνησης να παρέμβει ώστε τα ξενοδοχεία του νησιού να ανοίξουν για τους πρόσφυγες και αντί αυτού αναλώνεται σε χλιαρές διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους φανερώνει τις προθέσεις και τις προτεραιότητές της αναφορικά με το προσφυγικό.

Ένα ρατσιστικό τέρας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα πάνω στις πλάτες των προσφύγων. Ο ελλαδικός χώρος μετατρέπεται σταθερά σε ένα απέραντο κολαστήριο για αυτούς. Η κατά γράμμα εφαρμογή της ευρωτούρκικης συμφωνίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης λειτουργεί ως το επιστέγασμα μιας πολιτικής θανάτου και κάθε μέρα που περνάει χωρίς να ανατρέπεται, οι ζωές των προσφύγων αναμετρώνται κυριολεκτικά με τον θάνατο. Η απάνθρωπη κατάσταση στην Μόρια δεν έχει δημιουργεί ούτε από το κρύο, ούτε από το χιόνι, ούτε από κανένα άλλο φυσικό φαινόμενο. Έχει δημιουργηθεί μόνο από το ελληνικό κράτος και κάθε κίνηση υπεράσπισης των προσφύγων τίθεται εξ’ αντικειμένου σε μια ταυτόχρονη θέση σύγκρουσης με αυτό.

Την στιγμή που σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν άπειρα άδεια κτίρια που στέκονται άδεια, το στοίβαγμα των προσφύγων μέσα σε στρατόπεδα αποτελεί την απόλυτη ντροπή για όποιον άνθρωπο σέβεται τον εαυτό του. Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά πρέπει να αρθεί άμεσα, κάθε άδειο κτίριο πρέπει να ανοίξει, ντόπιοι και πρόσφυγες να ζήσουν μαζί, ισότιμα και αλληλέγγυα και δεν μπορούμε να έχουμε καμία αυταπάτη πως αυτή η αναγκαία διαδικασία θα περάσει με τον οποιονδήποτε τρόπο μέσα από την επίκληση στους αστικούς θεσμούς. Μόνο το ακριβώς αντίθετο μπορεί να συμβεί: το κίνημα αλληλεγγύης οφείλει να αναλάβει δράση, να κινήσει διαδικασίες αυτοοργάνωσης για την στέγαση όλων των καταπιεσμένων και να παράλληλα με αυτό να δομήσει μια κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι στην ρατσιστική ελληνική κυβέρνηση, να καταργήσει μέσα από την δράση του τους νόμους της και να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας που κάθε μέρα στρώνει το χαλί στην επέλαση του θανάτου. Αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα και πρέπει να το φωνάξουμε δυνατά: τα κέντρα προσφύγων πρέπει να κλείσουν, οι κινηματικές δομές αλληλεγγύης πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

-ΚΑΤΩ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

-ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

-ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

-ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΚΤΙΡΙΑ, ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

roci-logo

RocinanteΑνακοινώσεις
Η εν εξελίξει ντροπή που λαμβάνει χώρα εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα στο ζήτημα του προσφυγικού, τις τελευταίες μέρες έχει αναβαθμιστεί για τα καλά. Οι ντροπιαστικές εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το χιονισμένο κέντρο κράτησης προσφύγων της Μόριας δεν αποτελούν απλά την παραβίαση...